Undersøgelse: Uklart hvem der traf beslutningen om at lukke domstolene

Beslutningen var isoleret rigtig nok, men den skulle have været truffet af domstolene, udtaler formand for Dommerforeningen.
Formand for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg. | Foto: Jens Dresling
Formand for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg. | Foto: Jens Dresling

Da Danmark i marts måned blev delvist lukket ned pga. corona, blev også domstolene lukket. Det skete dog uden, at nogen havde taget stilling til, hvem der har kompetencen hertil, og derved blev magtens tredeling og domstolenes uafhængighed udfordret, lyder det fra en juridisk ekspertgruppe nedsat af Djøf. Det skriver Berlingske.

Djøfs såkaldte corona task force er i en undersøgelse af forløbet kommet frem til, at det var uklart, hvem der traf beslutningen. Det betyder imidlertid ikke, at beslutningen var forkert, men den skulle bare være truffet af domstolene selv, lyder det fra formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, ifølge avisen.

"Da krisen ramte, opstod der tvivl, om det var henvendelser fra det politiske niveau med Justitsministeriet som mellemled, der førte til nedlukning og senere beslutninger om forløbet for genåbning af domstolene. Hvis det var tilfældet, ville de vandtætte skotter mellem den lovgivende, udøvende og dømmende magt være sprunget læk. Der bør ikke være tvivl om, hvem der træffer så indgribende en beslutning," lyder det i undersøgelsen, skriver Berlingske.

Landsdommer revser regeringen for fast greb om den tredje statsmagt 

Domstolsstyrelsen oplever international opmærksomhed om dansk genåbning 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også