AdvokatWatch

Advokater jubler efter storsejr i hårdt opgør om milliardmarked

Efter flere års kamp kan advokatbranchen nu trække sig sejrrigt ud af det politiske slagsmål om konkurrencen på advokatmarkedet. Danske Advokater og Advokatsamfundet roser minister for et "afgørende snit" i forhold til retssikkerheden.

Både Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater (tv), og Andrew Hjuler Chrichton, generalsekretær i Advokatsamfundet, er yderst tilfredse med, at advokatmarkedet ikke bliver yderligere liberaliseret. | Foto: PR / Morten Holtum

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har vejet anbefalingerne i Konkurrencerådets rapport om advokatmarkedet – og til advokatbranchens store glæde vægter ministeren tilsyneladende hensynet til retssikkerhed så højt, at de fleste anbefalinger fra Konkurrencerådet er fejet af bordet.

Det står klart, efter ministeren har sendt et brev til Folketinget, hvor han skriver, at han går videre med fire ud af i alt 16 anbefalinger fra Konkurrencerådet.

"Man kan ikke være i tvivl om, hvad regeringen og justitsministeren vægter rigtig højt her. Man har taget et afgørende hensyn til vores retsstat i forbindelse med behandling af rapporten og i de fire initiativer," siger Andrew Hjuler Crichton, der er generalsekretær i Advokatsamfundet.

For knap ni måneder siden holdt advokatfirmaerne vejret, da Konkurrencerådets rapport landede i midten af januar. Den indeholdt til branchens frygt forslag, der vil skærpe konkurrencen fra blandt andet revisionshuse og gøre op med branchens monopol på advokattitlen.

"Vi skal ikke fremme markedskræfterne og konkurrence for enhver pris," lød advarslen i januar fra daværende formand for Advokatsamfundet, Peter Fogh.

Men nu kan branchen endelig ånde lettet op, eftersom Nick Hækkerup lader de største tiltag på advokatmarkedet, Konkurrencerådet havde anbefalet, ligge.

"For mig er det afgørende, at vi ikke går på kompromis med retssikkerheden, og at den enkelte borger føler sig tryg i mødet med landets advokater," lød det mandag fra justitsministeren i en kommentar til AdvokatWatch.

Også Danske Advokater er glad for, at ministeren går videre med anbefalinger, der er direkte rettet forbrugerne – herunder spørgsmål om priser og gennemsigtighed.

"Vi synes, det er superpositivt, at regeringen har valgt at lægge den rette balance mellem retssikkerhed, konkurrence og advokaters uafhængighed," siger Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater.

Retssikkerhed som kæphest

Både Danske Advokater og Advokatsamfundet roser ministeren med sine tiltag for at lægge "et afgørende snit" ift. retssikkerheden. En kæphest, som branchen har taget frem, når konkurrencen på advokatmarkedet er blevet debatteret.

Mens Danske Advokater og Advokatsamfundet ikke lader til at kunne få armene ned, efterlader Nick Hækkerups tiltag andre aktører skuffede.

Så sent som i går mandag kritiserede retsordfører Hans Kristian Skibby (DF) i et debatindlæg i Finans advokaterne for at strø sig med ét bestemt standardsvar: "Retssikkerheden er i fare".

"Her vil jeg gerne advare advokatbranchen. Retssikkerhed er vigtigt – men lad være med at misbruge jeres status til at sikre branchen fordele," skrev politikeren, der samtidig opfordrede regeringen til se "grundigt på hele pakken af forslag" fra Konkurrencerådet.

Partiet Venstre og Dansk Erhverv har også presset på for at få regeringen til at droppe aftalen med Kammeradvokaten. Et opgør, der fortsat står hen i det uvisse, da justitsministeren ikke har taget stilling til de konkurrenceanbefalinger, der omhandler Kammeradvokaten.

Justitsministerens beslutning kan også ses som en streg i regningen hos de store revisionshuse, der ikke har lagt skjul på ønsket om et mere liberalt advokatmarked. Derfor er der også skuffelse hos FSR - Danske Revisorer.

"Det er godt, at Justitsministeriet går i gang med at se på de her ting. Men jeg tænker også, at det er et meget lille hjørne af de problemstillinger, som har været rejst af Konkurrencerådet," siger konstituerede adm. direktør i FSR, Camilla Hesselby.

FSR havde eksempelvis håbet på en lempelse af ejerskabsreglerne, så det ikke kun er advokater, der må eje advokatfirmaer, som det er i dag. Samtidig har foreningen også talt for, at lade advokater ansat i revisionshuse gøre brug advokattitlen.

Men det kommer ministeren til advokaternes glæde altså ikke til at ændre på i første runde. Advokatregler er til for forbrugeren, lyder modsvaret til kritikerne fra Mollerup:

"Hensynet til den almindelige forbruger er også baggrunden for vores modstand mod at udvide, hvem der skal eje advokatfirmaer. Hvis ejerskabet ikke er uafhængigt, er der risiko for, at rådgivningen heller ikke er det. Vi synes, justitsministeren giver udtryk for, at der skal være en god balance."

Danske Advokater: Initiativer vil rykke på konkurrencen

Hverken Danske Advokater eller Advokatsamfundet går med på Konkurrencerådets præmis om, at advokatbranchen er kendetegnet ved manglende konkurrence fra andre aktører.

Alligevel lyder det nu fra både fra Advokatsamfundet og Danske Advokater, at de fire initiativer vil have positiv effekt på konkurrencen.

Er du enig i, at det er områder, der kan gøres bedre i forhold til priserne på advokatydelserne?

"Hvis man har haft en oplevelse af, at det var der, det haltede lidt, synes jeg, det var fornuftigt at sætte ind der. Det kan jeg sagtens se, man kan gøre, uden at gå på kompromis med de grundlæggende hensyn til retssikkerhed, hvor mange af de andre anbefalinger brager lige ind i retssikkerheden," siger generalsekretær Andrew Hjuler Crichton.

Han peger eksempelvis på konkurrencen blandt bobestyrer og kuratorer. Her lægger justitsministeren op til at udpege kuratorer jævnligt på baggrund af konkurrence mellem ansøgerne og tildele konkursboer uden aktiver efter transparente kriterier.

"Jo mere transparens, man kan skabe, jo bedre. Om udpegningen evt. skal ske mere ofte, er fornuftigt at kigge på, og det kan vi kun støtte op om."

Paul Mollerup mener også, at Hækkerups fire initiativer "helt sikkert" vil have betydning for konkurrencen i advokatbranchen.

"Vi er sådan set enige i, at det på alle områder af dem, der er nævnt, er fint at se på, hvad vi kan gøre for at gøre oplevelsen bedre for forbrugerne," siger han og peger på, at advokatfirmaernes priser ifølge Konkurrencerådet kan være svære for forbrugerne at gennemskue.

Den kommende tid skal de udvalgte anbefalinger implementeres i et samarbejde mellem blandt andet Justitsministeriet, Erhvervsministeriet, Domstolsstyrelsen, Advokatsamfundet og Danske Advokater, skriver Hækkerup i sit brev.

Danske Advokater ser frem til at arbejde videre med initiativerne sammen med ministeren, siger Paul Mollerup. Han ønsker dog ikke for nuværende at uddybe, hvilke ændringer han ser på de forskellige områder.

"Det er hensynet til den almindelige forbruger, som er vigtigt i det arbejde, vi skal lave fremadrettet."

Hækkerups konkurrencetiltag skuffer: "Godt nok en tynd kop te"

Advokater kan ånde lettet op – minister lader stort liberaliseringsbrag blive i skuffen 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Der kom politisk fokus på uklar advokatregning i stort anlagt erstatningssag mod Bech-Bruun i denne uge, der også bød på historier om blandt andet advokatbranchens ledelseshovedbrud og specialistområdet for sager om børnebortførelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier