Landsret åbner sag om enorm kriminel servicevirksomhed

Der er planlagt flere end 100 retsmøder om ”Operation Greed”.
I august 2022 afsagde Københavns Byret dom i sagen om "Operation Greed". Hovedmanden i sagen blev idømt fængsel i syv år. Nu begynder ankesagen i landsretten. | Foto: Jens Dresling
I august 2022 afsagde Københavns Byret dom i sagen om "Operation Greed". Hovedmanden i sagen blev idømt fængsel i syv år. Nu begynder ankesagen i landsretten. | Foto: Jens Dresling
Af Ritzau

Ved et hotel i Brøndby var der i efteråret 2017 en jævn trafik af håndværkere. På politiets overvågning kunne man for eksempel se en elektriker forlade stedet med en pose i hånden.

Flere år senere forsikrede to brødre i den hidtil største straffesag om en kriminel servicevirksomhed, at det var helt udramatisk.

Elektrikerens firma skulle lave udendørsbelysning ved hotellet. Og han var kommet for at hente nogle samlemuffer.

Men byretten så noget andet. Elektrikeren var dukket op på A-Hotels for at modtage kontanter på baggrund af en fiktiv faktura.

Sammen med cirka 850 andre firmaer var håndværkeren ifølge anklagemyndigheden kunde hos en netværk, som hjalp med firmaernes skatte- og momssvindel for i alt 296 millioner kroner.

De havde udført sort arbejde og havde brug for at få lagt et slør ud over snyderiet, hævder anklagemyndigheden. I alt blev der i Brøndby fremstillet over 5000 falske fakturaer lydende på mere end en halv milliard kroner, lyder det.

Politiet gav efterforskningen navnet ”Greed”, altså grådighed, og i august 2022 afsagde Københavns Byret dom. Tre selskaber og 16 mænd blev kendt skyldige.

Håber på frifindelse

Tirsdag formiddag åbnes et nyt kapitel i historien. Østre Landsret har første retsmøde i sagen, hvor de tiltalte ønsker en helt anden slutning. De vil frifindes eller have en lavere straf.

Derimod vil specialanklager Alexander Dzougov fra Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet sammen med to kolleger bede om hårdere straf end i byretten.

Både inde i restauranten i hotellet i Brøndby og i en kontorcontainer var der ifølge anklagemyndigheden kriminel aktivitet.

”Jeg synes, det var et reelt arbejde, jeg havde,” har en af de medvirkende fortalt i byretten. Han brugte et gratis faktureringsprogram på nettet kaldet Dinero.

Straffesagen udviklede sig i byretten til en maratonlang affære med 153 retsmøder og 162 vidner. Nogle dage var spild af tid, sagde en frustreret forsvarer på et tidspunkt.

Ved domsafsigelsen var den påståede hovedmand ikke til stede. Han var taget på ferie i Barcelona. Men tirsdag sidder han klar i retslokalet sammen med sin forsvarer.

Han fik fængsel i syv år. Dertil kom en tillægsbøde på 175 millioner kroner samt konfiskation af hans fortjeneste på 26,6 millioner.

I landsretten er der planlagt godt 100 retsmøder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter