Christian Lundgren: Succes er 90 pct. hårdt arbejde

I et sjældent interview med AdvokatWatch fortæller topadvokat Christian Lundgren om sin karriere og sager, der blandt andet tæller Danmarks største børsnotering, om om at have sin mor som forbillede.
Foto: PR
Foto: PR

Da Christian Lundgren blev 50 år i 2016 fik han en gave med en særlig fin hentydning: Bogen "Den forsvundne fuldmægtig" af Hans Scherfig – en hilsen fra advokat Ole Borch til sin tidligere fuldmægtig Lundgren, som valgte at gå andre veje, da Borch i 1992 skiftede til en del af det, der senere blev til advokatfirmaet Bech Bruun.

"Jeg havde haft en bedre karriere, hvis han var taget med mig. Jeg erindrer ham som fagligt dygtig, dedikeret og engageret i sit arbejde. Der var ingen tvivl om, at han tegnede til noget stort," siger Ole Borch i dag om den dengang spirende advokatfuldmægtig Christian Lundgren.

Ole Borch var en af Christian Lundgrens første inspirationskilder ude i advokatgerningen. I dag står det klart, at Borch så rigtigt, da han så talent i Lundgren. I hvert fald er han blevet partner i det hæderkronede advokatfirma Kromann Reumert og rådgiver nogle af landets største virksomheder i forbindelse med virksomhedsoverdragelser og børsnoteringer, et af de mest lukrative hjørner af advokatbranchen.

En række gode år inden for M&A kan imidlertid være ved at klinge af. Der er, som Christian Lundgren beskriver det, "skyer i horisonten, som trækker sig sammen" over markedet.

"Jeg tror aldrig på, at de gode tider bare fortsætter. Den periode, vi er i nu, er en wait and see-periode. Der er faktorer som handelskrig, brexit, den tyske økonomi, som også præger det danske M&A-marked. Vi mangler ikke arbejde, men når vi kigger i pipeline, er den ikke lige så lang og bred, som den har været," siger Christian Lundgren.

AdvokatWatch møder Christian Lundgren i et mødelokale i Kromann Reumerts domicil ved Nordhavn i København. Lundgren er iført pullover over en skjorte og virker mere afslappet end en gennemsnitlig erhvervsadvokat fra advokatbranchens top, hvor slips og jakke er den foretrukne arbejdsuniform. Siden 1997 har han arbejdet for først den ene halvdel af Kromann Reumert – Reumert og & Partnere – og siden for det sammenlagte advokatfirma Kromann Reumert. Han blev partner i 2001, og det viste sig som en indbringende beslutning at tage den dengang 35-årige advokat ind i partnerkredsen, hvor man deler alle indtægter – rub og stub – lige.

Mangeårige partner i Kromann Reumert Marianne Philip var da heller ikke i tvivl, da hun på sit kontor i indre København på vegne af advokatfirmaet havde det første møde med Lundgren: Ham skulle de have.

"Christian er en af de bedste advokater, jeg kender. Han har en forretningsmæssig og strategisk forståelse, og han kan overskue meget komplicerede problemstillinger og på ingen tid gøre det meget enkelt og let forståeligt for alle," siger Marianne Philip om sin partner, som hun kalder en "god og loyal kammerat". Han er en, som hun gerne spørger til råds, når en opgave kræver et røntgenblik.

Foto: Stine Bidstrup/ERH
Foto: Stine Bidstrup/ERH

Selvom han i dag er en af landets førende M&A-advokater, har Christian Lundgren ikke altid vidst, at han ville beskæftige sig med juridisk rådgivning inden for virksomhedsoverdragelser og børsnoteringer. Men han har altid vidst, han ville være advokat. Hans største forbillede og inspiration til at læse jura er nemlig hans mor, Ane Lundgren. Hun var medhjælpende hustru til hans far, Flemming Lundgren, som var tandlæge i Helsinge, men moren havde en drøm om at læse jura, så da Christian Lundgren var omkring 12 år, indskrev hun sig på jurastudiet. To år forinden havde hendes mor og svigermor overbevist hende om, at det ikke var noget for en tandlægefrue at læse jura, og det bedre borgerskab i Helsinge, var da også ved at dåne, da Ane Lundgren trodsede modsigelserne og blev advokat med eget advokatkontor i Helsinge.

Foruden inspiration til at gå ad juravejen har moren også vist sin søn, at det betaler sig at arbejde hårdt for at nå sine mål. Det er ifølge Christian Lundgren en af de vigtigste faktorer i jagten på succes.

"Man skal huske, at den ultimative succes i runde termer er 10 procent talent og 90 procent hårdt arbejde – og en god portion held. Jeg har været begunstiget af at være på det rette sted på rette tidspunkt," siger han.

Marianne Philip fremhæver også Christian Lundgrens evne til at kapere mange arbejdsopgaver. Men hun peger desuden på Christian Lundgrens innovative evner og nævner konkret hans idé om at implementere en såkaldt outbound-service, som går ud på at følge danske virksomheder ud i verden, både når de køber op og sælger fra og i øvrigt har brug for juridisk hjælp. Det har betydet, at Christian Lundgren arbejder globalt i konkurrence med de store internationale advokatfirmaer, og den strategi har Kromann Reumert som nogle af de eneste danske rådgivere fulgt de seneste fem år, hvilket har skabt mere arbejde for de enkelte virksomheder. Blandt andet var Christian Lundgren lead counsel, da Scandinavian Tobacco Group for nylig købte den hollandske, familieejede cigarvirksomhed Royal Agio Cigars i en handel til en værdi på ca. 1,6 mia. kr.

Klienter kommer igen

Scandinavian Tobacco Group er et af de selskaber, som igen og igen har valgt Lundgren som juridisk rådgiver. Han har fulgt tobaksvirksomheden i mere end ti år og været med til både frasalg, børsnotering og opkøb.

"Det er en helt fantastisk virksomhed, som jeg sætter enorm pris på at have fået lov til at følge," siger Christian Lundgren, der som dedikeret piberyger også interesserer sig for virksomhedens produkter på et mere personligt plan.

I en tid, hvor de fleste virksomheder "tester markedet" og shopper efter den bedste rådgivning til den bedste pris, forekommer længerevarende samarbejder sjældnere. Men Christian Lundgren har flere klienter, som vender tilbage til deres betroede rådgiver. Foruden Scandinavian Tobacco Group har han blandt andre bistået familierne Tøpholm og Westermann, siden ejerne af høreapparatvirksomheden Widex for nogle år siden ringede og sagde, de havde brug for en advokat.

"De havde hørt, at hvis man skulle i gang med sådan noget med fremtidsstrategi og ændringer i ejerstrukturen, så kunne man godt ringe til mig," siger Christian Lundgren.

I foråret kunne han så sætte punktum for et langt og kompliceret forløb, som endte med en storstilet fusion mellem Widex og konkurrenten Sivantos, der er ejet af kapitalfonden EQT og har hovedsæde i Singapore. Først blev fusionen mellem de to selskaber annonceret, så blev ansøgningen til EU trukket tilbage, og endelig blev aftalen lukket efter utallige mandetimer, hvor alt fra due diligence til skatteforhold, konkurrencesituationen, kontrakt og forhandlinger skulle på plads.

For en person, som bruger en del af sin sparsomme fritid på at studere Nürnberg-processen og lægge puslespil med tusindvis af brikker, er det både motiverende og tilfredsstillende at få lov til at nørkle med de helt komplicerede sager. For eksempel er det ifølge Christian Lundgren "sjovt" at skrive sagernes vigtigste kontrakter. Derfor skrev han også selv ejeraftalen i forbindelse med rådgivning af foreningen for kunder i Nykredit, Forenet Kredit, som er hovedaktionær i Nykredit og Totalkredit, da planerne om en børsnotering af Nykredit blev lagt på hylden til fordel for en investering fra et konsortium af pensionskasser anført af PFA.

"Der er den juridiske udfordring i at få tingene til at hænge sammen og gøre det holdbart rigtig mange år fremadrettet. At lave sådan en ejeraftale kræver, at du bygger det hele fra bunden. Der er ikke mange bestemmelser, du kan finde i et paradigme," siger han.

Danmarks største børsnotering

Mens Christian Lundgren har det ene ben solidt plantet på M&A-markedet, har det andet ben slået rødder inden for kapitalmarkeder. De seneste ti år har Kromann Reumert med Lundgren i spidsen været dominerende inden for juridisk rådgivning i forbindelse med børsnoteringer i Danmark. 

Da adm. direktør Henrik Poulsen 9. juni 2016 fejrede Dong Energys entre i kurslisterne efter et omstridt forløb med investeringsbanken Goldman Sachs, var det Christian Lundgren, der om morgenen havde informeret topchefen om, at alt var, som det skulle være. Det var en både glad, stolt og meget træt advokat, der overrakte beskeden, for ugerne op til Danmarks største børsnotering havde været præget af meget arbejde og meget lidt søvn. I medierne blev noteringen af flere eksperter betegnet som strømlinet og udramatisk - et godt tegn for ethvert selskab, der bliver sat i fri handel – og en cadeau til de involverede rådgivere.

Smilene var brede hos ledelsen, da Dong blev børsnoteret i 2016. | Foto: Katrine Marie Kragh/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Smilene var brede hos ledelsen, da Dong blev børsnoteret i 2016. | Foto: Katrine Marie Kragh/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Men det tærer på kræfterne at være med i en så langstrakt og intens proces. Efter børsnoteringen meddelte Christian Lundgren sine partnere i Kromann Reumert, at de ikke ville få ham at se de efterfølgende seks uger.

"Jeg skulle restituere og passe og pleje min familie og mig selv. Jeg var udbrændt. Jeg kunne ikke sætte mig ned og se på en ny sag og være engageret i den," fortæller han.

Så Christian Lundgren tog i sommerhus. Han lagde puslespil, spillede golf, læste bøger og var sammen med sine tre efterhånden voksne sønner og sin kæreste. Han slappede med andre ord helt og aldeles af.

Børsnoteringen af Dong Energy, som i dag hedder Ørsted, var på mange måder en opsigtsvækkende sag, der for de involverede vel bedst kan sammenlignes med at spille en Champions League-finale i fodbold: Mange tilskuere, hårdt pres fra flere sider, mange penge på spil.

Drengene

Men det påvirker tilsyneladende ikke Christian Lundgren at arbejde under pres. Han er en af de typer, som trives med de høje krav, der stilles til partnere i advokatbranchen. Han er ikke berørt af lange arbejdsdage, og han kan personligt ikke genkende, at det er umuligt at få en advokatkarriere til at hænge sammen med livets andre vigtige gøremål. Hans yngste søn var seks år, da han blev skilt fra børnenes mor, og med en klassisk syv-syv-ordning blev hver anden uge tilrettelagt efter børnene. Der skulle hentes, laves lektier og mad på bordet, så Lundgren forlod kontoret klokken 15, og i kalenderen kunne hans partnere se, at han var optaget med drengene.

"Så satte jeg mig og arbejdede igen om aftenen. Til gengæld havde jeg ikke tid til en mængde hobbies, og vennekredsen blev også holdt til de helt nære plus familien. Man kommer ikke sovende til tingene, men det er ikke uladsiggørligt, hvis man er villig til at prioritere og foretage nogle fravalg," siger Christian Lundgren, som tilføjer, at det huslige arbejde i øvrigt blev klaret uden au pair.

Trods udsigt til mindre aktivitet inden for både M&A og kapitalmarkeder er Christian Lundgren ikke på vej i panik. Han "løber ikke ud og laver familieret i stedet", som han forklarer, han stoler i stedet på sit netværk, som han har opbygget gennem mange år. Det er et spørgsmål om tillid, når virksomhederne kommer tilbage gang efter gang. De skal stole på, at Lundgren varetager deres interesser på behørig vis.

"Man skal altid gå ind til møder og behandle folk med respekt – både på din egen og den anden side af bordet. Det er en af de værdier, der er vigtig for mig at holde fast i. Det, tror jeg, giver integritet," siger Christian Lundgren og fortsætter:

"Hvis du får ry for ikke at være ordholdende, så spredes det meget hurtigt. I ni ud af ti tilfælde er nye klienter nogle, som har hørt fra andre, at hvis man sidder med de her udfordringer, så kan man roligt ringe til Christian Lundgren eller Kromann Reumert."

Der er med andre ord ingen ståhej omkring Lundgren. Han holder sig til ordentlighed og mund til mund-metoden, når han skal sælge sig selv, både nu og hvis en fremtid med brexit, handelskrig og uforudsigelige verdensledere sætter en foreløbig stopper for de rigtig gode tider for M&A og børsmarkedet.

Kromann Reumert og Gorrissen Federspiel bag milliardhandel med Radius

Kromann Reumert trækker storstilet fusion tilbage

Her er advokatfirmaerne, der styrer de danske børsnoteringer 

Kromann Reumert nomineret til international pris 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også