Byret slår alarm om endnu længere ventetider

Allerede planlagte retssager må omberammes og udskydes til 2024 eller senere i Københavns Byret.
"Det er rigtig ærgerligt, at retten kan se frem mod at måtte opbygge yderligere sagsbunker i det kommende år," siger præsidenten for Københavns Byret, Nikolaj Aarø-Hansen, fredag. | Foto: Jens Dresling
"Det er rigtig ærgerligt, at retten kan se frem mod at måtte opbygge yderligere sagsbunker i det kommende år," siger præsidenten for Københavns Byret, Nikolaj Aarø-Hansen, fredag. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Landets største domstol varsler endnu længere ventetider.

Københavns Byret oplyser fredag, at der er indført et ansættelsesstop, og der er udsigt til ”en væsentlig reduktion af rettens aktiviteter”.

Det skriver byretten i en pressemeddelelse på hjemmesiden. Årsagen er et ”større underskud på budgettet” og bevillingsforholdene.

Allerede i dag har byretten lange berammelsestider. Det forventes, at en række sager, der allerede er fastlagt datoer for, skal omberammes til 2024 eller senere.

I pressemeddelelsen siger retspræsident Nikolaj Aarø-Hansen, at det er ”rigtig ærgerligt”, at der er udsigt til voksende bunker af ikke-afgjorte sager.

”Det betyder jo, at borgerne kommer til at vente endnu længere på en afgørelse - og på at komme videre i deres liv.”

”Det er særligt ærgerligt for de borgere, vi kommer til at skuffe, fordi deres sager må omberammes, som følge af at vi ikke længere har det samme antal ansatte,” udtaler Nikolaj Aarø-Hansen.

Fra årsskiftet er der mellem 20 og 25 procent færre dommerfuldmægtige og retsassessorer. Desuden står retten til at miste en dommerstilling i foråret.

Retspræsidenten siger, at han håber på at få tilført flere ressourcer, så yderligere besparelser kan undgås, og så de nødvendige medarbejdere kan blive ansat.

”Men det vil under alle omstændigheder tage noget tid. Vi ved desværre også, at det kommer til at tage betydeligt længere tid at nedbringe bunkerne end at opbygge dem,” udtaler han.

For godt et år siden sagde den daværende justitsminister Nick Hækkerup (S), at en af de vigtigste opgaver på hans bord var at sikre en ”solid flerårsaftale for domstolene”.

Hans afløser frem til folketingsvalget, Mattias Tesfaye (S), meddelte dog i efteråret, at der ikke kom en hurtig aftale. I stedet blev et udvalg med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam som formand nedsat. Opgaven er at se på mulige forenklinger.

Gennem de senere år har politiske flertal øget bevillingerne til politi og anklagemyndighed. Resultatet er, at der er blevet rejst langt flere sager. Men domstolene har ikke fået et tilsvarende løft og kan slet ikke følge med.

Problemet har været kendt længe. For nogle år siden var ventetiden for en straffesag med domsmænd cirka fire måneder. Sidste år blev ventetiden fordoblet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også