AdvokatWatch

Dommere advarer: Sikkerhedskrav kan gå ud over FE-kommissionens uafhængighed

Regeringen kan principielt bruge krav om sikkerhedsgodkendelse til at påvirke valget af dommere til den kommission, der skal undersøge Forsvarets Efterretningstjeneste, advarer Dommerforeningen.

Det er justitsminister Nick Hækkerup, der skal udpege de tre dommere, der skal sidde i FE-kommissionen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det skader principielt uafhængigheden af den kommission, der skal undersøge Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), at de tre dommere, der skal sidde i kommissionen, skal sikkerhedsgodkendes, mener Dommerforeningen ifølge Berlingske.

I et høringssvar til regeringens udspil til den særlov, der skal danne grundlaget for FE-kommissionen, anbefaler Dommerforeningen at droppe kravet om sikkerhedsgodkendelse.

"Det foreslåede krav om sikkerhedsgodkendelse ville imidlertid i sin yderste konsekvens kunne føre til, at regeringen kunne fravælge en bestemt dommer på grundlag af oplysninger og et skøn, som i praksis ikke vil kunne oplyses eller efterprøves," skriver Dommerforeningen i sit høringssvar.

De tre dommerne skal udpeges af justitsminister Nick Hækkerup (S) efter indstilling fra præsidenten for Vestre Landsret. I en bemærkning til høringssvaret skriver Justitsministeriet, at kravet om sikkerhedsgodkendelse er vigtigt, men at Justitsministeriet dog vil gå i dialog med Dommerforeningen om spørgsmålet.

Dommere og advokater skal arbejde med FE-sag under topsikrede forhold

Efterretningstjeneste skal granskes af særlig kommission 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Efterårsferien blev skudt i gang med nyheden om, at Horten får ny ledende partner til nytår. Derudover satte undersøgelse fokus på danskernes holdning til lokale advokater, mens afsat kurator fik lov til at bringe Højesteret på banen efter "vidtgående" afgørelse.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier