Aarhus-advokat afslutter endnu en sag om ulovlig bæltefiksering

En ung mand har fået i alt 450.000 kroner i erstatning fra Region Nordjylland i sag om lang bæltefiksering. Det oplyser mandens advokat, Tobias Stadarfeld, der har ført flere sager på området.
Retten i Aalborg afgjorde i december 2021, at der var sket et brud på menneskerettighederne og tilkendte manden en erstatning på 350.000 kroner. Nu kommer der 100.000 kroner oveni. | Foto: Bo Amstrup
Retten i Aalborg afgjorde i december 2021, at der var sket et brud på menneskerettighederne og tilkendte manden en erstatning på 350.000 kroner. Nu kommer der 100.000 kroner oveni. | Foto: Bo Amstrup
Af Ritzau

Region Nordjylland kommer til at betale i alt 450.000 kroner i erstatning til en mand i 20’erne for at have krænket hans menneskerettigheder, da han var bæltefikseret i flere måneder.

Det oplyser mandens advokat, Tobias Stadarfeld, der har ført flere sager om ulovlige bæltefikseringer, til Ritzau.

Retten i Aalborg afgjorde i december 2021, at der var sket et brud på menneskerettighederne og tilkendte manden en erstatning på 350.000 kroner.

Regionen og den unge mand har afsluttet sagen ved at indgå et forlig. Det betyder, at han får yderligere 100.000 kroner i erstatning, oplyser advokaten.

De i alt 450.000 kroner er ifølge Tobias Stadarfeld, der er ansat hos Advokaterne Bonnez & Ziebe i Aarhus, den højeste enkeltstående erstatning for en konstateret menneskerettighedskrænkelse i dansk ret nogensinde.

Manden var tvangsfikseret fra 6. februar 2018 til 28. februar 2019 på retspsykiatrisk afdeling i Aalborg, men kun perioden fra april til februar var ulovlig ifølge Retten i Aalborg.

Retten afgjorde, at artikel 3 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention var overtrådt.

I artikel 3 i menneskerettighedskonventionen står der, at ”ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf”.

Da sagen var for retten i 2021, gik Tobias Stadarfeld efter en erstatning på 12 millioner kroner.

Han fortalte dengang til DR, at han havde fastsat kravet ud fra, at Menneskerettighedsdomstolen i en anden sag om tvangsfiksering havde tilkendt en forurettet 75.000 kroner for fastspænding i knap et døgn.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter