Israels præsident beder politikere om at genforhandle retsreform

Israels parlament stemmer i dag, mandag, om en kontroversiel retsreform. Landets præsident opfordrer til genforhandling.
Igen lørdag var der store demonstrationer mod retsreformen i Tel Aviv. Israelske medier anslår, at 150.000 mennesker var på gaden. | Foto: Corinna Kern/Reuters/Ritzau Scanpix
Igen lørdag var der store demonstrationer mod retsreformen i Tel Aviv. Israelske medier anslår, at 150.000 mennesker var på gaden. | Foto: Corinna Kern/Reuters/Ritzau Scanpix
af ritzau

Israels præsident, Isaac Herzog, opfordrede søndag aften indtrængende de israelske politikere til at vende tilbage til forhandlingsbordet om den retsreform, som de seneste måneder har sendt demonstranter i hundredtusindvis på gaden.

Det skete igen lørdag, hvor israelske medier estimerer, at 150.000 mennesker demonstrerede i Israels største by, Tel Aviv – den 27. demonstration, siden planerne om en ny retsreform blev afsløret i januar.

Reformen har skabt røre i Israel, blandt andet fordi den fratager landets højesteret muligheden for at underkende de love, som det israelske parlament vedtager.

En del af reformen skal under førstebehandling i det israelske parlament, Knesset, mandag.

”Det er muligt at nå frem til en aftale, og dog er ingen villige til at sætte sig ned og forhandle nu uden ultimative krav. Det er en bommert af historiske proportioner,” sagde Isaac Herzog søndag aften.

Regeringen argumenterer for, at reformen er nødvendig for at sikre en bedre magtbalance i landet.

”Et statskup”

I marts satte landets premierminister, Benjamin Netanyahu, arbejdet med reformen på pause. Siden da har regeringen forsøgt at forhandle med oppositionen uden held.

I dag, mandag, fortsætter regeringen så med planen om at få reformen igennem. Der skal et lovforslag, der har til formål at stoppe retsvæsenets ret til at tage stilling til ”rimeligheden” af regeringens beslutninger, førstebehandles.

Kritikere kalder reformen et statskup. De frygter, at den vil medføre udbredt korruption og vilkårlige udpegelser til højt rangerende embeder.

Præsidenten siger, at data og meningsmålinger viser, at der er ”et virkeligt og betydningsfuldt offentligt behov for dialog og konsensus.”

”Er det virkelig det værd,” spørger han om regeringens planer om at forsøge at presse reformen igennem med et smalt flertal.

Isaac Herzog opfordrer i stedet regeringen til at forhandle videre og forsøge at nå et forlig, som landets opposition kan se sig selv i.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter