Krigen i Ukraine fylder hos advokater – både som rådgivere og som mennesker

En uge med krig i Ukraine er en helt unik situation hos advokatfirmaerne, der både har travlt med at rådgive klienter i klemme, men som også ser indad, fortæller ledende partner. Kredsen omkring Putin ville således blive afvist i døren.
Ødelæggelserne er store i den ukrainske by Kharkiv. | Foto: SERGEY BOBOK/AFP / AFP
Ødelæggelserne er store i den ukrainske by Kharkiv. | Foto: SERGEY BOBOK/AFP / AFP

Det er nu en uge siden, Rusland angreb Ukraine, og siden har krigen sat den globale dagsorden med et utal af protester, fordømmelser og hårde sanktioner mod Rusland.

Hos danske advokatfirmaer har invasionen også sat sit tydelige præg på flere niveauer.

”Det er noget, vi selvfølgelig alle sammen følger med i og er ret berørte af. Der er utrolig meget snak i starten af møder og i kantinen om det. Så på det helt menneskelige plan fylder det,” siger Hortens ledende partner, Christian Gregersen, til AdvokatWatch.

Horten er derfor i øjeblikket i gang med at finde ud af, hvordan advokatfirmaet kan bidrage med økonomisk nødhjælp til Ukraine.

Derudover har Horten set indad for at sikre, at der ikke russiske klienter og andre samarbejder med Rusland, som i givet fald ville skulle afbrydes på grund af den russiske præsident Vladimir Putins krigshandlinger.

”Det har vi ikke haft. Hvis der kommer russere og måtte bede om noget bistand, så ville vi tage stilling til det fra sag til sag, men det er klart, at vi for eksempel ikke ville samarbejde med kredsen omkring Putin,” slår Christian Gregersen fast.

I London er linjen blandt advokater knap så klar, og der er i disse dag stort politisk pres på advokater, der repræsenterer rige russiske oligarker.

Situationen udvikler sig hele tiden

Mange andre danske virksomheder har modsat Horten samarbejdet med Rusland eller datterselskaber i Ukraine, og derfor mærker advokatfirmaerne først og fremmest krigen via klienterne.

”Vi har en del krisehåndtering, hvor vi for eksempel har kunder, der har folk i Ukraine, der skal hives ud, eller ordrer, der skal aflyses. Der hjælper vi med de akutte ting, der skal ske her og nu,” siger Horten-chefen.

Travlheden mærkes også hos blandt andre Kromann Reumert, fortæller Laura Nelson Marusic, der er senioradvokat med speciale i international handel. Da AdvokatWatch talte med hende på krigens første dag, var meldingen, at hun ikke havde ”mærket så meget aktivitet endnu”.

”Men jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi får travlt med at rådgive vores klienter,” sagde Laura Nelson Marusic sidste torsdag.

Den forudsigelse fik hun i den grad ret i, konstaterer hun i dag.

”Der er et stort rådgivningsbehov, fordi sanktionerne udvikler sig så hurtigt og er mere omfattende, end noget vi har set før. Man når jo nærmest ikke at læse færdigt, før der kommer noget nyt, så vi bruger også meget tid på at holde os og vores klienter opdaterede,” siger Laura Nelson Marusic.

Så sent som onsdag eftermiddag kom EU med nye sanktioner mod Belarus på grund af landets støtte til Ruslands invasion af Ukraine.

”Jeg har haft rigtig travlt den seneste uge,” siger Thomas Salicath, der er advokat med speciale i Rusland og partner i DLA Piper.

”Der har været mange forespørgsler fra klienter om, hvad man skal gøre i den her situation, og så har det også handlet om at holde sig ajour time for time, for tingene ændrer sig hele tiden. Man er nødt til at opstille både plan A, B og C,” tilføjer han.

Potentielt juridisk efterspil venter

Det er dog ikke kun sanktionerne, klienterne har spørgsmål til, og Laura Nelson Marusics rådgiver om langt flere juridiske emner, end hun som specialistadvokat er vant til.

”Vi har også klienter, der har forretning i Ukraine, og der hjælper vi også så godt, vi kan, når der for eksempel er spørgsmål om, hvorvidt deres ukrainske medarbejdere kan rejse ind i Europa. Det er ikke normalt et område, jeg rådgiver inden for, men i den her unikke situation hjælper vi til, hvor vi kan,” siger hun.

Den store forvirring, der er omkring situationen, og den hurtige udvikling, hvor virksomheder på stribe river kontrakter med russiske samarbejdspartnere over, efterlader mange i en uafklaret juridisk situation, vurderer Jacob Ørskov Rasmussen, der er partner og leder af området for international handel hos Plesner.

”Hvis man har gode kommercielle kontrakter, er der skrevet ind, at man ikke har skal pligt til at levere, såfremt dette vil være i strid med sanktionerne eller eksportkontrolreglerne, men det er langt fra alle, der har det. Og så risikerer man at komme i klemme,” siger han.

Derfor er advokaternes arbejde i forbindelse med krigen langt fra slut.

”Der kommer potentielt et juridisk efterspil, for EU-lovgivningsmæssigt går det sindssygt stærkt, og der vil sikkert komme tvister i forhold til de kommercielle kontrakter, mange virksomheder lige nu forsøger at komme ud af,” siger Jacob Ørskov Rasmussen.

Advokatrådet støtter Ukraine i ny europæisk erklæring

Dansk advokat har fulgt Rusland tæt siden 1980’erne: ”Jeg har travlt i disse dage”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også