Dommer har ikke givet asyl i halvandet år – advokater er chokerede

Udlændingeretsadvokater frygter for retssikkerheden, fordi en dommer i Flygtningenævnet ikke har givet asyl en eneste gang i 18 måneder. Nævnets formand afviser kritikken.
Omkring hver femte sag om afvist asyl bliver omgjort i Flygtningenævnet. | Foto: Miriam Dalsgaard
Omkring hver femte sag om afvist asyl bliver omgjort i Flygtningenævnet. | Foto: Miriam Dalsgaard

En dommer i Flygtningenævnet skiller sig ud fra de øvrige dommere ved ikke at have givet asyl en eneste gang i halvandet år, skriver Politiken.

Ingen af de 58 sager i 2019 og 2020, som er blevet behandlet i de tremandsnævn, som dommeren har været formand for, har ført til, at et afslag på asyl er blevet omgjort, viser en opgørelse fra Flygtningenævnet, som Politiken har fået aktindsigt i. De knap 70 andre dommere, der har været nævnsformænd i perioden, har i gennemsnit omgjort cirka hver femte afgørelse.

"Vi synes, det er chokerende, at man over så lang en periode overhovedet ikke tildeler asyl. Det kan ikke kun være en tilfældighed, at de sager med et oplagt afslag kun havner hos den pågældende dommer," siger advokat og forkvinde for Foreningen For Udlændingeretsadvokater, FAU, Jytte Lindgård, til Politiken.

FAU mener, at det vidner om, at retssikkerheden ikke er i orden på området, men det afviser formanden for selve Flygtningenævnet, landsdommer Henrik Bloch Andersen. Han henviser til, at der i langt de fleste sager er enstemmelighed i tremandsnævnene, og at afgørelserne derfor ikke afhænger af en enkelt dommer.

Fejl hos tolkefirma: Afslag på asyl sendt til den forkerte asylansøger

Kollapset og dybt frustrerende: Advokater fælder hård dom over nyt skilsmissesystem

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også