Advokaternes nye formand vil blande sig: "Vi skal have en øget synlighed i offentligheden"

Der er et større politisk pres på retssikkerheden og på advokaternes rammevilkår, mener Danske Advokaters nye formand, der vil være mere synlig i debatten end sin forgænger.
Jesper Rothe rådgiver til daglig om blandt andet virksomhedsoverdragelser og selskabsret hos Bech-Bruun. | Foto: PR
Jesper Rothe rådgiver til daglig om blandt andet virksomhedsoverdragelser og selskabsret hos Bech-Bruun. | Foto: PR

Når de politiske kampe om hastebehandlet lovgivning og konventionsstridige regler fremover skal udkæmpes, vil Danske Advokaters nye formand Jesper Rothe stå klar i frontlinjen på retssikkerhedens side.

Den 67-årige advokat, der til dagligt er partner i Bech-Bruun, ser det således som en af sine vigtigste succeskriterier, at brancheorganisationen bliver mere synlig med ham som øverstkommanderende.

”Det er vigtigt, fordi vi ser det som vores opgave, at vi er med til at sikre retssikkerheden. Og det kan vi blandt andet gøre ved at blande os mere i den offentlige debat,” siger Jesper Rothe til AdvokatWatch.

Han har netop overtaget formandsposten fra Jørgen Kjergaard Madsen, partner i Kromann Reumert, der har siddet på posten siden september 2018.

Den hidtidige formand har ifølge databasen Infomedia optrådt i de landsdækkende medier under 20 gange, siden han tiltrådte for fire år siden, og Jesper Rothe forventer at skulle bruge betydeligt mere tid i rampelyset.

”Det er et spørgsmål om facon. Jørgen har gjort tingene på sin måde. Og gjort det fantastisk godt. Men jeg vil forsøge at være mere synlig i debatten.”

Øget pres på retssikkerhed

Behovet for at en mere synlig advokatbranche er ifølge den nyvalget formand steget de seneste år, hvor blandt andet hastebehandlet lovgivning under coronakrisen ifølge mange jurister og advokater satte retssikkerheden under pres.

Samtidig er der en tendens til, at nye danske love i stigende grad går til kanten eller udover de internationale konventioner, advarede Djøfs såkaldte jurapanel tidligere i år.

”Retssikkerheden er en meget væsentlig dagsorden for os. Det gælder både i forhold til borgerne og erhvervslivet. Der er behov for en meget stærk og uafhængig advokatstand, der kan varetage borgerne og erhvervslivets interesser,” siger Jesper Rothe.

Vil man se en øget indsats fra jeres side i forhold til retssikkerhed?

”Man vil nok se en mere tydelig indsats. Vi har arbejdet en del med det, men vi kommer til at være mere eksplicitte og synlige i den debat, vi har om retssikkerhed.”

Politisk ønske om liberalisering

Et andet centralt punkt på den nye formands dagsorden er advokatbranchens rammevilkår, hvor der de seneste år har været godt tryk på kedlerne under debatten om en liberalisering af markedet for juridiske ydelser.

”Der er fra politisk side et ønske om at liberalisere advokatmarkedet, og det betyder, at det selvfølgelig er en væsentlig dagsorden for os som brancheorganisation. Vi skal komme med vores indspil og sikre, at vi får nogle vilkår, som tilgodeser samfundet, og som selvfølgelig også er fair i forhold til branchen,” siger Jesper Rothe.

Debatten har især været antændt af Konkurrencerådet, der sidste år udgav en større rapport om advokatmarkedet. Her var konklusionen, at der mangler konkurrence på markedet, og at politikerne med fordel kan skrue på flere liberaliseringshåndtag.

Det ville blandt andet kunne åbne markedet for juridiske ydelser mere op for revisorer, men til mange advokaters lettelse samler Konkurrencerådets mest vidtgående idéer indtil videre støv i en skuffe hos Justitsministeriet.

Uafhængighed frem for konkurrence

Der er delte meninger om Konkurrencerådets rapport blandt advokaterne, og kritiske røster mener, at branchen bør gå mere proaktivt ind i debatten.

”Hvis vi ikke vil liberalisere branchen, hvad vil vi så? En defensiv fastholdelse af status quo er ikke fremsynet, og personligt er jeg temmelig forundret over manglende mod og vilje til nytænkning i branchen,” sagde Tobias Vieth, bestyrelsesformand for Lundgrens, tidligere i år.

Den nye formand fortsætter dog den linje, som Danske Advokater og Advokatsamfundet hidtil har ligget på.

”Vi har jo ikke noget imod konkurrence. Det skal bare være på rimelige vilkår,” siger han.

Der er nogle advokater, der gerne vil bibeholde status quo, mens andre ønsker en meget vidtgående liberalisering. Hvor placerer du dig i den debat?

”Jeg er formand for hele branchen, så det handler om at balancere de forskellige interesser og opfattelser, der er i branchen. Det vigtigste er, at den regulering, der er, tilgodeser advokaternes uafhængighed.”

Sexisme-debat fylder i branchen

Et andet omdiskuteret emne er statens indkøb af juridiske ydelser, hvor Poul Schmith sidder på den klart største luns af markedet via kammeradvokatordningen. Her foreslår Konkurrencerådet også en øget liberalisering, men Jesper Rothe ønsker ikke at løfte sløret for, hvor han placerer sig i debatten.

Han vil til gengæld gerne tale om blandt andet arbejdsvilkårene i advokatbranchen, som også er på hans liste over topprioriteter.

Inden for den debat finder man også emner som sexisme og krænkelser, som har fyldt en del på Jesper Rothes forgængers bord.

En stor del af Jørgen Kjergaard Madsens tid i mediernes spotlys de seneste år var således i forbindelse med, at metoo-bølgen ramte branchen hårdt tilbage i 2020 med flere historier om krænkelsessager i advokatfirmaer.

Siden viste en undersøgelse fra Djøf og Danske Advokater blandt andet, at hver fjerde studerende og fuldmægtige i advokatbranchen havde oplevet krænkelser.

”Det er noget, der bliver taget meget alvorligt hos vores medlemsvirksomheder,” siger Jesper Rothe.

Den nye formand er valgt for en toårig periode. Danske Advokaters formand kan maksimalt sidde på posten i seks år.

Danske Advokater får ny formand

Formand om sexisme-debat: ”Der skal alligevel noget til, før man sætter store projekter i værk”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også