En del af Watch Medier

AdvokatWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Advokater
  • Domstole
  • Rådgivere
  • Legaltech
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Advokater
  • Domstole
  • Rådgivere
  • Legaltech
  • Inhouse
  • Politik
  • Karriere
  • Internationalt
29.01.2018kl. 13.55

Vestagers chefjurist: ”Jeg havde ikke kunnet få så mange udfordringer andre steder”

PROFIL: Man kan tage en dreng ud af Hvidovre, men ikke Hvidovre ud af drengen. Til gengæld kan han hen ad vejen få langt mere internationalt udsyn, siger Vestagers chefjurist, der i et interview med AdvokatWatch fortæller, hvorfor han ser EU-Kommissionen, som en unik arbejdsplads.
Jurist Søren Schønberg er faldet for Bruxelles og arbejdet i EU.
af LOUISE WENDT JENSEN

BRUXELLES

”Jeg var klart mere en Hvidovre-dreng end en Bruxelles-dreng, da jeg startede på studiet. Jeg var ikke født med en interesse for det europæiske. Det er kommet hen ad vejen, men det har til gengæld givet mig en fantastisk spændene karriere.”

Ordene er 47-årige Søren Schønbergs, rådgivende chefjurist for konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som af Time Magazine er blevet udråbt til at være blandt verdens 100 mest indflydelsesrige personer, og som nogen kalder den mest magtfulde i Bruxelles.

Og selvom de betegnelser først er blevet hæftet på Margrethe Vestager senere, var Søren Schønberg ikke i tvivl, da han ved hendes udnævnelse i efteråret 2014 blev spurgt, om han ville med på hendes hold.

”Jeg kendte hende ikke personligt dengang, men jeg kendte hendes profil, det hun står for politisk, og den kompetence hun altid har udstrålet, og det var ting, jeg godt kunne spejle mig i.”

Og så var det magtfulde område heller ikke uden betydning.

”Konkurrence og især statsstøtte, som jeg arbejder med, er virkelig interessant, fordi det er et af de områder, hvor EU-Kommissionen træffer en masse beslutninger, som har en meget direkte virkning på firmaer, skatteydere, og det samfund, vi lever i. Det er meget konkrete sager, som vi sidder med, og det gør det relevant, interessant og krævende,” fortæller Søren Schønberg på sit kontor på 10. etage i den berømte Berlaymont-bygning, som huser kommissærerne og deres kabinetter.

EU-generalist

Men selvom man skulle tro, at en position som Søren Schønbergs, hvor han sidder og kan gøre brug af godt 400 jurister i Generaldirektoratet for Konkurrence kræver en årelang specialisering inden for feltet, så er det langt fra tilfældet.

Frem for at være specialist er Søren Schønberg nærmere det, man kan kalde en EU-generalist, for han havde ikke decideret siddet og nørdet konkurrencesager i en årrække, inden han trådte ind i Vestagers kabinet.

Til gengæld har han prøvet en lang række andre områder inden for EU-retten. Et område han først fik interesse for, da Københavns Universitet under hans studietid udskrev en prisopgave under overskriften ” De af EF-domstolen anerkendte menneskerettigheder og deres betydning for dansk ret.”

”Menneskerettigheder var ikke skrevet ind i traktaterne dengang, så domstolen tolkede dem ind i EU-retten fra sag til sag. Det med menneskerettigheder er jo virkelig noget, unge jurastuderende kan forholde sig til, så det skrev jeg så om sammen med en medstuderende, hvilket endte med at blive til en bog. Dengang var der ikke nogen, der havde skrevet ret meget om det på dansk.”

Og da domstolen fortolkede principperne om menneskerettigheder gennem en lang række forskellige sager, der omhandlede alt fra elregninger over salg af kul til mælkekvoter, så gav opgaven en bred indsigt i EU, og de emner og politikområder, som det europæiske samarbejde beskæftiger sig med.

Derfor søgte Søren Schønberg til Oxford Universitet for at læse videre inden for EU-ret og komparativ ret, hvor han først læste Magister Juris og siden med et legat fra Danmark i ryggen også tog en doktorgrad i EU-ret. Delvist på grund af EU-interessen, men også hjulpet på vej af kærligheden – Søren Schønbergs nuværende kone, der viste sig i skikkelse af en fransk historiestuderende.

Stimulerende skifte

Med et job til hende som underviser i Paris et par dage om ugen var det derfor naturligt for Søren Schønberg at gå til optagelsesprøve for at komme ind i EU-systemet, selvom han også havde mulighed for at blive som lektor i Oxford. Bruxelles virkede dog mere spændende og nærliggende, når halvdelen af familien havde det ene ben i Paris.

Men selvom den såkaldte concours blev bestået, var et tilbud om en midlertidig stilling hos den daværende britiske generaladvokat, Francis Jacobs, ved EF-domstolen for interessant at sige nej til.

”Det var meget, meget spændende efter jeg igennem mange år havde siddet og læst de generaladvokatudtalelser, han var kommet med, selv at sidde og skrive dem.”

Alligevel kalder Søren Schønberg det for ”det mest stimulerende skifte i min karriere”, da han og familien på nu tre personer efter tre år byttede Luxembourg ud med et job i Bruxelles ved Generaldirektoratet for Handel (DG Trade) i EU-Kommissionen.

”I Luxembourg skulle man sidde alene på sit kontor med døren lukket, sine tykke sagsmapper og skrive udkast til udtalelser, som det ikke var populært at diskutere med for mange. Det var et meget analytisk job. Da jeg kom til DG Trade var der langt mere dynamik, retspolitik og også international politik inde over. Her handlede det ikke kun om det juridiske svar, men også om rådgivning som: hvad er risikoen for at tabe en sag? Hvor meget vil det koste? Hvor vigtig er den? Det var utroligt spændende at komme til sådan en politisk institution.”

Den politiske cirkushest

Ikke desto mindre var det for svært at sige nej, da der efter små fem år kom et tilbud fra Kommissionens juridiske tjeneste, der yder juridisk rådgivning til Kommissionen og repræsenterer EU-organet i retssager.

”På det tidspunkt var jeg usikker på, om jeg ville være fagjurist, eller om jeg ville arbejde bredere og på længere sigt som leder. Jeg har altid holdt af det faglige, og da juridisk tjeneste ønskede, at jeg kom over til dem, fordi jeg havde været ved domstolen og havde skrevet ph.d. i EU-ret, fik jeg lyst til at prøve det.”

Der sad han så igen meget med sine egne sager mere eller mindre på egen hånd.

”Enten taber eller vinder man, så det er ret klokkeklart, om man har gjort et godt stykke arbejde eller ej. Man fører sagerne alene, eller i meget små hold. Det er et stort ansvar, men også meget relevant.”

Den indre politiske cirkushest blev dog hurtigt vakt, da der efter små to år kom et tilbud fra daværende landbrugskommissær Marian Fischer-Boel om at komme over i hendes kabinet. Hun manglede en, der vidste noget om handel.

”Det var igen en ny rolle. Langt mere rådgivende rolle. Det er det, der er så sjovt ved at arbejde her i Bruxelles. Der er ikke nødvendigvis tale om en lineær udvikling, men man får muligheden for at prøve virkelig mange forskellige roller og områder, som hver især er spændende. Og så kan man rykke videre til noget andet, som er mindst lige så spændende og udfordrende bare på en ny måde. Det er unikt,” mener Søren Schønberg, der efter udløbet af Marian Fischer-Boels embedsperiode røg videre til den svenske EU-Kommissær, Cecilia Malmström, der på det tidspunkt sad med indre anliggender, altså emner som asyl, indvandring og politisamarbejde. Her endte han som vicekabinetschef, inden Margrethe Vestager kaldte.

Et bredt øje

Det skifte har han på ingen måde fortrudt.

”Det er et kæmpe privilegie at være med her, hvor vi har et fantastisk hold på tværs af nationaliteter og køn. Og her får jeg både brugt min fagviden og min mere generelle viden. Og så har vi det i øvrigt utroligt sjovt sammen.”

For Søren Schønberg sidder ikke kun med statsstøtte-sagerne. Han skal også have et øje på, hvad der sker inden for indvandring, sikkerhed, menneskerettigheder, databeskyttelse, skat, energi, klima, landbrug og det indre marked. Og så følger han forhandlingerne om Brexit nært.

”Kommissionen tager jo alle sine beslutninger som et kollegie. Og alle kommissærer forventes at kunne forsvare og forklare det, som Kommissionen går ud med. Så Margrethe og vi som hendes hold er med i diskussionerne på alle områder, som Kommissionen dækker. Det, vi prøver at holde os for øje, er, om de forslag, der kommer, virker, som de skal. Er de gennemtænkte? Kan de levere? Er det overhovedet noget, EU skal regulere? På den måde er jobbet også meget generelt,” siger Søren Schønberg, der ikke ser sig selv forlade Bruxelles foreløbig.

”Der er så mange udfordringer at tage fat på her i byen, så jeg er ikke bange for at kede mig. Jeg vil altid være en Hvidovredreng, men jeg bor i Bruxelles nu, her går mine børn i skole, her arbejder min kone, så det bliver vi nok ved med, så længe jeg arbejder.”

Opfordring fra danske jurister i EU: Se mod Bruxelles efter arbejde 

Internationale advokathuse i spidsen for løn-opgør i britisk mediekæmpe 

Relaterede artikler:

  • Foto: Chefjurist hos Margrethe Vestager, Søren Schønberg, mener, at det er blevet nemmere at følge EU-retten.

    Opfordring fra danske jurister i EU: Se mod Bruxelles efter arbejde

    For abonnenter

  • En rapport har afsløret, at den britiske medieorganisation BBC's bedst betalte mand, TV- og radioværten Chris Evans, får en årsløn på ca. 19 mio. kr., mens den bedst betalte kvinde, TV-vært Claudia Winkleman (billedet), får ca. 4 mio. kr. | Foto: BBC

    Internationale advokathuse i spidsen for løn-opgør i britisk mediekæmpe

  • Foto: /ritzau/Matt Dunham/AP/Editorial/Arkiv

    Brexit ændrer indholdet af juridiske maritime aftaler

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det er klart, at vi vil gerne øge vores markedsandel på M&A, og derfor er der brug for, at vi aktiverer det mere,” sagde Bruun & Hjejles nye ledende partner, Christian Johansen, blandt andet i ugens løb. | Foto: Pr
Advokater

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Bruun & Hjejle satte navn på sin nye ledende partner, og derudover bød ugen på blandt andet historier om udbudskoks i kommune og en ny partner hos Njord, der på det seneste har været ramt af afgang.
  • Ny Bruun & Hjejle-chef afviser mislykket strategi trods decimeret M&A-afdeling
  • Njord får ny partner efter åreladning i toppen
Driftsdirektør Conni Falkner byder velkommen til Kaspar Bastian, der er trådt ind i ejerkredsen hos Njord pr. 1. februar 2023. | Foto: Tue Schønning
Advokater

Njord får ny partner efter åreladning i toppen

For abonnenter

Byggeriet er kendt for et højere konfliktniveau, og der håndteres omkring 300 voldgiftssager om året. | Foto: Kim Frost
Advokater

Antallet af sager hos voldgiftsnævn stagneret i 2022

For abonnenter

Stifterne af legaltech-virksomheden Juristic, Christian Hjortshøj (tv.) og Kean Nøbølle Ottesen (th.). | Foto: Pr
Karriere

Legaltech-firma får ny kommerciel direktør fra Plesner

For abonnenter

Der er omkring 55.000 indbyggere i Haderslev Kommune, der netop har hyret lokalt advokatkontor til at levere juridisk bistand inden for fast ejendom. | Foto: Haderslev Kommune
Advokater

Kommune vil genoverveje advokatindkøb efter halvandet år

For abonnenter

Den midtjyske by Ry har godt 7.000 indbyggere. | Foto: Google Maps
Karriere

Pensioneret partner melder sin genkomst med enmandsfirma

For abonnenter

Læs også

Stifterne af legaltech-virksomheden Juristic, Christian Hjortshøj (tv.) og Kean Nøbølle Ottesen (th.). | Foto: Pr
Karriere

Legaltech-firma får ny kommerciel direktør fra Plesner

To unge iværksættere stiftede i 2021 legaltech-firmaet Juristic. Nu får firmaet ny kommerciel direktør.

For abonnenter

Den midtjyske by Ry har godt 7.000 indbyggere. | Foto: Google Maps
Karriere

Pensioneret partner melder sin genkomst med enmandsfirma

Med nyt enmandsfirma skal tidligere Brockstedt-Kaalund-partner, der egentligt gik på pension i 2018, nu igen til at være juridisk rådgiver.

For abonnenter

Driftsdirektør Conni Falkner byder velkommen til Kaspar Bastian, der er trådt ind i ejerkredsen hos Njord pr. 1. februar 2023. | Foto: Tue Schønning
Advokater

Njord får ny partner efter åreladning i toppen

Skatteadvokat med fortid i TVC og Bech-Bruun slutter sig til Njord, der har ny strategi på plads efter periode med partneropsigelser og fyringsrunde. ”Jeg vil ikke sige, at vi har blødt,” siger direktør.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Antallet af sager hos voldgiftsnævn stagneret i 2022 – 3. feb.
  • Ugens bedste historier på AdvokatWatch – 3. feb.
  • Pensioneret partner melder sin genkomst med enmandsfirma – 3. feb.
  • Granskningsudvalg igangsætter forundersøgelse i Samsam-sag – 3. feb.
  • Legaltech-firma får ny kommerciel direktør fra Plesner – 3. feb.
  • Njord får ny partner efter åreladning i toppen – 3. feb.
  • Penta-partner stopper efter næsten 40 år – 3. feb.
  • Styrelse justerer plan for digitalisering af domstole – 3. feb.
  • EU vil retsforfølge krigsforbrydelser begået i Ukraine – 3. feb.
  • Kommune vil genoverveje advokatindkøb efter halvandet år – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Compliance Officer

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Erfaren fuldmægtig eller 1. års advokat til Fast Ejendom & Entreprise (Hellerup)

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

  • Advokatfuldmægtig til DAHL - Privatret, selskabsret og skatteret i Herning

  • Lundgrens søger erfaren bobehandler

  • Advokatfuldmægtige

  • Plesner søger advokatfuldmægtig/advokat med interesse for den finansielle sektor/kapitalforvaltning

  • ARK søger en dygtig advokat til rådgiveransvar

  • Advokatfuldmægtig eller erhvervsjuridiskfuldmægtig til DLA Pipers Udbudsteam (København)

  • Advokatsekretær til vores udbudsteam

  • Stud.jur. til Aarhus

  • Advokatfuldmægtige september 2023

  • Plesner søger advokatfuldmægtig til insolvens og rekonstruktion

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Advokatfuldmægtige/Erhvervsjuridiske fuldmægtige 2023

  • Lundgrens søger advokat til ansættelsesret

  • Vi søger advokatfuldmægtige og erhvervsjurister

  • Advokat eller senioradvokat til finansiel regulering i vores Corporate afdeling i Aarhus

  • Advokat eller erhvervsjuridisk rådgiver til Finansieringsret

Se flere jobs

Watch Job

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

Se flere jobs

Job

  • Compliance Officer

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Erfaren fuldmægtig eller 1. års advokat til Fast Ejendom & Entreprise (Hellerup)

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

  • Advokatfuldmægtig til DAHL - Privatret, selskabsret og skatteret i Herning

  • Lundgrens søger erfaren bobehandler

  • Advokatfuldmægtige

  • Plesner søger advokatfuldmægtig/advokat med interesse for den finansielle sektor/kapitalforvaltning

  • ARK søger en dygtig advokat til rådgiveransvar

  • Advokatfuldmægtig eller erhvervsjuridiskfuldmægtig til DLA Pipers Udbudsteam (København)

  • Advokatsekretær til vores udbudsteam

  • Stud.jur. til Aarhus

  • Advokatfuldmægtige september 2023

  • Plesner søger advokatfuldmægtig til insolvens og rekonstruktion

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Advokatfuldmægtige/Erhvervsjuridiske fuldmægtige 2023

  • Lundgrens søger advokat til ansættelsesret

  • Vi søger advokatfuldmægtige og erhvervsjurister

  • Advokat eller senioradvokat til finansiel regulering i vores Corporate afdeling i Aarhus

  • Advokat eller erhvervsjuridisk rådgiver til Finansieringsret

Se flere jobs

Kolofon

AdvokatWatch
Søg

Sektioner

  • Advokater
  • Domstole
  • Rådgivere
  • Legaltech
  • Inhouse
  • Politik
  • Karriere
  • Internationalt
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Steffen Moses

sm@advokatwatch.dk

Tlf.: +45 33 30 83 41

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7126

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 70 77 71 26

Job

Abonnement

Prøv AdvokatWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

advokatwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 70 77 71 26

Læs mere om abonnement her

Adresse

AdvokatWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 33 30 83 10

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © AdvokatWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
AdvokatWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge