Store advokathuse i grøn positionskamp: "Vi bruger betydelige ressourcer"

”Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed fremover vil blive et konkurrenceparameter,” lyder det fra Accura-chef, der som flere konkurrenter overvejer at gå i Kammeradvokatens fodspor.
”SBTI er et vigtigt initiativ i forhold til den del af hele ESG-agendaen, som fokuserer på at begrænse emissioner, og det er et af de værktøjer, som vi kigger på i øjeblikket,” oplyser Ivan Madsen, partner og adm. direktør i Accura. | Foto: Pr
”SBTI er et vigtigt initiativ i forhold til den del af hele ESG-agendaen, som fokuserer på at begrænse emissioner, og det er et af de værktøjer, som vi kigger på i øjeblikket,” oplyser Ivan Madsen, partner og adm. direktør i Accura. | Foto: Pr

Landets største advokatfirmaer er i øjeblikket i fuld gang med at sætte fødderne rigtigt i den voksende – men også komplekse – klimadagsorden.

Udviklingen er drevet af ny lovgivning og øget tryk fra medarbejdere og klienter, der stiller krav til advokaternes indsats på området for ESG (environmental, social, governance).

”Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed fremover vil blive et konkurrenceparameter – også i advokatbranchen,” vurderer Ivan Madsen, partner og adm. direktør hos Accura.

Poul Schmith/Kammeradvokaten har netop markeret sig i branchen ved at blive godkendt hos Science Based Targets initiative (SBTI), også kendt som Parisaftalen for virksomheder.

Advokatfirmaets ledende partner, Jens Bødtcher-Hansen, mener som Ivan Madsen, at det i stigende grad bliver en konkurrencefordel at kunne fremvise et stempel som SBTI-godkendelsen over for blandt andet store erhvervsklienter.

Derfor har AdvokatWatch spurgt konkurrenterne i toppen af den danske advokatbranche, om de pønser på at gå i Kammeradvokatens fodspor. 

”Vi bruger betydelige ressourcer på ESG,” slår Ivan Madsen fast.

Accura er som flere andre advokatfirmaer i gang med at ”strukturere og dokumentere vores initiativer og påvirkninger inden for miljø- og klimaområdet.”

Det skyldes ikke mindst, at de største advokatfirmaer i deres regnskaber for 2025 bliver omfattet for en række dokumentationskrav via EU-direktivet CSRD.

”SBTI er et vigtigt initiativ i forhold til den del af hele ESG-agendaen, som fokuserer på at begrænse emissioner, og det er et af de værktøjer, som vi kigger på i øjeblikket,” oplyser Ivan Madsen, der dog slår fast, at Accura endnu ikke har truffet en beslutning om, hvorvidt advokatfirmaet vil tilslutte sig SBTI.

Flere lurer på SBTI

Samme melding lyder fra Bech-Bruun, der er i gang med at ”fastsætte målsætninger og implementere tiltag, som skal reducere vores egen samlede CO2-udledning med udgangspunkt i de gældende 2030-mål i den danske klimalov og Parisaftalen.”

”Aktuelt har vi ingen planer i relation til SBTI, men vi følger udviklingen på ESG-området tæt og diskuterer løbende, hvordan vi kan minimere vores klimapåvirkning,” oplyser Bech-Bruun. 

Heller ikke Lundgrens og Horten har taget konkret stilling til SBTI, ”men det er bestemt heller ikke fravalgt,” slår Hortens ledende partner, Christian Gregersen, fast og tilføjer:

”Jeg tror ikke, at det er ret udbredt blandt danske advokatfirmaer endnu, men jeg noterer mig Kammeradvokatens beslutning og vil tage det med i vores videre arbejde med ESG og klima.”

Gorrissen Federspiel ønsker ikke at oplyse, om advokatfirmaet går med overvejelser i forhold til SBTI, mens Plesner ikke er vendt retur på AdvokatWatchs henvendelse.

Kromann Reumert er, som ledende partner Christina Bruun Geertsen har fortalt om i et interview med AdvokatWatch, i øjeblikket i gang med at blive optaget i det fine selskab hos SBTI.

DLA Piper i Danmark er omfattet af kædens internationale deltagelse i SBTI og har dermed et mål om at halvere sit CO2-aftryk i 2030, mens advokatfirmaets CO2-regnskab skal gå i nul i 2040.

”Det har både stor betydning”

Også Bruun & Hjejle kan bryste sig af et SBTI-stempel, efter advokatfirmaet sendte en ansøgning af sted i 2022.

”Vi mener, SBTI er den rigtige vej at gå, fordi det forpligter virksomheder som os til at sætte konkrete, ambitiøse reduktionsmål,” siger Ulrik Simoni Märcher, chef for HR, kommunikation og forretningsudvikling hos Bruun & Hjejle.

”Det skyldes også, at vi har kigget på de store C25-virksomheder, som jo er længere end os på det her område. Og der er SBTI blevet meget udbredt,” tilføjer han.

Bruun & Hjejle er på en SBTI-ordning for små og mellemstore firmaer, som er mindre omfattende end den for større virksomheder som Kromann Reumert og Kammeradvokaten.

Advokatfirmaet har sat et mål om at reducere sine CO2-udledninger med 46 pct. i 2030. 

”Det har både stor betydning for klienter og medarbejdere,” siger advokatfirmaets ledende partner, Christian Johansen.

Han kalder bæredygtighed ”meget vigtigt”, blandt andet fordi ”det er et forhold, som vi møder i næsten alle udbudsprocesser, hvor vi skal oplyse om vores klimapolitik og vores mål.”

”Det bliver stadigt vigtigere for at komme i betragtning til opgaver hos C25-selskaberne,” siger han.

Gammel bygning er udfordring

For at blive SBTI-godkendt har Bruun & Hjejle blandt andet lavet klimaregnskaber tilbage til 2019, ”fordi vi var nødt til at komme tilbage til før corona for at få retvisende data,” siger Ulrik Simoni Märcher.

Nu venter det lange, seje træk for at nå målsætningen.

”Vi er udfordrede af, at vi bor i en gammel, fredet bygning, og det sætter sine begrænsninger,” forklarer forretningsudviklingschefen.

Men Bruun & Hjejle har blandt andet energioptimeret ved at have it-udstyr, der ikke kører på standby, ligesom advokatfirmaet har lavet adfærdskampagner i forhold til energi- og vandforbrug.

”I øjeblikket er vi ved at skifte kølemiddel i køkkenet og i vores serverrum, fordi der også er noget at hente der. Så man får øjnene op for mange detaljer i sådan en proces,” siger Ulrik Simoni Märcher.

SBTI er et samarbejde mellem organisationen CDP, FN’s Global Compact, World Resources Institute og Verdensnaturfonden, WWF. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter