Advokater lurer på genfødt børsfænomen

Tomme selskaber vælter ind på børsen i USA, og de såkaldte Spacs gør nu comeback på det danske børsmarked. Advokaterne står klar med en rådgivende hånd, hvis fænomenet denne gang finder fodfæste i Danmark.
Advokater holder vågent øje med udviklingen i forhold til de tomme børsskaller, der atter kan noteres på børsen i København. | Foto: Google Maps
Advokater holder vågent øje med udviklingen i forhold til de tomme børsskaller, der atter kan noteres på børsen i København. | Foto: Google Maps

Tiden må vise, om der bliver et reelt marked for de såkaldte Spacs i Danmark, lyder det fra flere advokater, efter børsfænomenet er tilbage på menukortet hos Nasdaq i København.

Hvis det gør, bliver det vigtigt for rådgiverne at komme ombord.

"Hvis Spacs bliver en stor spiller på børsmarkedet, er det vigtigt, at vi også er til stede dér, men det synes vi også, at vi har forudsætningerne for," siger Chantal Pernille Patel, partner hos Gorrissen Federspiel, hvis juridiske fingeraftryk har været på børsnoteringerne af Maersk Drilling, Huscompagniet og Boozt de sidste par år.

En Spac er kort fortalt et tomt selskab, der bliver børsnoteret for at rejse penge til at købe en virksomhed, som, når det sker, overtager Spac'ens plads på børsen.

Det har tidligere været en mulighed på det danske børsmarked. Der har dog aldrig været en Spac-notering på børsen i København, hvilket ifølge Nasdaq hænger sammen med manglende interesse og efterspørgsel hidtil.

Denne gang har børsfænomenet tilsyneladende mere medvind i ryggen. I USA vælter de tomme selskaber således ind på børsen med rekordfart, mens den første Spac er lanceret i Sverige, der som den første børs i Skandinavien åbnede for muligheden i februar.

Interesse fra klienter

DLA Piper, der tidligere i år hjalp Hørsholm-virksomheden Bactiquant på vækstbørsen First North, "investerer" ifølge partner Lars Hagbard Grønkjær lige nu en del tid i at tale med interessenter om Spacs, da "vi anser det som en spændende ny mulighed for udvalgte klienter og for os som rådgivere".

"Vi har oplevet stor interesse blandt vores klienter om at høre mere om Spacs, og vi kan konstatere, at mere end hver anden børsnotering i USA p.t. er en Spac, og det er derfor naturligt, at vi sammen med vores klienter kigger på, om det er relevant i en dansk kontekst," siger han.

Klienterne hos advokatfirmaet Mazanti-Andersen er snarere ved at dyppe tæerne frem for at dykke hovedkulds ombord i de tomme børsskaller.

"Vi har haft nogle henvendelser omkring Spacs fra klienter, men de drejer sig på nuværende tidspunkt blot om at blive lidt klogere på det her amerikanske fænomen," siger partner Lars Lüthjohan Jensen, der i januar var med til at sende it-selskabet Nexcom på First North.

Mere konservativt marked

Der er på det seneste blevet mere arbejde at hente for de juridiske rådgivere på børsen i København, hvor børsbabyerne især er strømmet ind på vækstbørsen First North. Alene i denne uge gør selskaberne Hydract og Impero også deres entré.

På den korte bane forventer Lars Hagbard Grønkjær fra DLA Piper dog ikke lige så mange Spacs som First North-noteringer, og samme melding kommer fra Mazanti-partner Lars Lüthjohan Jensen.

"Der er ikke nogen tvivl om, at det er et interessant instrument, og det er det nye sort i USA, mens vi allerede har set én i Sverige," siger Lars Lüthjohan Jensen og fortsætter:

"Vi er dog lidt mere konservative på det danske børsmarked i forhold til Sverige og USA, så det er ikke noget, der kommer til at gå lynhurtigt, og jeg forventer ikke, at vi vil se lige så mange Spac-noteringer som noteringer på First North i første omgang."

"Det forventer jeg i hvert fald ikke, men man kan jo blive overrasket, og det er da noget, vi taler om i rådgiverkredse, og som investeringsbankerne holder øje med," tilføjer han.

Svensk fordel

Herhjemme har flere danske pensionsselskaber over for Finans umiddelbart afvist at hoppe med på galejen, fordi de dybest set ikke ved, hvad pengene bliver brugt på.

Chantal Pernille Patel fra Gorrissen Federspiel tror dog, at der kan være en stor interesse for Spacs i Danmark, hvis der bliver ved med at være et gunstigt marked med negative eller lave renter. Det store spørgsmål bliver imidlertid, om pipelinen på det danske marked er tilstrækkelig stor.

"Vi har ikke traditionelt haft et marked med mange børsnoteringer i Danmark, som man har set i Sverige i de senere år og til en vis grad også i Norge, hvor der løbende er en ret stor pipeline af børskandidater," siger Gorrissen-partneren.

"Den (pipelinen, red.) er vokset noget over det seneste år, hvor vi har fået hul på bylden med de mindre børsnoteringer på First North og til en vis grad også for mindre noteringer på hovedmarkedet, men der skal være nogle virksomheder at købe for en dansknoteret Spac," forklarer hun.

Derudover kommer det også an på, hvor interessen i givet fald er. Og her har vores svenske naboer et forspring.

"Jeg forestiller mig, at vi kommer til at se på, hvordan udviklingen er i Stockholm, hvor de første Spacs er på vej, og der vil givetvis også være nogen, der synes, at det svenske marked er mere attraktivt af den årsag, at der traditionelt har været flere transaktioner og børsnoteringer dér og en anden investorkultur end i Danmark," lyder det fra Chantal Pernille Patel, som tilføjer:

"Der er mindre arbejde for danske advokater, hvis Stockholm bliver det nordiske center for Spacs."

Potentielt større omfang

Selv om selve noteringen kan være mindre omfattende, kan der, når regnskabet gøres op, være mere arbejde forbundet med en Spac-notering i forhold til en traditionel børsintroduktion, lyder det fra advokaterne.

Der ligger således flere M&A-lignende opgaver og venter, når Spac'en inden for 36 måneder skal lave et opkøb. Og selv om det ikke har været praksis i USA, kan børsskallen i princippet godt købe flere selskaber.

"Da det kan være, at Spac'en skal lave flere investeringer, kan det godt være, at man samlet set vil bruge flere advokattimer på en Spac-opgave end en traditionel børsnotering, fordi man har en proces, hvor der er arbejde i forbindelse med efterfølgende investeringer," siger Lars Hagbard Grønkjær fra DLA Piper.

Derfor kan det være attraktivt for de juridiske rådgivere at få foden indenfor allerede fra start.

"Det vil være naturligt, at dem, der har rådgivet i forbindelse med etableringen og noteringen af Spac'en, også rådgiver i forbindelse med opkøbet, men det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at sponsorerne vælger at skifte rådgivere i forhold til de forskellige transaktionsspor," siger Gorrissen-partner Chantal Pernille Patel.

15 gange ringede klokken nye selskaber ind på Nasdaq Copenhagen sidste år. Tre gange på hovedbørsen og 12 gange på minibørsen First North.

De nye Spac-regler er trådt i kraft 12. april.

Fondsbørsdirektør ser børsnoteringer fortsætte et stykke ind i 2021

Advokater kæmper om at blive fødselshjælpere i børsbaby-boom 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også