Dommer afviser at forhøje erstatning for 466 døgn bag tremmer

En mand sad frihedsberøvet i næsten halvandet år, fordi politiet havde forvekslet ham med en anden, men han skal ikke have yderligere erstatning, afgør byret. Forsvarsadvokat er skuffet over dommen.
Det er Retten på Frederiksberg, der har truffet afgørelse torsdag 16. februar 2023. | Foto: Mads Nissen
Det er Retten på Frederiksberg, der har truffet afgørelse torsdag 16. februar 2023. | Foto: Mads Nissen
Af Ritzau

466 dage.

Så længe sad en 28-årig mand uberettiget varetægtsfængslet i en sag om drabsforsøg i bandemiljøet. Politiet havde forvekslet ham med en anden.

Han skal ikke have yderligere erstatning for den fejlagtige frihedsberøvelse, afgør Retten på Frederiksberg torsdag.

Statsadvokaten besluttede i 2020 at tilkende manden 995.000 kr. i erstatning – men mandens advokat, Jane Ranum, mente ikke, at det var nok. 

Dengang krævede Jane Ranum en erstatning på 1.689.027 kr. for blandt andet uberettiget frihedsberøvelse, uberettiget telefonaflytning, tabt arbejdsfortjeneste og tort for politiets grove pligtforsømmelse.

Jane Ranum fortæller i en skriftlig kommentar, at hun og hendes klient er skuffede over dommen. 

”Både politiet og statsadvokaten har bekræftet, at forløbet har været meget beklageligt, og det naturlige vil efter vores opfattelse være at kompensere ham,” udtaler hun. 

”Hvis der ikke var blevet begået fejl, ville han ikke være blevet fængslet.” 

Jane Ranum har tidligere understreget for Ritzau, at der foreligger en grov pligtforsømmelse i den måde, som politiet og anklagemyndigheden håndterede sagen på. 

”Politiet har simpelthen haft interne oplysninger om, at det kunne være en anden end min klient, og den oplysning har man ikke givet mig,” sagde Ranum få uger efter løsladelsen i 2019. 

Manden blev oprindeligt varetægtsfængslet i december 2017. Han og 15 andre med tilknytning til banden Loyal To Familia var mistænkt for at have angrebet en mand med tilknytning til den rivaliserende bande Brothas. 

I marts 2019 – lige inden dommen i en langvarig straffesag om drabsforsøg – blev den 28-årige løsladt. Politiet havde forvekslet ham med en anden, lød begrundelsen. 

Tiltalen og den fejlagtige fængsling hvilede især på et foto taget i en automatisk trafikkontrol på Tagensvej i København. 

Advokat Jane Ranum fortalte i 2019 om baggrunden for kravet om en større erstatning. Nemlig at politifolk allerede i 2017 af kolleger havde fået tip om, at personen på fotoet kunne være enten den 28-årige mand eller en anden. 

Der blev ved en fejl ikke ført rapport om tippet, og derfor fik Jane Ranum ikke besked om det. Det fremgår af en aktindsigt i Statsadvokatens afgørelse om erstatning fra 2020. 

Der blev søgt om erstatning for tort, fordi politiet ifølge Jane Ranum udviste grov pligtforsømmelse.

Den grove pligtforsømmelse er én af de ting, som Statsadvokaten og Rigsadvokaten ikke har valgt at betale erstatning for.

Efter Statsadvokatens afgørelse klagede hun til Rigsadvokaten, som dog ikke ændrede afgørelsen, og hun indbragte derefter sagen for Retten på Frederiksberg. 

Undervejs i forløbet har Statsadvokaten i København beklaget, at forsvareren ikke straks blev orienteret om den interne tvivl. 

De vil nu overveje, om dommen skal ankes, oplyser Jane Ranum.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter