Medie: Revisionsfirmaer vil adskille rådgivning fra revision

Efter en større debat om uafhængighed og dobbeltroller i Storbritannien tager de to revisionsgiganter KPMG og Deloitte konsekvensen. KPMG har meldt ud, at firmaet vil stoppe med at rådgive de største britiske børsnoterede firmaer, som de også er revisorer for. Deloitte støtter forslaget, men har ikke implementeret ændringen endnu. (Opdateret.)
Foto: PR.
Foto: PR.

(Artikel opdateret kl. 14.50, efter Insidebusiness har præciseret, at Deloitte har støttet op om forslaget, men ikke har implementeret det endnu.)

For at tage afstand fra de seneste skandaler om dobbeltroller, manglende uafhængighed og interessekonflikt i Storbritannien har KPMG og Deloitte valgt at støtte forslaget om at droppe rådgivning for de 350 største britiske børsnoterede virksomheder, mens de også er revisorer for dem. Det sker på revisionskæmpernes eget initiativ, men dog efter at politikerne i Storbritannien har truet med at splitte selskaberne op i mindre enheder. KPMG har officielt meldt beslutningen ud, mens Deloitte støtter op om forslaget, men ikke har implementeret ændringen endnu. Det skriver mediet Insidebusiness.

Revisionsfirmaerne i Storbritannien er underlagt de samme regler som resten af EU, og derfor vil denne udmelding også kunne få konskevens for de største revisions- og konsulenthuse i Danmark, skriver mediet. Bent Warming-Rasmussen, der er lektor i revision ved Syddansk Universitet, og Kim Klarskov Jeppesen, der er professor i revision ved Copenhagen Business School, understreger begge over for mediet, at problemstillingen er den samme i Danmark, og selv om der er et andet pres lige nu i Storbritannien, er debatten om uahængighed ens alle steder.

"Det er endnu mere interessant, at det er de ledende revisionsfirmaer i et kapitalistisk land, som selv har indset, at det ikke holder at levere begge ydelser til de samme virksomheder. Det, mener jeg, er et endnu stærkere argument, end hvis det var kommet som et lovforslag fra politikerne i det engelske parlament. Her er det udbyderne selv, der siger, at vi hellere må skille tingene ad for at bevare vores troværdighed, og det, synes jeg, er et meget, meget stærkt argument for at skille tingene ad," siger Bent Warming-Rasmussen til Insidebusiness.

I et skriftligt svar udtrykker Erhvervsstyrelsen, der fører tilsyn med revisorbranchen i Danmark, at man er opmærksom på problematikken ved at udføre revision og rådgivning til samme kunde, og styrelsen fører kontrol for at sikre overholdelse af uafhængighedsreglerne. Ingen af de store revisions- og konsulenthuse vil stille op til interview, skriver mediet, og revisorernes brancheforening udtrykker, at man ikke ser en sammenhæng mellem forholdene i Storbritannien og Danmark, og det derfor ikke giver mening, at man reagerer på samme vis i Danmark.

Tilsynet med revisionshusene er blevet mere målrettet

Deloitte slår tilbage og hyrer folk til juridisk afdeling

Storstilet juridisk satsning hos PWC ramt af tilbageslag – nøgleperson låst

PA Consulting melder sig ind i kampen om at levere juridisk rådgivning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også