AdvokatWatch

Anklager undgår straffesag for at tale med vidne i svindelsag

Politiet har indstillet efterforskningen i en sag, hvor en af forsvarerne i den omfattende svindelsag "Operation Greed" slog alarm om muligt stillingsmisbrug.

Der bliver ingen straffesag mod tidligere vicestatsadvokat i Bagmandspolitiet. | Foto: Lars Krabbe

En tidligere anklager fra Bagmandspolitiet har ikke optrådt i strid med straffeloven, da hun talte med et vidne i en sag om økonomisk kriminalitet, der kaldes "Operation Greed".

Det er konklusionen efter en undersøgelse hos Midt- og Vestsjællands Politi. Her har man besluttet at indstille efterforskningen, oplyser politikredsen.

Den usædvanlige situation opstod midt under en straffesag af enormt omfang. Den handler om hvidvask af 530 millioner kroner og om unddragelse af 297 millioner kroner i skat og moms.

Det var en forsvarerne, advokat Kristian Braad, som slog alarm sidste år. Han gik også til politiet med en anmeldelse om, at en daværende vicestatsadvokat i Bagmandspolitiet skulle have misbrugt sin stilling.

Problemet var, at hun havde besluttet at holde møde med en medarbejder fra Erhvervsstyrelsen, inden vedkommende skulle møde op i Københavns Byret for at vidne.

Dermed skaffede hun anklagemyndigheden en fordel i forhold til forsvareren, har advokat Kristian Braad sagt i et retsmøde.

Men anklagemyndigheden i Midt- og Vestsjællands Politi har altså konkluderet, at der ikke er grund til at tro, at der er sket noget strafbart. Og det facit er Statsadvokaten i Viborg også kommet frem til, oplyser Kristian Braad.

Den tidligere anklager ventes i næste uge at blive afhørt i Københavns Byret om, hvad det var, der skete.

Det er Østre Landsret, der har bestemt, at afhøringen om mødet med vidnet skal finde sted. Det er ikke uden betydning for sagen om "Operation Greed", at den tidligere vicestatsadvokat udspørges om kontakten til vidnet, har landsretten sagt.

De tre anklagere, der fører sagen i retten, var ikke begejstrede for vicestatsadvokatens afhøring af vidnet fra Erhvervsstyrelsen. Det fremgår af interne mails, som advokat Braad har læst op i retten på baggrund af en aktindsigt.

"Synes det er en besynderlig fremgangsmåde, håber ikke det giver problemer i retten", skrev den ene i en mail.

Anklager fra Bagmandspolitiet skal afhøres om kontakt med vidne

Landsret afviser at fyre anklagere fra omfattende svindelsag

Vicestatsadvokat er politianmeldt for ulovlig kontakt med vidne 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Flere skattesager, en ny bølge af coronaudfordringer og et større fokus på greenwashing kaster mere arbejde af sig for advokater, kunne man læse i AdvokatWatchs spalter i denne uge, som også bød på flere partnerudnævnelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier