Putins juridiske skyts i krigen giver travlhed hos advokater: "Det område sover ikke"

Ny lov besværliggør vestlige virksomheders exit fra Rusland, og EU-sanktioner skaber en juridisk jungle. Flere advokatfirmaer melder her mere end et halvt år inde i krigen i Ukraine fortsat om et betydeligt rådgivningsbehov.
Krigen i Ukraine fortsætter - og det gør danske virksomheders problemer i Rusland også. | Foto: YASUYOSHI CHIBA/AFP / AFP
Krigen i Ukraine fortsætter - og det gør danske virksomheders problemer i Rusland også. | Foto: YASUYOSHI CHIBA/AFP / AFP

Nyt dekret udstedt af præsident Vladimir Putin, der strammer grebet om vestlige virksomheder i Rusland, er endnu et juridisk benspænd, som advokater kan bruge timer på at løse for klienter.

Den slags er der kun blevet flere af, siden Rusland invaderede Ukraine og skabte en jungle af sanktioner og regler, der fra EU’s side af skal gøre det svært for russerne at holde sig oven vande. Samtidig besværliggør de russiske modsvar vestlige virksomheders løsrivelse fra landet.

Med den seneste lov skal virksomheder fra ”uvenlige lande” nu have en godkendelse fra russiske myndigheder, hvis forretningen i Rusland skal frasælges.

”Der sker ting og sager. Det område sover ikke i øjeblikket,” siger Jacob Ørskov Rasmussen, partner hos Plesner og leder af firmaets internationale afdeling, til AdvokatWatch.

Godt et halvt år efter invasionens begyndelse har advokatfirmaet fortsat rigeligt at lave for klienter, der på den ene eller anden måde sidder i klemme – hvad enten, det drejer sig om at amputere et russisk forretningsben eller at finde rundt i EU’s sanktionsregler.

Undervejs har karakteren af henvendelserne ændret sig fra at være meget akutte, hvor klienter fra dag til dag – time til time – søgte rådgivning, til i dag at være mere komplekse, fortæller Plesner-partneren.

Samstemmigt lyder det fra to af de andre store advokathuse, Kromann Reumert og Gorrissen Federspiel.

”Med det her (nye dekret, red.) er der kommet en ekstra dimension for virksomheder, som ønsker at forlade Rusland, men det var ikke, fordi vi ikke havde meget rådgivning om sanktionerne arbejde i forvejen,” siger Camilla C. Collet, partner hos Gorrissen Federspiel.

Voldsom start

Da invasionen brød ud, fulgte en periode, Jacob Ørskov Rasmussen husker som ”meget voldsom”, og han oplevede, at der særligt var to spørgsmål, virksomhederne efterspurgte rådgivning i.

Det ene var, om de russiske datterselskaber og den danske ledelse i selskaberne var omfattet sanktioner fra EU eller ej, mens det andet gik på samarbejdet med virksomheder rundt omkring i verden – havde de nu sanktionerede russiske personer i ejerkredsen?

”Der var masser af virksomheder, som var til stede i Rusland uden at have det forkromede overblik i forhold til handelssanktioner og eksportkontrol.”

Hasteforespørgslerne husker Gorrissen-partner Camilla C. Collet også, mens Jakob Hans Johansen, partner og advokat hos Kromann Reumert, pointerer, at der også med hver sanktionspakke fra EU er kommet en ”ny runde af akutte henvendelser” fra klienterne.

”Det er klart, at hvis du som virksomhed sælger et produkt, der kom på den seneste sanktionsliste, så skal man forholde sig til det på en lidt akut måde,” siger han.

”Så jeg synes stadigvæk, at der kommer ting, men det er klart, at den første store bølge den har vi forholdt os til.”

Konflikten har i det hele taget, mener Jakob Hans Johansen, kastet lys på, at ”at der er noget, der hedder handelssanktioner med videre”.

”Nu er der i hvert fald en del virksomheder, der har fået øjnene op for det.”

Komplekse spørgsmål

Det betyder også, at klienterne så vidt muligt har lært at være på forkant med de juridiske problemer, der i dag rejser sig. Og det stiller krav til advokaternes rådgivning.

”Alt andet lige gælder det, at jo længere virksomhederne selv kommer ned i det her, jo mere kompliceret bliver det,” siger Jakob Hans Johansen.

Det er seneste lov fra russisk side af et eksempel på. Den har givet anledning til fornyet rådgivning og fornyet usikkerhed, og opgaven som rådgiver handler meget om at finde en mellemvej, hvor man forsøger at være i overensstemmelse med de danske regler og EU-reglerne.

”Og så selvfølgelig også på en måde, som kan forventes godkendt efter de russiske regler.”

Netop det, at der er juridiske problemstillinger fra højre og venstre, er ifølge Camilla C. Collet det, der gør opgaven som rådgiver vanskelig.

”For i virkeligheden er det ikke kun de russiske regler, men i høj grad også EU’s sanktionsregler det handler om.”

Flere medarbejdere på området

Hos advokathusene hører rådgivning i de juridiske problemstillinger i forbindelse med krigen under større afdelinger.

Hos Gorrissen Federspiel går det under afdelingen for Compliance og CSR, hvor Camilla C. Collet er leder ”fem-seks jurister”, mens der hos Plesner og Jacob Ørskov Rasmussen er ”nogle medarbejdere” i teamet Franchise, Commercial og International Trade, der beskæftiger sig med spørgsmål i forbindelse med Rusland og Ukraine.

Hos Kromann Reumert fortæller Jakob Hans Johansen, at der i mange år har været et fast team dedikeret til ”den her slags spørgsmål” og peger blandt andet på rådgivning i sanktionsspørgsmål.

”Men det er klart, vi har været nødt til at geare lidt op, så udover de tre personer, mig selv inklusiv, der sidder fast på det her, har vi fået et par medarbejdere mere, som har en løsere tilknytning.”

Hvordan rent omsætningsmæssigt er det noget, I tjener penge på?

”Det er det bestemt. Vi ser det som en del af vores forretning inden for compliance og business ethics. Så det føder ind i et forretningsområde, som er i væsentlig stigning inden for i de her år.”

”Sanktionsrådgivningen er måske ikke på stand alone stående basis noget, der er meget væsentligt i Kromann Reumert-regi, men selvom det isoleret set ikke er big business, så er det vigtigt for os at yde rådgivning på et højt niveau”.

Også arbejde på længere sigt

Partneren forudser, at det er et område, der også vil kaste arbejde af sig på længere sigt.

”Det gælder ikke kun med Rusland og Ukraine. Verden er mere fragmenteret og protektionistisk, end den har været tidligere, og derfor vil hele det her sanktionsspørgsmål spille en større rolle.”

”Så i dag er det Rusland, i morgen er det måske noget andet.”

Så længe krigen varer, kommer der højst sandsynligt flere sanktionspakker fra EU og nye modreaktioner fra Rusland, og det vil give anledning til spørgsmål fra virksomhederne, supplerer Jakob Ørskov Rasmussen.

”Og som rådgiver er det ikke bare nok at kigge på de europæiske regler, man skal også kigge mod Rusland og følge med i deres regler.”

Krigen i Ukraine fylder hos advokater – både som rådgivere og som mennesker

Dansk advokat har fulgt Rusland tæt siden 1980’erne: ”Jeg har travlt i disse dage”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også