En del af Watch Medier

AdvokatWatchmandag6. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Advokater
  • Domstole
  • Rådgivere
  • Legaltech
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Advokater
  • Domstole
  • Rådgivere
  • Legaltech
  • Inhouse
  • Politik
  • Karriere
  • Internationalt
06.12.2022kl. 11.12

"Tsunami af regler" om bæredygtighed kan blive lukrativ forretning for advokater

ESG-regler vil forandre markedet for juridiske ydelser med en styrke, der er langt større, end dengang GDPR-reglerne gjorde sit indtog. ”Virksomhederne er nødt til at forholde sig til det,” vurderer Kammeradvokat-partner, der øjner forretningspotentiale i området.
”Det er klart, at hvis der er penge i det, så bliver det interessant at portrættere sig som en grøn virksomhed, en grøn fond eller et grønt pensionsselskab," lyder det fra partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten om de nye bæredygtighedsregler fra EU. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
af KATJA BEAULA

Det er ikke længere nok at sige, at man er grøn, social eller organisatorisk bæredygtig. Konkrete tiltag skal følge med, hvis man skal hamle op med de nye EU-standarder, der i disse år strømmer ud fra Bruxelles.

Derfor vil de nye regler for ESG (environmental, social, governance), der fokuserer på dokumentation for bæredygtig omstilling, formentlig flyve til tops på europæiske virksomheders dagsordner i de kommende år.

Men hvordan kan virksomhederne efterleve et juridisk kodeks, der er så komplekst, at hvidvaskreglerne og GDPR blegner i skyggen af det? Og hvordan kan advokatvirksomheder forberede sig på et nyt og potentielt svulstigt forretningsområde?

AdvokatWatch sætter den kommende tid fokus på området og har blandt andet talt med advokatfirmaer, der, allerede inden EU-reglerne er gennemført, satser benhårdt på rådgivning inden for ESG.

ESG – de nye bæredygtighedsregler

Følg med, når AdvokatWatch den kommende tid sætter fokus på den nye lovgivning fra EU, der stiller krav til virksomheder og til advokatbranchens evne til at selv at tilpasse sig og til at rådgive inden for et nyt og komplekst regelsæt.

Poul Schmith/Kammeradvokaten er en af de virksomheder, der med partner Line Berg Madsen i spidsen, allerede nu har gjort bæredygtighedslovgivning til et forretningsben.

”Problemet er, at hvis man venter, fordi man gerne vil se, præcist hvordan de her regler og standarder ser ud, så får man meget kort tid til at implementere dem, og det bliver både ressourcemæssigt og tidsmæssigt meget vanskeligt at nå i mål med en god implementering,” lyder det fra Line Berg Madsen, der med speciale i rådgivning inden for ESG-compliance og ansvarlige investeringer ser et stort potentiale i de nye regler.

”Man snakker om en tsunami af regler, der er ved at blive bygget op. Hvis man ikke har forberedt sig og står langt nede på stigen, så risikerer man at blive skyllet væk.”

En ydelse hos Kammeradvokaten

Hos Kammeradvokaten, der har domiciler i København og Aarhus, har man oprettet en ydelse, hvor en del af firmaets jurister arbejder intensivt med ESG-området.

”Men fordi vi også arbejder på en del tværfaglige projekter, kan det være svært at sige et præcist antal. Jeg vil skyde på, at vi på en hvilken som helst given dag nok har omkring 75 jurister, der arbejder med ESG,” siger Line Beg Madsen og forklarer, at firmaet bemander ESG-opgaver afhængigt af, om der er tale om det offentlige eller private område og afhængigt af branche.

Line Berg Madsen er partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten og rådgiver inden for ESG-området. | Foto: PR/Olafur Gestsson
Line Berg Madsen er partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten og rådgiver inden for ESG-området. | Foto: PR/Olafur Gestsson

Selv påpeger hun, at Kammeradvokaten er first movers på området.

”Vi har jo været ude ret tidligt i agendaen, og vi har da også satset helhjertet på at gå ud og oplyse om de nye ESG-regler tidligt,” siger hun og fortsætter:

”Da jeg startede hos Poul Schmith for 1,5 år siden, var vi helt enige om, at det var noget, som vi ville brede ud, og som går på tværs af forskellige områder. Det er vigtigt, fordi det tager så lang tid at implementere på kundesiden på grund af kompleksiteten, men selvfølgelig er der også forretning i det. Vi mener, vi er gode til at rådgive på området.”

Nyt marked for advokatfirmaer

Linda Nielsen er professor i globaliseringsret og finansret på Københavns Universitet og specialiseret inden for social ansvarlighed (CSR) og ESG-området.

Hun er enig i, at der er forretning for rådgivere i den nye lovgivning.

”For advokaterne vil det betyde masser af arbejde i fremtiden,” siger hun og fortsætter:

”Det her område er ikke noget, man lige kommer ind i, og det er jo en af pointerne. Virksomhederne ved slet ikke, hvor stort det her er. De allerstørste virksomheder er godt med, men der er masser af steder, hvor det her kan komme som en overraskelse.”

Af samme grund har Juridisk Fakultet på Københavns Universitet i samarbejde med netop Kammeradvokaten og The Footprint Firm oprettet ESG Academy, hvor de uddanner bestyrelser i at forstå ESG-reglerne.

”Det er netop i erkendelse af, at det bliver stort, og der er brug for oprustning og varieret viden på området.”

Særligt SMV’erne (små- og mellemstore virksomheder) kan blive et stort forretningsområde for advokater, påpeger hun.

”Der bliver både brug for rådgivning til de store virksomheder, men også til SMV’erne, der især har brug for hjælp. Vi har mange SMV’ere herhjemme, og det er vigtigt, at der findes rådgivning, der er gearet til dem. De har brug for noget, der er enkelt og ikke for bekosteligt.”

Fra Paris-aftale til konkret lovgivning

ESG er et begreb, som stadig er nyt for mange.

E’et (environment) fik lovgivningsmæssigt fokus på klimaet i 2015-16 med Paris-aftalen, der satte en ambition om en mere grøn fremtid med begrænsning af den globale opvarmning og mindre udledning af CO2 og andre drivhusgasser blandt FN’s medlemslande.

Efterfølgende kom klimalovene om neutralitet i 2050, hvor ambitionen fra Danmarks side lød på en 70 pct. reduktionsmålsætning i 2030, og for EU’s vedkommende en 55 pct. reduktion i 2030 – det såkaldte Fit for 55. De planer blev fulgt op af EU Green Deal i 2020, som sætter rammerne for det første klimaneutrale kontinent i 2050.

Fra EU’s side ønskede man at motivere de finansielle markeder til især at fokusere på investeringer i bæredygtige aktiver, og med den såkaldte Taksonomiforordning og Disclosureforordningen (SFDR) blev det ønske gjort konkret.

Hvad er ESG?

ESG står for Environmental, Social og Governance og dækker over en række nye EU-regler, der blandt andet indeholder nye rapporteringskrav, som skal understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og skabe mere transparens om virksomheders bæredygtigheds-initiativer.

Mens den mere kendte lillebror CSR (Corporate Social Responsibility) dækker over de samfundsgavnlige initiativer, som en virksomhed frivilligt tager på sig, går ESG skridtet videre med konkret lovgivning (forordninger og direktiver), der dækker virksomheders information inden for miljø og klima (environment), virksomhedens sociale og samfundsmæssige påvirkning af omverdenen (social) og virksomhedens generelle styring (governance).

De største danske virksomheder har dog været forpligtet til at redegøre for deres arbejde med samfundsansvar siden 2009 ifølge årsregnskabsloven.

På nuværende tidspunkt er særligt den finansielle sektor og bæredygtige investeringer i fokus, når man taler om ESG. På sigt vil reglerne formodentligt brede sig ud til andre brancher. Blandt andet blev et direktiv for virksomheders bæredygtighedsrapportering vedtaget november 2022 og forventes at træde i kraft for de første virksomheder 1. januar 2024.

Kilde: Dansk Erhverv, Dansk Industri

Line Berg Madsen forklarer, at der er tale om forordninger med fokus på transparens.

”Der sættes ikke specifikke tærskelværdier for et bestemt antal grønne aktiver i et eller andet årstal. Det er mere for at sige, hvor meget aktivitet og aktivmasse, der er bæredygtige i forordningernes forstand, så det bliver fuldstændigt evident for omverdenen, om man har gjort det eller ej.”

Mere transparens, mindre greenwashing

Mens de nye regler skyller ind over de europæiske virksomheder, stiger risikoen for såkaldt greenwashing, hvor virksomheder vasker sig grønne i markedsføringsøjemed, mens de reelle grønne aktiviteter og tiltag udebliver.

Greenwashing har været i søgelyset længe. Flere klager over vildledende grøn markedsføring er de seneste år landet på Forbrugerombudsmandens bord, og som følge heraf blev myndigheden tilført en millionbevilling på finansloven for 2022 for at styrke tilsynet med virksomheder.

Det stigende antal greenwashing-sager sender, som AdvokatWatch tidligere har skrevet, en masse nye opgaver i favnen på advokater, der i højere grad bliver bedt om at rådgive om de juridiske grænser for kampagner og markedsføring.

Man snakker om en tsunami af regler, der er ved at blive bygget op. Hvis man ikke har forberedt sig og står langt nede på stigen, så risikerer man at blive skyllet væk.

Line Berg Madsen, partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten

”Det er klart, at hvis der er penge i det, så bliver det interessant at portrættere sig som en grøn virksomhed, en grøn fond eller et grønt pensionsselskab. Den nye transparens, og de her mere hardcore kriterier skal gøre, at man kan identificere, om virksomheder blot udtrykker sig som ”grønne”, eller om de rent faktisk har ”grønne” aktiviteter og aktiver,” siger Line Berg Madsen og kalder området for ”komplekst”.

Hvis man går ud og siger, at man er en grøn virksomhed, så skal man have en livscyklus-analyse på hele virksomheden, forklarer hun.

”Men hvis man vil lave et konkret statement, så skal man være specifik, og man skal kunne dokumentere sit udsagn, for ellers risikerer man at blive klandret for greenwashing.”

”Man skal skynde sig langsomt”

Ifølge Line Beg Madsen stiller det nye rapporteringsdirektiv (CSRD) meget høje krav til virksomhedernes indretning af ESG-forhold. Som virksomhed kan man således ikke bare sige, at det ikke er væsentligt, relevant eller ikke udgør en risiko for en selv, må forstås.

”Virksomhederne er nødt til at forholde sig til ESG i forhold til både deres forretningsmodel og rapporteringsprocedurer.”

I praksis betyder det, at man simpelthen skal ”skynde sig langsomt”.

”Man skal få indrettet sig efter de her nye krav nu, både grundet de regulatoriske årsager og på grund af et markedsdrevet behov.”

Som eksempel nævner hun en virksomhed, der anvender træ fra Sydøstasien, hvor global opvarmning gør, at temperaturerne stiger og arbejdsforholdene ændrer sig. Her skal virksomheden for det første spørge sig selv, hvilken finansiel impact, klimaforandringerne potentielt medfører. Derudover skal man ifølge advokaten spørge sig selv, hvilken påvirkning virksomheden selv har på omverdenen i relation til blandt andet klimaforhold og menneskerettigheder.

Regler på ESG-området

Disclosureforordningen (Sustainable Finance Disclosure Regulation, SFDR) er et regelsæt, der handler om bæredygtighed for så vidt angår en lang række finansielle produkter. Det gælder særligt i forhold til at investorbeskyttelsen.

Taksonomiforordningen konkretiserer og udvider en række oplysningsforpligtelser i disclosureforordningen. Taksonomiforordningen har til formål at etablere et klassificeringssystem for hvilke økonomiske aktiviteter, der kan anses for at være miljømæssigt bæredygtige inden for seks klima- og miljømål.

I de to forordninger kommer der for en del af de omfattede virksomheder nye rapporteringsregler, som gælder fra 2022, og som skal rapporteres første gang i 2023. Finanstilsynet har en del af tilsynsforpligtelsen.

Direktivet for virksomheders bæredygtighedsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) skærper det nuværende direktiv om ikke-finansiel rapportering. Reglerne i direktivet stiller krav til virksomheder om detaljeret rapportering af områder såsom miljøforhold, begrænsning af den globale opvarmning, menneskerettigheder og andre sociale forhold samt god ledelsespraksis og til, hvordan der skal rapporteres herom.

Direktivet blev vedtaget den 28. november 2022 og forventes at træde i kraft for de første virksomheder 1. januar 2024 med rapportering i 2025.

Forslag om direktiv om due dilligence på miljø- og menneskerettighedsområdet (Corporate Sustainability Due Diligence) forpligter virksomheder til at udføre ”fornøden omhu” for negative påvirkninger på menneskerettigheder og miljø herunder identificere, forebygge og mindske påvirkninger fra virksomhedens egen drift, datterselskaber og værdikæder.

På nuværende tidspunkt har EU udarbejdet et rapportudkast til en social taksonomi, mens der endnu ikke er udarbejdet lovgivning eller udkast til særskilt regulering af governance-området.

Kilde: Finanstilsynet, Erhvervsstyrelsen, EU-Kommissionen, Poul Schmith/Kammeradvokaten

”Når en virksomhed vælger at source fra Sydøstasien og have en fabrik, der udleder en masse CO2, hvilke konsekvenser har det så for omverdenen og for mennesker ude i værdikæden?” spørger hun.

Hun påpeger, at grønne tiltag et sted i virksomheden kan have indflydelse på den sociale del andre steder i virksomheden.

”Hvis man kigger på en mine som en business case, hvor grønne tiltag får virksomheden til at udlede mindre CO2 og reducere risikofyldte arbejdsforhold, så skal virksomheden samtidig vurdere, om der er social bagside ved sådanne tiltag. Højere effektivitet i produktionen kan eksempelvis sikre flere ressourcer til uddannelse i lokalsamfundet, eller omvendt hvis den sociale impact ikke tænkes ind, står lokale måske nu uden arbejde.”

”Det er de mekanismer, man skal kigge på, og som er en ret ny disciplin for de fleste. Det skal man vænne sig til at tænke ind i forretningsmodellen.”

Kammeradvokaten ser forretningspotentiale i undervisning i bæredygtighed

Selvstændig jurist bliver ESG-chef i advokatfirma

Flere sager om vildledende juridisk rådgivning hos Forbrugerombudsmanden

Nye millioner og markant oprustning skal tredoble tilsyn med greenwashing

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det er klart, at vi vil gerne øge vores markedsandel på M&A, og derfor er der brug for, at vi aktiverer det mere,” sagde Bruun & Hjejles nye ledende partner, Christian Johansen, blandt andet i ugens løb. | Foto: Pr
Advokater

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Bruun & Hjejle satte navn på sin nye ledende partner, og derudover bød ugen på blandt andet historier om udbudskoks i kommune og en ny partner hos Njord, der på det seneste har været ramt af afgang.
  • Ny Bruun & Hjejle-chef afviser mislykket strategi trods decimeret M&A-afdeling
  • Njord får ny partner efter åreladning i toppen
Boris Frederiksen er nu udpeget som kurator i syv Skare-selskaber under konkurs. | Foto: PR
Advokater

Statens advokat overtager kurator-plads i kødkoncern-konkursboer

For abonnenter

Driftsdirektør Conni Falkner byder velkommen til Kaspar Bastian, der er trådt ind i ejerkredsen hos Njord pr. 1. februar 2023. | Foto: Tue Schønning
Advokater

Njord får ny partner efter åreladning i toppen

For abonnenter

Byggeriet er kendt for et højere konfliktniveau, og der håndteres omkring 300 voldgiftssager om året. | Foto: Kim Frost
Advokater

Antallet af sager hos voldgiftsnævn stagneret i 2022

For abonnenter

Stifterne af legaltech-virksomheden Juristic, Christian Hjortshøj (tv.) og Kean Nøbølle Ottesen (th.). | Foto: Pr
Karriere

Legaltech-firma får ny kommerciel direktør fra Plesner

For abonnenter

Der er omkring 55.000 indbyggere i Haderslev Kommune, der netop har hyret lokalt advokatkontor til at levere juridisk bistand inden for fast ejendom. | Foto: Haderslev Kommune
Advokater

Kommune vil genoverveje advokatindkøb efter halvandet år

For abonnenter

Læs også

Fødevarestyrelsen fandt i december 250 ton kød hos Skare Meat Packers. Noget af det havde ligget i 13 år. | Foto: Lars Skaaning
Advokater

To kuratorer sat til at rydde op i omfattende kødkonkurs

Otte selskaber under Skare-koncernen, der for tiden er i vælten, da myndighederne har beslaglagt 250 ton gammelt kød, er begæret konkurs. To advokater er indsat som kuratorer.

For abonnenter

Den midtjyske by Ry har godt 7.000 indbyggere. | Foto: Google Maps
Karriere

Pensioneret advokat melder sin genkomst med enmandsfirma

Med nyt enmandsfirma skal tidligere Brockstedt-Kaalund-partner, der egentligt gik på pension i 2018, nu igen til at være juridisk rådgiver.

For abonnenter

Boris Frederiksen er nu udpeget som kurator i syv Skare-selskaber under konkurs. | Foto: PR
Advokater

Statens advokat overtager kurator-plads i kødkoncern-konkursboer

”Opretholder delvis driften” i Vejen-selskaber, melder nyindsat kurator, mens man arbejder på et salg.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Statens advokat overtager kurator-plads i kødkoncern-konkursboer – 4. feb.
  • Antallet af sager hos voldgiftsnævn stagneret i 2022 – 3. feb.
  • Ugens bedste historier på AdvokatWatch – 3. feb.
  • Pensioneret advokat melder sin genkomst med enmandsfirma – 3. feb.
  • Granskningsudvalg igangsætter forundersøgelse i Samsam-sag – 3. feb.
  • Legaltech-firma får ny kommerciel direktør fra Plesner – 3. feb.
  • Njord får ny partner efter åreladning i toppen – 3. feb.
  • Penta-partner stopper efter næsten 40 år – 3. feb.
  • Styrelse justerer plan for digitalisering af domstole – 3. feb.
  • EU vil retsforfølge krigsforbrydelser begået i Ukraine – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Lundgrens søger erfaren bobehandler

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Advokatfuldmægtige/Erhvervsjuridiske fuldmægtige 2023

  • Advokat eller erhvervsjuridisk rådgiver til Finansieringsret

  • Plesner søger advokatfuldmægtig/advokat med interesse for den finansielle sektor/kapitalforvaltning

  • Koordinator til juridisk afdeling og bestyrelsessekretariat

  • Stud.jur. til Aarhus

  • Advokatfuldmægtig til DAHL - Privatret, selskabsret og skatteret i Herning

  • Advokat eller senioradvokat til finansiel regulering i vores Corporate afdeling i Aarhus

  • Compliance Officer

  • Advokatsekretær til vores udbudsteam

  • Advokatfuldmægtige

  • Vi søger advokatfuldmægtige og erhvervsjurister

  • Advokatfuldmægtig eller erhvervsjuridiskfuldmægtig til DLA Pipers Udbudsteam (København)

  • Plesner søger advokatfuldmægtig til insolvens og rekonstruktion

  • ARK søger en dygtig advokat til rådgiveransvar

  • Advokatfuldmægtige september 2023

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

Se flere jobs

Watch Job

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Scrum Master with a practical approach

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

Se flere jobs

Job

  • Lundgrens søger erfaren bobehandler

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Advokatfuldmægtige/Erhvervsjuridiske fuldmægtige 2023

  • Advokat eller erhvervsjuridisk rådgiver til Finansieringsret

  • Plesner søger advokatfuldmægtig/advokat med interesse for den finansielle sektor/kapitalforvaltning

  • Koordinator til juridisk afdeling og bestyrelsessekretariat

  • Stud.jur. til Aarhus

  • Advokatfuldmægtig til DAHL - Privatret, selskabsret og skatteret i Herning

  • Advokat eller senioradvokat til finansiel regulering i vores Corporate afdeling i Aarhus

  • Compliance Officer

  • Advokatsekretær til vores udbudsteam

  • Advokatfuldmægtige

  • Vi søger advokatfuldmægtige og erhvervsjurister

  • Advokatfuldmægtig eller erhvervsjuridiskfuldmægtig til DLA Pipers Udbudsteam (København)

  • Plesner søger advokatfuldmægtig til insolvens og rekonstruktion

  • ARK søger en dygtig advokat til rådgiveransvar

  • Advokatfuldmægtige september 2023

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

Se flere jobs

Kolofon

AdvokatWatch
Søg

Sektioner

  • Advokater
  • Domstole
  • Rådgivere
  • Legaltech
  • Inhouse
  • Politik
  • Karriere
  • Internationalt
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Steffen Moses

sm@advokatwatch.dk

Tlf.: +45 33 30 83 41

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7126

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 70 77 71 26

Job

Abonnement

Prøv AdvokatWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

advokatwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 70 77 71 26

Læs mere om abonnement her

Adresse

AdvokatWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 33 30 83 10

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © AdvokatWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
AdvokatWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge