Novo Nordisk til advokatfirmaer: I skal kunne mere end ren jura

Advokatfirmaer skal blive bedre til at tage sig af hele processen i større sager, og det kræver andre kompetencer end ren jura, mener Novo Nordisk-chef.
Jacob Fossar Petersen, chef for Litigation & Compliance i Novo Nordisk, mener advokatfirmaer skal tage rollen som projektledere frem for kun at være juridiske eksperter | Foto: Novo Nordisk
Jacob Fossar Petersen, chef for Litigation & Compliance i Novo Nordisk, mener advokatfirmaer skal tage rollen som projektledere frem for kun at være juridiske eksperter | Foto: Novo Nordisk

Advokatfirmaer skal blive bedre til at håndtere hele processen om større sager, hvis de vil skabe værdi for store virksomhedskunder.

Det er meldingen fra Jacob Fossar Petersen, chef for Litigation & Compliance i medicinalkoncernen Novo Nordisk, der mener, advokatfirmaerne skal påtage sig rollen som projektledere frem for kun at være eksperter på juraen.

”Jeg synes, advokatfirmaerne har en udfordring med at opdyrke nogle andre kompetencer. Advokaterne er gode til at analysere en sag juridisk og skille væsentligt fra uvæsentligt. Men særligt i større sagskomplekser har vi brug for, at de kan styre sagen som et egentligt projekt. Det kræver mennesker med andre kompetencer end de strengt juridiske, f.eks. i forhold til project management, finans, it, og kommunikation,” siger Jacob Fossar Petersen.

Ansvar for helheden

Han pointerer, at Novo Nordisk ofte har mange leverandører inde over en juridisk sag, f.eks. advokatfirmaer, konsulenter, eksperter og firmaer, der skal hjælpe med at finde dokumentation. Og han mener, at advokatfirmaerne kan blive bedre til at tage ansvar for helheden i sagen.

”Meget af arbejdet i en sådan sag er ikke nødvendigvis ren jura. Projektstyring er noget, vi selv arbejder på at blive meget bedre til, men jeg føler også, advokatfirmaerne kan blive bedre til at have andre kompetencer end bare at være gode advokater. Det gælder både analyse, den måde, de fremstiller og kører sagerne på, og f.eks. også sikrer sig, at der er styr på og transparens om budgetsiden, som i stigende grad er vigtig,” siger Jacob Fossar Petersen.

Jura og kommercielle behov

Meldingen falder i kølvandet på en stribe interviews på AdvokatWatch i starten af året, hvor chefjurister i en række store virksomheder udover specialistviden, nærvær og tempo efterlyste, at advokatfirmaer sætter sig grundigt ind i forretningen og leverer rådgivning, der både tager højde for juraen og virksomhedens kommercielle behov.  

”Der synes jeg, advokatfirmaerne kan gøre mere for at opbygge andre kompetencer til at understøtte den rådgivning, de leverer. Jeg oplever, at revisionsfirmaerne er bedre på det område, fordi de er mere procesfokuserede,” siger Jacob Fossar Petersen.

Flere advokatfirmaer anerkender, at det kræver mere end blot den juridiske ekspertvurdering, hvis man vil være foretrukken rådgiver for større virksomheder.

”Hos Bruun og Hjejle er vi meget bevidste om, at forventningerne til advokaterne strækker sig udover den rent juridiske rådgivning. Derfor kigger vi allerede i dag på, hvordan vi kan sammensætte vores teams, så de ikke kun består af jurister, men også med andre kompetencer inden for blandt andet projektledelse og it,” siger Helle Lehmann Staun, direktør og COO hos Bruun & Hjejle.

Hos Gorrissen Federspiel indgår projektledelse som en del af uddannelsen af unge advokater, oplyser managing partner Tomas Haagen.

Foto: Gorrissen Federspiel PR
Foto: Gorrissen Federspiel PR

Managing partner Tomas Haagen, Gorrissen Federspiel

”Det er ikke nyt, at en række af ydelserne fra erhvervskontorerne dækker en række områder udover det strikt juridiske, men det er rigtigt, at der i dag er større fokus på at få integrerede ydelser – både på tværs af juridiske fagområder, men også i forhold til andre rådgivere, herunder også i samspillet med udenlandske rådgivere,” siger Tomas Haagen.

Klare krav til advokater fra landets største virksomheder: Specialistviden, nærvær og tempo 

Storkoncerner til advokatfirmaer: Lær vores forretning at kende 

Trods velvoksne advokathonorarer: ”Prisen er ikke altafgørende” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Troels Tuxen, partner hos Bech-Bruun, har som kurator allieret sig med kapitalfond i sagen, hvor Christian Stadil, hans far og en tidligere direktør i familiens konkursramte rederi er blevet sagsøgt. | Foto: Pr / Bech-bruun

Ugens bedste historier på AdvokatWatch