AdvokatWatch

Trump vil gå til USA's højesteret med valgresultat

Ifølge Trump er der begået svindel ved valget. Han vil gå til højesteret, siger han i en tale, inden det dog er afgjort, hvem der vinder valget.

Donald Trump sagde i en tale onsdag morgen dansk tid, at han mener, at der har været valgsvindel, og at han gør klar til en retssag om resultatet. | Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS / X90035

I en tale i Det Hvide Hus siger den amerikanske præsident, Donald Trump, at han vil gå til højesteret for at "sikre integriteten" ved valget.

"Det her er svindel mod det amerikanske folk. Det her er pinligt for vores folk. Vi var klar til at vinde det her valg – ærligt talt vandt vi det her valg."

"Vi vil gå til USA's højesteret og få stoppet stemmeafgivelsen," siger han onsdag morgen omkring klokken 8.30 dansk tid.

Det vides ikke, hvad Trump præcis mener med at "stoppe stemmeafgivelsen".

Stemmeafgivelsen er overstået i hele landet. Men Trump kan hentyde til, at eksempelvis brevstemmer, som endnu ikke er talt op, ikke bør tælle med. Han har under hele valgkampen påstået, at brevstemmer vil føre til valgfusk.

Demokraterne mener, at intet tyder på valgfusk.

Joe Bidens kampagne oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at hvis Trump går til højesteret for at hindre "korrekt optælling af stemmer", vil Demokraterne have et juridisk hold klar til at kæmpe imod.

I talen siger Trump også, at sejren nærmest er hjemme.

"Vi vinder det her. Og som jeg ser det, har vi allerede vundet," siger Trump.

Resultatet af valget foreligger ikke endnu. Heller ingen amerikanske tv-stationer eller nyhedsbureauet AP har udpeget en samlet vinder ud fra deres prognoser. Flere vigtige delstater udestår.

Tidligere på valgnatten var Demokraternes kandidat, Joe Biden, på talerstolen.

Biden erklærede, at Demokraterne var på vej mod at vinde valget.

Men få øjeblikke efter modsagde Donald Trump sin modstander på Twitter.

"Vi fører stort, men de prøver at stjæle valget. Vi vil aldrig lade dem gøre det. Stemmer kan ikke blive afgivet, efter at valgstederne lukket," skrev Trump.

Twitter har markeret, at Donald Trumps opslag kan være "vildledende".

"Dele af eller hele indholdet, der deles i dette tweet, bestrides og kan være vildledende med hensyn til, hvordan man deltager i et valg eller en anden borgerproces," fremgår det af markeringen.

I talen til sine vælgere sagde Biden også, at han er på kurs mod sejren. Men han understregede, at "det ikke er mig eller Donald Trump, der skal erklære, hvem der vinder valget".

"Det er det amerikanske folk," sagde Joe Biden.

Biden sagde videre, at han er optimistisk. Og at han forventer at vinde flere af de vigtige svingstater, når stemmerne er talt op.

Udmeldingerne fra de to kandidater kom tidligt onsdag morgen dansk tid, efter at de fleste valgsteder i USA er lukket.

Det ser ud til at blive et meget tæt løb mellem Biden og Trump.

De to kandidater ser ifølge nyhedsbureauet AP's prognoser ud til hver at have sikret sig sejren i en række forventede delstater.

Og Trump har blandt andet sikret sig sejren i den vigtige delstat Florida og Texas. Imens har Biden fået flertallet i Arizona, som Republikanerne ellers vandt ved sidste valg.

Den endelige optælling af stemmer ventes ved dette valg at tage længere tid end ved tidligere valg – blandt andet fordi coronasituationen har fået usædvanligt mange vælgere til at stemme på forhånd.

Det er forskelligt fra stat til stat, hvornår brev- og forhåndsstemmer er talt færdig.

AP erklærer den pågældende kandidat som vinder ifølge prognosen, når AP's beregning viser, at det ikke er muligt for en kandidat at blive overhalet.

Prognoser er matematiske analyser baseret på en blanding af optalte stemmer, resultater fra tidligere valg samt indgående kendskab til amerikansk vælgeradfærd.

Præsidentvalget kan ramme M&A-markedet

Senatet godkender Amy Barrett som ny højesteretsdommer

Mere fra AdvokatWatch

Firmaer tørner sammen i strid om ordet "legaltech"

”Jeg troede lidt, det var en joke,” siger medstifter af firma, der er sagsøgt for at bruge ordet ”legaltech”. Sagen, der i øjeblikket kører ved Sø- og Handelsretten, kan få betydning for resten af branchen, vurderer advokat med speciale i immaterialret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier