Minister kalder indsats mod domstoles ventetider utilstrækkelig

Det skal undersøges, hvordan domstolene kan nedbringe ventetider. Ministeren er åben for forslag, siger han.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) | Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) | Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Af Ritzau

De seneste års udvikling med ”stigende sagsbunker og sagsbehandlingstider” ved landets domstole er ”dybt bekymrende”, og det efterlader borgere, der er impliceret i en retssag, i en ”urimelig venteposition”.

Det siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

”Der har gennem de seneste år været tilført domstolene flere midler for at dæmme op for de stigende sagsbehandlingstider,” siger han.

”Det har været helt nødvendigt, men desværre kan det konstateres, at det ikke har været tilstrækkeligt til at vende udviklingen.”

Fredag varslede Københavns Byret, at borgerne kan se frem til endnu længere sagsbehandlingstid fremadrettet. Blandt andet på grund af et ansættelsesstop som følge af ”større underskud på budgettet” og bevillingsforholdene.

Justitsministeren skriver i svaret, at regeringen har som ”et klart mål”, at sagsbunkerne i landets domstole bliver mindre. Derfor er ser han også ”med stor interesse” på forslag, der kan forkorte ventetiderne.

”Samtidig tror jeg, det er vigtigt, at vi ser på, hvordan vi kan lette arbejdet ved domstolene,” siger ministeren.

”Hvis der skal tages ordentligt livtag med de stigende sagsbunker, er vi nødt at komme rundt i alle hjørner for at se, hvordan vi – uden at gå på kompromis med retssikkerheden – kan gøre arbejdet enklere og mere smidigt for dommere og andre ansatte ved domstolene.”

Ser frem til at lave ny aftale

Han ser derfor frem til, at der skal lave en ny aftale om domstolenes økonomi fra 2024 og frem.

Her skal der tages ”grundlæggende fat om problem med lang sagsbehandlingstider ved domstolene”, lyder det.

Også fra regeringspartiet Venstre er der bekymring over, at sagsbehandlingstiderne ved domstolene er så lange. Retsordfører Preben Bang Henriksen (V) kalder Københavns Byrets melding ”alarmerende”.

”Dels er det rystende, at systemet åbenbart giver en byret mulighed for egenhændigt at sætte retssystemet helt eller delvist i stå uden forudgående melding til hverken Domstolsstyrelsen eller Justitsministeriet,” siger han i en skriftlig kommentar.

”Dels er der tale om en byret med ikke mindre end 40 udnævnte dommere, og vel at mærke ikke den byret, der hidtil har indtaget førstepladsen i ventetider.” 

Han mener derfor, at det kan forventes, at andre og mere belastede domstole vil følge trop.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter