Gik fra stress og debiterbare timer til faste rammer: "Det har mentalt gjort stor forskel"

Advokat har brudt med advokatbranchens klassiske arbejdsmodel og er i dag på fasttidsaftale hos Kammeradvokaten. Med den nye kontrakt ”har man fri, når man har fri”, siger hun.
Daniella Gabris tog efter en stress-sygemelding sine arbejdsrammer op til revision. I dag er hun på fasttidskontrakt hos Poul Schmith/Kammeradvokaten og skal ikke tænke på debiterbare timer. | Foto: GLL
Daniella Gabris tog efter en stress-sygemelding sine arbejdsrammer op til revision. I dag er hun på fasttidskontrakt hos Poul Schmith/Kammeradvokaten og skal ikke tænke på debiterbare timer. | Foto: GLL

Advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten Daniella Gabris har sagt farvel til lange arbejdsdage og krav om debiterbare timer.

Det sker, efter hun er hoppet over på en såkaldt fasttidskontrakt, som er en del af den nye model, advokatfirmaet har introduceret.

”Det har mentalt gjort en stor forskel for mig. Når man er på en fasttidskontrakt, har man fri, når man har fri,” siger Daniella Gabris, der har titel af manager og rådgiver inden for miljø- og planretlige forhold, til AdvokatWatch.

Siden hun i 2015 startede i branchen, har hun, som mange andre unge advokater brugt rigtig mange timer bag skrivebordet på kontoret.

Men efter fem års knokleri blev hun i 2020 sygemeldt med stress – og det fik hende til at genoverveje de rammer, hun hidtil havde præsteret under.

”Selvom det er længe siden, jeg har haft stress, så er jeg stadig mærket af det på nogle punkter. Derfor har jeg efterspurgt en ramme omkring mit arbejde, som gør, at det bliver lettere at håndtere de bivirkninger fra min stresssygemelding, som jeg stadig døjer med.”

For Daniella Gabris blev løsningen en fasttidskontrakt på 37 timer om ugen.

”Jeg er ikke bundet op på debiterbare timer, men på de timer, som jeg arbejder, uanset om de er bonusgivende eller ej. Det, som de fleste bare kalder arbejdstid.”

Særligt de såkaldte debiterbare timer spiller en afgørende rolle i branchen. Begrebet dækker over de timer, som en advokat kan fakturere en klient.

Som advokat på et af de store advokatkontorer forventes det typisk, at man fakturerer mellem 1500-2000 debiterbare timer årligt, og for at få en bonus skal man oftest opfylde et bestemt antal af den slags timer og i øvrigt levere gode resultater. Ikke-debiterbar tid kan dog hos nogle firmaer stadig være bonusgivende.

Sommerferie uden dårlig samvittighed

Branchens høje tempo og krav har længe været til debat. I rapporten ”Fremtidens Jurist 2021”, der udgives af Karnov, står det for eksempel klart, at arbejdsrelateret stress og angst er udbredt blandt skandinaviske jurister, hvor weekendarbejde og lange kontordage på ingen måde er usædvanligt.

Det er en fasttidskontrakt derimod.

Og de faste 37 timer ligger nemlig et godt stykke fra de 47 timer, som privatansatte advokater i gennemsnit arbejder om ugen, ifølge Djøf’s lønstatistik for tredje kvartal 2021. Her angiver næsten hver anden advokat og advokatfuldmægtig i de største advokathuse, at de arbejder mere end 50 timer om ugen.

Hvor mange timer Daniella Gabris reelt kommer til at lægge om ugen, har hun svært ved at svare på. Den nye kontrakt fik hun i juli 2022 – lige på kanten af sommerferien. Derfor er hun selv spændt på, hvordan det bliver i praksis.

”Hensigten er klart, at jeg arbejder 37 timer ugentligt, men selvfølgelig kan der være udsving nogle gange.”

”Jeg har ikke rigtig mærket konsekvenserne af den nye ordning endnu, så jeg tænker da stadig over, om det kommer til at fungere, og om min arbejdsuge kan holdes på de 37 timer. Det må vi vente og se.”

Den første sommer uden debiterbare timer i baghovedet er dog ikke gået ubemærket hen.

”Det betyder for mig, at jeg slapper mere af, når jeg for eksempel holder ferie, fordi jeg ikke skal være bekymret for, om jeg kan nå de debiterbare timer i min norm. I min netop afholdte sommerferie har jeg holdt ”rigtigt” fri uden at have dårlig samvittighed eller bekymre mig.”

Fastholdelse, familie og fritid

Men selvom der tilsyneladende er en stille bevægelse på vej mod et mere fleksibelt arbejdsliv, står statistikkerne stadig i skærende kontrast til behovet for en kulturændring, som flere store spillere ellers længe har talt om.

Fastholdelse af medarbejdere, trivsel og ligestilling er blot nogle af de udfordringer, som branchen kæmper med i disse år.

I en undersøgelse fra Djøf står det klart, at specielt de lange arbejdsdage gør medarbejderne utilfredse, og mere end 50 pct. svarer, at en kortere arbejdsuge og bedre balance mellem arbejds- og familieliv vil kunne fastholde dem i branchen.

Et ryk i den retning skete dog under coronakrisen, hvor flere af de store advokatfirmaer åbnede for muligheden for mere fleksibilitet og hjemmearbejdsdage. På samme måde skubbede vedtagelsen af øremærket barsel også advokathusene i retning mod et arbejdsliv med mere plads til familie og fritid.

I Kammeradvokatens nye vederlags- og bonusordning kan medarbejdere vælge mellem flere forskellige muligheder, hvor den ene er at udtræde af bonusordningen og aftale arbejdstimer og løn individuelt, som tilfældet blev for Daniella Gabris.

Hun har ”hele vejen igennem følt, at der er blevet støttet op om det” og tror, at mange efterspørger lignende ordninger.

”En nyskabelse”

I juni præsenterede hun sine nye vilkår på Linkedin, hvilket affødte en del reaktioner.

”Det virker som om, at folk synes, det her er en nyskabelse,” lyder vurderingen på baggrund af aktiviteten på Linkedin-opslaget, der høstede mere end 700 likes og 50 kommentarer fra kolleger i branchen – også fra folk, hun ikke selv kender.

”Jeg hviler i, at jeg har nogle behov, som andre ikke nødvendigvis har. Jeg vil ikke gå og putte med min beslutning, men har tværtimod fortalt åbent om den og oplevet nysgerrighed og støtte fra omverdenen.”

At hun en dag skal tilbage til den klassiske ordning med debiterbare timer, er hun ikke afvisende over for, men lige nu ser hun frem til en tid med mere fleksibilitet.

”Det bliver en ny virkelighed for mig med formentlig lidt mere fritid – men fremfor alt lidt mere fri til hovedet. Det glæder jeg mig til.”

Ung advokat: ”Jeg har ikke råd til at tage et job i det offentlige”

Advokater knokler løs: Opgør med usund kultur står i stampe

Barselsrådgiver: Taberne bliver advokatbranchens dårlige ledere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også