Advokat blev legaltech-stifter: "Sommerfuglene flaksede ved tanken"

Efter en årrække forlod Stine Mangor Tornmark et af de store advokathuse. Der er mere frihed, læring og det giver "et kick" at bidrage mere aktivt, siger advokaten i et interview, hvor hun uddyber sine tanker om at forlade advokatbranchen.
"Det gav mig et kick at være med til at bidrage, og ikke "bare" være den der advokat, som får en opgave og bliver bedt om at svare "det må I" eller "det må I ikke" for derefter aldrig at høre mere," siger Stine Mangor Tornmark. | Foto: PR
"Det gav mig et kick at være med til at bidrage, og ikke "bare" være den der advokat, som får en opgave og bliver bedt om at svare "det må I" eller "det må I ikke" for derefter aldrig at høre mere," siger Stine Mangor Tornmark. | Foto: PR

Selv om flere og flere advokater forlader advokatbranchen, lader det alligevel til at være et fåtal, der går iværksætterruten. Og det kunne måske undre, for hvis man spørger Stine Mangor Tornmark, er der mange gode grunde til at prøve iværksætterlivet af.

Hun er medstifter af legaltech-virksomheden Legal Monster. Men for at forklare hendes vej ind i iværksætterlivet skal vi tilbage til 2013, da Stine Mangor Tornmark var advokat i Plesner og netop havde lavet due diligence på Trustpilot for en investor, der ville skyde penge i virksomheden.

"Efterfølgende blev jeg spurgt, om jeg ville udstationeres hos Trustpilot – der dengang ikke havde nogen jurister ansat. Det lød meget sjovt, men jeg tænkte, at jeg bagefter skulle tilbage til advokatbranchen, for det var klart den vej, jeg skulle og ville med min karriere," siger Stine Mangor Tornmark.

Den tanke blev dog hurtigt parkeret, for udstationeringen endte med at blive startskuddet til en drøm – som Tornmark ikke har sluppet siden – om at bygge noget op fra bunden og sætte sit eget fodaftryk på en virksomhed.

"Det med at være en del af noget større, en del af en rejse, og være med til at åbne kontorer rundt om i verden, kunne jeg bare mærke, gav mig de vildeste sommerfugle. Det gav mig et kick at være med til at bidrage, og ikke "bare" være den der advokat, som får en opgave og bliver bedt om at svare "det må I" eller "det må I ikke" for derefter aldrig at høre mere," siger Stine Mangor Tornmark.

"Da de spurgte, om jeg kunne tænke mig at blive, kunne jeg ikke sige nej. Så tre måneders udstationering blev til 6,5 år," tilføjer hun.

Sommerfuglene døde og blev genoplivet

Den juridiske stab hos Trustpilot voksede hurtigt efter Stine Mangor Tornmarks ankomst. Hun fik med tiden også mere ansvar og endte med at blive chef for 40-50 medarbejdere inden for den juridiske afdeling samt compliance og governance.

Men som årene gik, blev sommerfuglene kvast i dagligdagens trummerum og den store virksomhedsmaskine, som Trustpilot har vokset sig til.

"Jeg kunne mærke til allersidst, at jeg var kommet rigtig langt væk fra driften og det med at gøre en lige så stor forskel, som man føler, man gør, når man er på en vækstrejse i et tech-firma," siger Stine Mangor Tornmark.

Hun endte derfor sammen med de to Trustpilot-kolleger Niklas Stephenson og Søren Viuff at kaste sig ud i at stifte virksomheden Legal Monster, der står bag et softwaresystem, som hjælper små og mellemstore virksomheder med at overholde samtlige regler inden for persondatalovgivningen på tværs af landegrænser.

"Jeg følte ikke, jeg var færdig med at være på den rejse og gøre en forskel inden for et område, som jeg ved meget om. Det er noget helt enestående, exceptionelt spændende, og sommerfuglene flaksede ved tanken om at være med på rejsen igen, bygge noget op og få styr på kaos," siger Stine Mangor Tornmark, der siden tiden i Plesner har beskæftiget sig med persondata og markedsføringsret.

"En total kulturomstilling"

Mens iværksætterlivet på mange punkter differentierer sig fra advokatjobbet, er antallet af arbejdstimer dog ikke så forskelligt, fortæller Tornmark. Men det er mere på egne præmisser nu, understreger hun.

"Det er mere fleksibelt nu. Jeg kommer aldrig til at savne debiterkravet. Tidsregistrering er heller ikke noget, jeg nogensinde kommer til at gide, hverken her eller nogen andre steder. Det var virkelig mærkeligt at slippe for til at starte på – men virkelig befriende," siger Stine Mangor Tornmark.

Men du har vel samtidig givet slip på de faste, trygge rammer og måske også en højere løn?

"Ja, advokatbranchen er jo ikke dårligt lønnet. Så nogle ting giver man køb på. En ting anden ting er faglig sparring – det har jeg heller ikke til rådighed på samme måde nu. Men så lærer man nogle andre ting – såsom forretningsforståelse og stakeholder management."

"Jeg fik åbnet et univers, hvor jeg fandt ud af, at alle de regler, som jeg havde lært og var rigtig dygtig til, de er ikke bare en plug and play-løsning, når man går inhouse," siger Stine Mangor Tornmark og bemærker, at der også er forskel på at sidde i et stort advokathus til at sidde hos Trustpilot eller være tre mand om at starte et legaltech-selskab op.

"Jeg kom fra Plesner, hvor jeg havde mit eget kontor, hvor jeg bare kunne lukke døren, og så var der helt stille. Hos Trustpilot sad vi i en lejlighed på Vesterbro med mennesker overalt – marketingfolk, der hele tiden snakker, og udviklerne der går rundt på strømpesokker," siger Stine Mangor Tornmark og tilføjer:

"Det skete heller ikke i Plesner, så det var en total kulturomstilling, jeg var i gang med – virkelig sjovt, men i den grad anderledes."

Og der er da også langt fra Plesners kobbertårn, hvor flokke af advokater i jakkesæt bevæger sig ned af gangene, til Legal Monsters lokale i "innovations-hubben", som bygningen Matrikel1 kaldes, hvor iværksætterne har taget plads i et kontor med glasvægge beklædt med post its, og hvor uniformen for de fleste lader til at være hættetrøjer og jeans.

"Jeg har bevidst kondisko på, og jeg nyder det. Jeg kan godt lide at have mig selv med på arbejde, og jeg kan godt lide, at der er plads til originalitet og kreativitet. Det hele er mere jordnært," siger Stine Mangor Tornmark.

Hvordan kommer "det jordnære" til udtryk i hverdagen?

"Hele den her følelse af at vi alle sammen har en stemme og en kæmpe mulighed for at sætte vores eget lille fodaftryk på virksomheden. Hver morgen har vi vores stand up-session, hvor vi i et halvt minut fortæller, hvad vi laver, og hvordan det går. Og så er der magic cards eller bordtennis om eftermiddagen. De her små ting, som skaber en følelse af at være en del af noget, hvor man har sig selv med hele vejen."

Tidligere advokat har fundet rarere miljø i revisionsfirma: "Der er færre alfahanner" 

Hver fjerde advokat arbejder uden for branchen – mere end en fordobling på 14 år 

"Som startup ligger hele verden for dine fødder – men det er benhårdt arbejde at holde fokus"

Københavnsk advokatfirma med én kvindelig advokat: "Vi arbejder på at ændre vores ry"

Sportsadvokater rykker i nye gemakker med decimeret trup 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også