Jurister: Politikerne går for tæt på domstolenes arbejde

I en rundspørge fra Djøf giver en række jurister udtryk for, at der er en "utilstrækkelig respekt for rollefordelingen mellem politikere og domstole".
Formand for dommerforeningen, Mikael Sjöberg, er bekymret for, at politikernes kommentarer kan påvirke domsmænd og nævninger. | Foto: Colourbox
Formand for dommerforeningen, Mikael Sjöberg, er bekymret for, at politikernes kommentarer kan påvirke domsmænd og nævninger. | Foto: Colourbox

Politikerne blander sig for meget i verserende sager og konkrete afgørelser fra domstolene, mener en overvægt af jurister fra universiteter, advokatfirmaer, domstole og organisationer i en rundspørge foretaget af Djøf. Det skriver Politiken.

"Som jeg læser de forskellige kommentarer fra paneldeltagere, går kritikken ikke så meget på de formelle regler og institutionelle forhold, men mere på en uhensigtsmæssig praksis – noget, man kunne kalde en undertiden utilstrækkelig respekt for rollefordelingen mellem politikere og domstole," siger Jens Elo Rytter, formand for det juridiske panel og juraprofessor på Københavns Universitet, til mediet.

Fra justitsminister Nick Hækkerup (S) lyder det, at politikere har en udvidet ytringsfrihed, og derfor bør det være op til de enkelte politikere selv at vurdere, om de har trådt over grænsen – dog bør politikere være varsomme med at kommentere sager og "kaste falske lodder i Justitias vægtskål".

Formand for dommerforeningen, Mikael Sjöberg, er mere bekymret for, at politikernes kommentarer kan påvirke domsmænd og nævninger frem for dommerne, siger han til Politiken.

Dommerformand tager til genmæle efter Njords dommerkritik

Dommer gik urimeligt i kødet på buskontrollør i retten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også