Jurist anede ikke uråd om brændstof til russisk militær

Tidligere juridisk chef i Bunker Holding afviser kendskab til handel med Syrien. Det har ikke strejfet mig, at det kunne være et issue, siger han under en afhøring onsdag i Retten i Odense.
Finn Hansen blev onsdag afhørt i Retten i Odense. Han var chefjurist i Bunker Holding indtil 2017, hvor den nuværende chefjurist Casper Dybdal overtog posten. | Foto: Mogens Flindt
Finn Hansen blev onsdag afhørt i Retten i Odense. Han var chefjurist i Bunker Holding indtil 2017, hvor den nuværende chefjurist Casper Dybdal overtog posten. | Foto: Mogens Flindt
AF RITZAU

Den juridiske chef i Bunker Holding A/S frem til 2017 havde ingen anelse om, at et datterselskabs massive salg af brændstof til fly kunne ende i Syrien.

Forklaringen fra advokat Finn Hansen falder under en afhøring onsdag i Retten i Odense.

Her afvikles det niende retsmøde i sagen om et muligt massivt brud på EU's sanktioner, der forbyder leverancer af netop jetbrændstof til Syrien.

Han var chefjurist, da datterselskabet Dan-Bunkering solgte brændstof til fly for 648 millioner kroner.

Hos Bunker Holding på Strandvejen i Middelfart var han især beskæftiget med at vurdere risici ved forretninger og forsøg på rundt i verden at jagte kunder, der ikke betalte.

"Hvis jeg på nogen måde havde haft anelse om, at de her handler endte i Syrien, ville jeg have råbt vagt i gevær," siger Finn Hansen under afhøringen.

"Det har ikke strejfet mig, at det kunne være et issue," siger han.

Han beskriver sig selv som den forsigtige type. Og at han muligvis nogle gange så spøgelser, da han internt advarede om risici af forskellig slags, når der blev indgået forretninger.

Internt underviste Finn Hansen selskabets tradere i, hvordan de tjekker sanktioner fra FN og USA, når de laver forretninger.

Jetbrændstoffet blev solgt til selskaber, der repræsenterer den russiske flåde. Det blev pumpet over på tankskibe på Cypern og andre steder i den østlige del af Middelhavet.

Men geografien – altså den korte afstand til Syrien – gav ikke grund til uro over, hvad russerne skulle bruge flybrændstof til netop her, forklarer Finn Hansen.

Et andet vidne onsdag er den tidligere direktør for Dan-Bunkering. Henrik Zederkof spørges til sin reaktion, da Erhvervsstyrelsen lillejuleaften 2016 gik til selskabet med en mistanke om brud på sanktioner.

"Jeg tænkte what the fuck!"

Efter advarslen fortsatte selskabet med en række handler. Henrik Zederkof forklarer, at han mente, at en jurist i moderselskabet Bunker Holding havde givet grønt lys. En klausul kunne klare sagen.

En anklager spørger den tidligere direktør om, hvem der har ansvaret for, at man agerer korrekt og lovligt.

"Det ligger i Bunker Holding," svarer Henrik Zederkof og peger dermed mod moderselskabet.

Bunker Holdings chefjurist afviser at han formulerede kundeklausul til russisk kunde

Jurachef advarede Dan-Bunkering mod at sælge jetbrændstof til russisk kunde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også