Sønnens advokatfirma blev sidste stop i karrieren: "Det har bragt os tættere sammen"

Profileret skatteadvokat rundede i årets løb en lang og prisvindende karriere af. Den 81-årige advokat kan blandt andet se tilbage på knap to årtier i sin yngste søns advokatfirma, inden fejl i kortspil lagde kimen til karrierestoppet.
"Når man bliver ældre, bliver man mere bekymret for, om man kan leve op til sit ansvar, eller om man kommer til at begå fejl, og det gjorde udslaget," siger Lida Hulgaard. | Foto: Anne Kring
"Når man bliver ældre, bliver man mere bekymret for, om man kan leve op til sit ansvar, eller om man kommer til at begå fejl, og det gjorde udslaget," siger Lida Hulgaard. | Foto: Anne Kring

Kan bridge bruges som målestok for, hvornår man bør stoppe som advokat? Ja, mener 81-årige Lida Hulgaard, der i april stoppede hos Hulgaard Advokater, hvor hun de sidste 18 år har arbejdet hos sin søn Øjvind.

"Jeg spiller stadigvæk bridge," siger hun i et interview med AdvokatWatch.

"Men jeg spiller altså ikke så godt, som jeg har gjort, og jeg laver nogle mærkelige fejl, og så tænkte jeg på, hvorvidt jeg også laver dem inden for jura. Det er sådan en følelse, som får én til at holde op. Hvis du tvivler på, om du kan leve op til dit ansvar, skal du stoppe," forklarer Lida Hulgaard, der har repræsenteret Danmark ved flere internationale mesterskaber.

Den profilerede skatteadvokat kan se tilbage på en lang og glorværdig karriere, der bragte hende til sønnens firma, efter hun via fusion havnede i det, vi i dag kender som Bech-Bruun.

"Jeg havde ikke gavn af at være i sådan et fusioneret foretagende, og så ville jeg gerne arbejde sammen med min søn. Det skal ikke være nogen hemmelighed," siger Lida Hulgaard.

Det var i 2002, at dengang 62-årige Lida Hulgaard kom ind i folden hos sin søn.

"Det har bragt os tættere sammen," siger Lida Hulgaard, der har fire sønner.

"Øjvind er den yngste, og han vil – ligesom nogle af de andre – opleve det på den måde, at han er den, der står mig nærmest, men jeg kæmper hårdt imod den opfattelse, og jeg gør alt, hvad jeg kan, for at mindske den mistanke, der kunne være om det."

Øjvind Hulgaard kalder årene med sin mor i firmaet en "fornøjelse" og et "privilegie".

"Det er de færreste forundt at få lov til at arbejde så tæt sammen med en af sine forældre igennem så lang tid," siger den 55-årige advokat.

De to bor side om side i Skåde Bakker i Højbjerg lidt syd for Aarhus. For seks år siden byggede Lida Hulgaard sammen med sin mand et nyt hus i haven, mens Øjvind Hulgaard rykkede ind i forældrenes gamle hus sammen med sin kone.

Lida Hulgaard har ikke tid til at savne arbejdet som advokat, fordi hun er i fuld sving med et bogprojekt sammen med sin 74-årige lillesøster. | Foto: Anne Kring
Lida Hulgaard har ikke tid til at savne arbejdet som advokat, fordi hun er i fuld sving med et bogprojekt sammen med sin 74-årige lillesøster. | Foto: Anne Kring

Bogprojekt fylder

Øjvind Hulgaard grundlagde for 25 år siden Hulgaard Advokater sammen med Peter Tærø Nielsen, som ikke længere er i firmaet. I dag ejer Øjvind Hulgaard firmaet sammen med Peter Lunau Larsen, der netop er kommet til fra TVC Advokatfirma.

Der er 16 medarbejdere i firmaet, som primært beskæftiger sig med skatteret, generationsskifter og forsyningsvirksomhed. Firmaet har kontorer i Aarhus og Kolding, men ejerne har også rettet kikkerten mod hovedstadsområdet.

Selv om Lida Hulgaard i løbet af sin korte tid hos Bech-Bruun var leder af skatteafdelingen, har hun ikke stukket snuden i forretningen hos sin søn. Men hun har alligevel spillet en vigtig rolle.

"Vi er ikke enige om alting, men det er hans firma, så han må gøre, som han synes, og så har han haft mig som sparringspartner, hvis han har haft brug for det," siger Lida Hulgaard.

"Der er ingen tvivl om, at Lida har været med til at styrke vores profil som et skatteretskontor," lyder det fra Øjvind Hulgaard, som henviser til, at Lida Hulgaard fra 2005 til 2010 var formand for Skatterådet, der træffer afgørelser om principielle skattespørgsmål.

I 2010 begyndte Lida Hulgaard også at drosle ned på advokatkontoret med omkring fem timer på pinden i hverdagene.

"Det har været lykken for mig, fordi jeg har trappet ned hen ad vejen, og jeg har inddraget de unge mennesker på kontoret i mine sager og klienter, som de siden har overtaget," siger hun.

Når paragrafferne først ryger på hylden som 80-årig, er det nærliggende at spørge, hvorvidt det har været svært at slippe advokatgerningen. Til det er svaret et utvetydigt nej.

"Det ville have været svært, hvis jeg kun havde været 70 år," lyder det.

Desuden har den pensionerede advokat fuld gang i et projekt med sin syv år yngre søster. Med udgangspunkt i gamle dagbøger og breve arbejder de på en bog om deres mor, som under krigen flygtede til Sverige. Derfor læser Lida Hulgaard blandt andet en masse om besættelsestiden.

"Det er vigtigt, at man har et projekt, som optager én, når man går på pension, så jeg har slet ikke tid til at savne mit arbejde," forklarer hun.

Øjvind og Lida Hulgaard bor i dag side om side i Skåde Bakker i Højbjerg lidt syd for Aarhus. | Foto: PR/Ahrenfeldtfoto.dk
Øjvind og Lida Hulgaard bor i dag side om side i Skåde Bakker i Højbjerg lidt syd for Aarhus. | Foto: PR/Ahrenfeldtfoto.dk

Prisvindende advokat

Lida Hulgaard blev uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 1965. Tre år senere fik hun sin bestalling.

Hun indledte dog karrieren som lektor ved Aarhus Universitet, hvor hun blandt andet var med til at skrive en lærebog om indkomstskat, inden turen fra 1977 gik videre til de bonede advokatgulve hos Advokaterne Dalgas Avenue, Aros Advokater, Bech-Bruun og Hulgaard Advokater.

Hun har derudover blandt andet været formand for Advokatrådets skatteudvalg og medlem af Retssikkerhedsudvalget, ligesom hun har høstet flere priser for sit bidrag til det skatteretlige område.

I 2011 fik hun overrakt Magnus Prisen for sin "mangeårige og alsidige indsats for udviklingen af dansk skatteret", og i 2015 løb hun af sted med Dreyers Fonds hæderspris "for på et højt fagligt niveau, og med stort mod og engagement, at have bidraget til udviklingen af skatteretten og for at have bragt samfundsmæssigt væsentlige problemstillinger på den juridiske og politiske dagsorden".

"Lida Hulgaard har haft en imponerende karriere som advokat, hvor hun gennem en lang række retssager har skabt sig et navn som en af Danmarks absolut førende skatteadvokater med et stort antal højesteretssager og sager som Tvind-sagen på cv'et," lød det fra Claus Barrett Christiansen fra Dreyers Fonds bestyrelse ved prisoverrækkelsen.

Den imponerende karriere er nu slut. I sidste ende kan man altså ikke løbe fra sin alder – også selv om helbredet ikke fejler noget.

"Når man bliver ældre, bliver man mere bekymret for, om man kan leve op til sit ansvar, eller om man kommer til at begå fejl, og det gjorde udslaget," siger Lida Hulgaard, der som en af sine sidste opgaver var bisidder for et vidne i Undersøgelseskommissionen om Skat.

Her fik hun et ildebefindende i november 2019.

"Jeg havde en dag ovre i kommissionen, hvor jeg blev dårlig. Det var ikke farligt, og jeg har et glimrende helbred, men det vil jeg altså ikke opleve."

Faste priser og lavt timekrav er blandt våbnene i jysk advokatfirmas jagt på vækst

Sultne Aarhus-advokater går efter flere sjællandske kunder med hovedstadskontor 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også