Forsvarer i omfattende svindelsag raser over "kynisk skamridning" af regel

16 advokater, ni dommere og domsmænd, tre anklagere og tre tolke var mødt op på første dag i ankesag om medvirken til skattesvindel og hvidvask.
Østre Landsret tog tirsdag hul på den såkaldte "Operation Greed"-sag. | Foto: Mads Nissen
Østre Landsret tog tirsdag hul på den såkaldte "Operation Greed"-sag. | Foto: Mads Nissen
Af Ritzau

I en straffesag om en enorm produktion af falske fakturaer ønsker anklagemyndigheden at få reduceret antallet af tiltalte.

På førstedagen af over 100 retsmøder i den sag, som politiet har efterforsket under kaldenavnet ”Greed”, altså grådighed, beder anklagemyndigheden tirsdag dommerne i Østre Landsret om at afvise anken fra en irakisk statsborger.

Manden er ikke dukket op. Stolen ved siden af hans forsvarer er tom. Derimod har 13 andre tiltalte indtaget deres pladser.

I det hele taget er retslokalet proppet. 16 advokater, ni dommere og domsmænd, tre anklagere og tre tolke er mødt op. Tiltalen drejer sig om medvirken til skatte- og momssvindel for 296 millioner og om hvidvask af cirka 500 millioner kroner.

Irakeren er af Københavns Byret fundet skyldig i at have medvirket til moms- og skattesvig for 158 millioner kroner, men han har ligesom de øvrige anket dommen. I hans tilfælde lød straffen på fængsel i fire år og seks måneder.

”Det svarer lidt til, at man skal køre hjemmefra i god tid,” siger specialanklager Alexander Dzougov om situationen.

Den tiltalte opholder sig i Bagdad. Her er der ingen mulighed for at søge om visum til Danmark. Man skal rejse til Ankara i Tyrkiet.

I foråret 2022 tog han faktisk turen og knipsede samtidig et foto af den danske ambassades glasdør. Men han blev ikke lukket ind og fik ikke hjælp, oplyser hans forsvarer, advokat Ulrik Sjølin.

Kan på ”ingen måde bebrejdes min klient”

Meldingerne fra myndighederne om den rette fremgangsmåde har ikke været særligt tydelige eller klare, fremhæver forsvareren.

For eksempel blev han i en skrivelse fra myndighederne anbefalet at søge viden ved at trykke på nogle links. ”Siden findes ikke”, stod der, når man gjorde som anbefalet.

For nylig har den tiltalte søgt om visum til at rejse fra Irak til Tyrkiet. Og i den tyrkiske hovedstad er der booket en tid i februar hos det amerikanske firma, som den danske udenrigstjeneste har udliciteret opgaven til.

”Han har simpelthen været for sløv til at søge om tilladelse i rette tid,” mener specialanklageren.

Men forsvareren afviser, at situationen kan sammenlignes med de tilfælde, hvor et tog er forsinket, eller hvor der er propper i trafikken.

”Det kan på ingen måde bebrejdes min klient, at han ikke er til stede,” siger Ulrik Sjølin. Han kalder anklagemyndighedens krav om afvisning for en ”kynisk skamridning” af en regel i retsplejeloven.

Han beder retten om at give manden i Bagdad et foreløbigt lovligt forfald. Dommerne træffer afgørelse sidst på ugen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter