Forhandlinger om reform af domstolene i Israel er brudt sammen

Demonstranter er på gaden i Israel i protest mod domstolsreform forud for mandagens afstemning.
Israelere demonstrerede igen mandag tæt på parlamentet, Knesset, i Jerusalem forud for dagens forhandlinger om en retsreform, der har fået kritik for at ville begrænse højesterets indflydelse. | Foto: Menahem Kahana/AFP/Ritzau Scanpix
Israelere demonstrerede igen mandag tæt på parlamentet, Knesset, i Jerusalem forud for dagens forhandlinger om en retsreform, der har fået kritik for at ville begrænse højesterets indflydelse. | Foto: Menahem Kahana/AFP/Ritzau Scanpix
af ritzau

Forhandlinger i Israel om et kompromis om en kontroversiel domstolsreform, der skal til afstemning mandag i det israelske parlament, Knesset, er kollapset.

Det siger oppositionsleder Yair Lapid til det israelske medie Channel 12 ifølge Washington Post.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, vil gennemføre en domstolsreform, som har fået kritik for i høj grad at begrænse den israelske højesterets mulighed for at fungere som modvægt til politikerne.

”Det er ikke muligt at nå til enighed om at bevare demokratiet med denne regering,” siger Yair Lapid til Channel 12.

Oppositionslederen understreger, at han har forsøgt at nå en form for kompromis.

Premierminister Benjamin Netanyahu er mandag blevet udskrevet efter en hjerteoperation kort tid før afstemningen. Han blev i weekenden indlagt for natten til søndag at få indopereret en pacemaker.

Med operationen vellykket overstået og Netanyahu på benene kan han igen deltage i kampen for at få sin domstolsreform gennemført. 

Dermed er han udskrevet samme dag, som hans regering ventes at sende en kontroversiel domstolsreform til afstemning i parlamentet, Knesset.

Præsident for forsøgt at mægle

I Israel har politikere i Netanyahus fravær debatteret hele natten, og præsident Issac Herzog, der har forsøgt at nå frem til et kompromis efter et halvt år med ugentlige masseprotester på gaden, advarede om, at ”vi er i en national nødsituation”, skriver AFP.

Reformen har fået kritik for i for høj grad at begrænse den israelske højesterets mulighed for at fungere som modvægt til politikerne.

Hvis loven bliver vedtaget, vil højesteret ikke længere have mulighed for at gribe ind over for beslutninger, som folkevalgte vedtager, men som efter Israels højesterets opfattelse er i strid med andre love og regler.

Samtidig får politikerne mere indflydelse på udnævnelsen af dommere.

Nogle kritikere hævder også, at domstolsreformen er et forsøg på at få Netanyahu ud af sine egne korruptionsanklager.

Modsat mener Netanyahu og andre, at domstolene i Israel har grebet for meget ind i politikernes beslutninger. I deres øjne skal reformen genskabe balancen mellem domstolene og politikerne.

Reformen er blevet mødt med voldsomme protester. Selv nogle af Israels normalt tætte allierede såsom USA har udtrykt bekymring.

Således har den amerikanske præsident, Joe Biden, søndag udsendt en meddelelse, hvor han beder den israelske regering om at tænke sig om en ekstra gang.

”Det giver ikke mening for Israels ledere at forhaste dette. Fokus burde være på at samle befolkningen og finde en konsensus,” lyder det fra Biden i udtalelsen ifølge nyhedsbureauet AFP.

”Fra vores perspektiv som Israels venner ser denne domstolsreform ud til at være blevet mere splittende og ikke mindre.”

Demonstranter har samtidig været på gaden i protest mod reformen forud for mandagens afstemning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter