Sirius Advokater vil nå 90 mand: "Vi har begået alle fejl i bogen undervejs"

Advokaten Pernille Backhausen stiftede Sirius Advokater i 2006. Det specialiserede firma er nu vokset til 58 ansatte og er på vej mod at blive 90 medarbejdere. "Vi kan være stolte af, hvor vi er i dag, men vi kan ikke rigtig være stolte af vejen hertil," siger stifter og bestyrelsesformand i et interview med AdvokatWatch.
Pernille Backhausen, bestyrelsesformand hos Sirius Advokater. | Foto: PR.
Pernille Backhausen, bestyrelsesformand hos Sirius Advokater. | Foto: PR.

Går man en tur rundt i det store pakhus på Langelinie, der engang husede Mærsk, er det svært at forestille sig, at advokatfirmaet Sirius Advokater engang bestod af to advokater, som var i tvivl om, hvorvidt advokatkontoret havde en fremtid.

Sirius Advokater rykkede i november ud af de gamle lokaler på Strøget i København og ind for at dele adresse med den norske ambassade på Langelinie, da der ikke længere var plads til de 58 ansatte, og firmaet er endnu ikke færdig med at rekruttere.

"Vi kan være stolte af, hvor vi er i dag, men vi kan ikke rigtig være stolte af vejen hertil. Vi har begået alle fejl i bogen undervejs med undtagelse af at have tænkt virksomheden rigtigt. Det begyndte 5. januar 2006 med, at kopimaskinen ikke var kommet. Men det var også ligegyldigt, for brevpapiret var heller ikke trykt."

Det fortæller Pernille Backhausen, stifter, partner og bestyrelsesformand i Sirius Advokater, om begyndelsen på det specialiserede advokathus. Det var en uventet drejning i advokatens karriere, der fik hende til at starte sit eget.

Pernille Backhausen startede ud med at arbejde på højesteretssagsførerkontoret Jon Palle Buhl i 1994, hvor alle var generalister.

Telefonen ringede ofte med klienter i den anden ende af røret, som ville have hjælp og rådgivning, og advokaterne sagde nej til halvdelen af sagerne, estimerer Pernille Backhausen. Men efter 12 år begyndte telefonen alligevel at ringe mindre og mindre.

"Jeg fik den tanke, at verden er ved at specialisere sig, og så lavede jeg et skriv på, hvordan verden ville specialisere sig, hvordan vi var nødt til at følge med, og hvordan vi gjorde det i nogle forskellige trin. Den dag i dag er det med blandede følelser. Den ene del af mig er stolt, for det er stadig det, vi gør, og jeg synes, jeg havde set rigtigt dengang. Men den anden del er, at jeg ikke lige havde forestillet mig, at mine kolleger syntes, at jeg stillede mig op på en kasse og råbte revolution," siger Pernille Backhausen.

Efter at have stået på den metaforiske kasse havde hun svært ved at blive det samme sted, og hun begyndte derfor at kigge sig om efter en ny arbejdsplads.

Men ingen af branchens advokatfirmaer levede helt op til forventningerne, og Pernille Backhausen udarbejdede sammen med kollegaen Bruno Månsson et papir med det værdigrundlag, som de mente, en advokatpraksis burde efterleve. Det blev starten på Sirius Advokater, og det er i dag stadig de principper, som advokathuset styrer efter.

Levende duer på toilettet

Selv om der er et bevidst fravalg af designermøbler, ligner det gamle pakhus med nye, moderne møbler, tunge gardiner fra loft til gulv og et lounge-område et klassisk advokatkontor. Starten var dog mindre glamourøs.

"Helt i starten var jeg helt vildt bange for, om vi overlevede, så der havde jeg lejet Plesners gamle kontor nede på Esplanaden med tykke gulvtæpper og cellekontorer. Der kunne alle se, det var et advokatkontor, og jeg tænkte, hvis alle kan se det, så går det godt," siger Pernille Backhausen.

Frygten var dog helt unødvendig, viste det sig. Sirius Advokater tiltrak hurtigt flere hoveder og voksede i en lang periode med to medarbejdere om måneden.

"Vi havde en vækstkurve, som var helt fænomenal, men også utrolig hård, fordi det slider på en organisationskultur at vækste meget hurtigt," siger Pernille Backhausen.

Det gik så stærkt, at der ikke nåede at blive nedskrevet procedure for at føre nye ansatte ind i systemerne. På ganske kort tid gik stifterne fra at befinde sig i iværksætterkategorien til at være et rigtigt advokatkontor.

"Der, hvor jeg godt kunne mærke, at det ændrede sig, var, da vi gik væk fra at syntes, det var supercharmerende at sidde med lidt dårligt lys oven på en kasse og spise frokost. Det kan man godt bilde hinanden ind, at det er ret lækkert, fordi man er iværksætter," siger Pernille Backhausen.

Væksten er måske også kommet lidt bag på stifterne, der ad flere omgange har ændret målet for, hvor mange ansatte advokathuset skulle rumme, og gang på gang måtte rykke ud af lokaler, som var blevet for trange.

"Da vi skulle have nye lokaler, lavede vi en liste med det, vi ville have med videre. Medarbejderne var over en bred kam enige om, at det, vi gerne ville have overlevede fra iværksætterånden, var at være nysgerrige på forandring. Nogle af de bedste idéer er kommet fra piccolinerne til, hvordan vi laver noget om, for det er dem, der kommer udefra og undres med rette. Man vænner sig jo til, hvordan tingene er, men det er vigtigt at vide, at man bliver inddraget og hørt, hvis man kommer med noget," siger Pernille Backhausen og tilføjer:

"Så var der sådan noget med at have levende duer på toilettet, at fyret ikke virkede, og at der var utrolig naturlig udluftning, fordi der var pivutætte vinduer. Den del gjorde ikke noget at efterlade i de gamle lokaler."

Fra 58 til 90 ansatte

Sirius Advokater har nu vokset sig så stort, at kontoret består af 32 jurister og har en partnerkreds med ni advokater. De største afdelinger er fast ejendom og arbejds- og ansættelsesret. De fleste klienter er ifølge bestyrelsesformanden store virksomheder med op mod 300 ansatte inden for blandt andet produktion.

Derudover består klienterne af offentlige myndigheder, NGO'er, fonde, musik- og kulturinstitutioner. Sammensætningen af klienterne og specialerne gør, at Sirius Advokater ligger solidt i markedet, lyder det fra Pernille Backhausen.

"Firmaet har ikke en konkurrent, forstået på den måde, at der ikke er andre, som er så store, som vi er, som kun kører specialer. Men de forskellige afdelinger konkurrerer med forskellige i branchen," siger Pernille Backhausen og henviser på arbejds- og ansættelsesretsområdet til blandt andet Kromann Reumert, Horten og Norrbom Vinding.

Sirius Advokater vil ikke oplyse, hvor stor en omsætning, advokatkontoret har. Partnertimerne koster mellem 2800 kr. og 3500 kr., og advokathuset har truffet et valg om, at hver jurist har omkring 1100 debiterbare timer om året.

"1100 debiterbare timer er markant under, hvad nogle ligger på, men det hænger fint sammen for os. Der er ikke nogen tvivl om, at hvis juristerne arbejdede 1500 debiterbare timer alle sammen hvert år, så er det en rigtig god forretning. Men så kan det godt være, vi ikke havde dem lige så længe, og jeg tror heller ikke, det mærkedes helt så godt, som vi gerne vil have det mærkes mandag morgen," siger Pernille Backhausen.

Planen for fremtiden er blandt andet at blive op mod 90 ansatte og udvide partnerkredsen med et par nye navne. Sirius Advokater samarbejder lige nu med omkring 12 internationale advokatfirmaer, og den fremadrettede strategi er tage et større indhug i det internationale marked. Det skal blandt andet ske ved at hive nogle internationale profiler ind i huset. Derudover bliver compliance et stort område for firmaet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også