Kuratorer har historisk lidt at lave – men skimter fortsat konkursbølge i horisonten

Antallet af konkurser er rekordlavt, og ny politisk aftale puster endnu engang liv i gældstyngede virksomheder. Men insolvensadvokaterne forventer fortsat, at mange virksomheder vil knække nakken, når coronagælden skal betales.
Insolvensadvokaterne tror fortsat, at mange virksomheder ender med at gå konkurs, når coronalån skal betales tilbage. (ARKIVFOTO) | Foto: Jens Dresling
Insolvensadvokaterne tror fortsat, at mange virksomheder ender med at gå konkurs, når coronalån skal betales tilbage. (ARKIVFOTO) | Foto: Jens Dresling
AF STEFFEN MOSES OG IBEN SCHMIDT

Insolvensadvokaterne sopper i øjeblikket rundt i vandkanten på jagt efter vraggods, mens de forgæves venter på, at en konkursbølge former sig i horisonten og skyller mere arbejde ind i favnen på dem.

Da corona ramte sidste år, forventede økonomer og advokater ellers en syndflod af krakkede virksomheder, men antallet af konkurser er i stedet historisk lavt, og der har derfor sjældent været så lavvandet på kuratorernes marked.

"Vi har hele tiden tænkt, at nu kommer der en masse konkurser, for nu skal virksomhederne betale deres lån tilbage. Men hver gang er det blevet skubbet," siger en af landets mest erfarne kuratorer Pernille Bigaard, der er partner hos Skau Reipurth & Partnere.

Samme melding lyder fra en række insolvensadvokater, AdvokatWatch har talt med. Blandt andet er forventningen hos Henrik Sjørslev, der er advokat og partner i DLA Piper, at "det pres, man regnede med, der ville komme her i efteråret, er aftaget og udsat".

Så sent som i sidste uge dæmmede politikerne endnu engang op for den ventede konkursbølge, da et flertal i Folketinget blev enige om igen at udskyde betalingsfristen for de titusindvis af selskaber, der under coronakrisen udnyttede muligheden for at udskyde betaling af moms og skat.

Fortsat store gældsproblemer

Aftalen betyder, at virksomhederne får udskudt fristen for at tilbagebetale momslån og ubetalt A-skat fra 1. november i år til 1. april næste år. Derudover får virksomhederne mulighed for en afdragsordning på op til 24 måneder.

Derfor forventer insolvensadvokaterne, at konkursbølgen bliver skubbet og til en vis grad formindsket. Men advokaterne tror fortsat, at mange virksomheder vil være nødt til at dreje nøglen om, når coronaregningen skal betales.

"Jeg tror, den (konkursbølgen, red.) er udsat og skubbet et godt stykke ind i næste år. Den her udsættelse af tilbagebetalingen giver noget luft til, at de virksomheder, som er levedygtige, får noget tid til at få aftaler på plads med deres kreditorer og finde finansiering andre steder i ro og mag," siger Henrik Sjørslev.

"Så vil der også være en stor restgruppe, som ikke vil kunne lave aftaler. De vil i mange tilfælde ende i konkurs," tilføjer han.

Samme konklusion lyder fra Piya Mukherjee, der er partner og leder af Hortens afdeling for insolvens og rekonstruktion.

"Jeg vurderer stadig, at der kommer en bølge, for der er nogle selskaber, der har opbygget rigtig stor gæld, og hvor det ikke er realistisk, at et de kan generere omsætning nok det næste halve år til at undgå en konkurs," siger hun.

Svært at spå om konkursbølge

Mens advokaterne holder fast i forventningen om, at der kommer en konkursbølge, holder de sig mere tilbage, når det kommer til at spå om, hvornår bølgen kommer, og hvor stor den bliver.

"Det er svært at sige, hvor stor bølgen bliver, og hvornår den kommer. Jeg tror, vi er mange, der er blevet varsomme med at komme med forudsigelser, hvad det angår," siger Piya Mukherjee.

I starten af coronakrisen var flere advokater ude med advarsler om, at konkurserne var på vej. Blandt andet sagde Pernille Bigaard til Berlingske i maj 2020, at "jeg tror, konkurserne kommer, når vi er henne på den anden side af sommerferien".

Den erfarne kurator og partner hos Mazanti-Andersen Peter Wedel Ranch Krarup var på samme linje, da han i april i forbindelse med, at bogkæden Arnold Busck krakkede, vurderede, at "krisen rammer hårdt, og jo længere tid det tager, jo værre bliver det".

"Arnold Busck var den første. Det begynder først at accelerere nu," lød det dengang fra Peter Wedel Ranch Krarup.

I dag må han konstatere, at luften hurtigt gik ud af konkursraketten, så den i stedet for at accelerere er dalet mod jorden.

"Det var forventningen hos de fleste insolvensadvokater, at der ville komme en konkursbølge i 2020. Den eneste grund til, at det ikke er sket, var de indførte hjælpepakker," siger Peter Wedel Ranch Krarup.

Han fastholder dog som sine konkurrenter på insolvensmarkedet forventningen om, at bølgen nok skal komme.

"De to-fem måneder, som virksomhederne nu får yderligere, vil næppe være nok for de fleste virksomheder til, at de kan nå at tjene de manglende penge ind inden den nye betalingsfrist 1. april 2022," siger Peter Wedel Ranch Krarup og tilføjer:

"Konkursbølgen er ikke afblæst. Jeg tror blot, man parallelforskyder problemet."

Der er ifølge Erhvervsministeriet omkring 61.000 coronalån til virksomheder for knap 23,5 mia. kr.

Virksomheder får mere tid til at betale coronalån

Antallet af konkursramte virksomheder er rekordlavt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også