Advokater kæmper om at blive fødselshjælpere i børsbaby-boom

Flere advokatfirmaer melder sig klar til kamp på markedet for børsnoteringer efter bølge af introduktioner på vækstbørs. Men konkurrencen er hård, og man kan ikke tillade sig at tage hvad som helst for opgaven, hvis man vil have den, lyder det fra partner.
Selskaberne Stenocare, Penneo, Monsenso, Led Ibond, Shape Robotics, FOM Technologies og Mdundo har i 2020 fundet vej på vækstbørsen First North på Nasdaq i København. | Foto: Google Maps
Selskaberne Stenocare, Penneo, Monsenso, Led Ibond, Shape Robotics, FOM Technologies og Mdundo har i 2020 fundet vej på vækstbørsen First North på Nasdaq i København. | Foto: Google Maps

Der er blevet mere arbejde at hente for de juridiske rådgivere på vækstbørsen First North på Nasdaq i København.

Indtil videre har syv selskaber fundet vej på vækstbørsen i årets løb. Senere på året har også høreapparatselskabet Audientes og bryggeriet Alefarm meldt deres ankomst på minibørsen.

Tilliden lader til at være tilbage, og det er advokatfirmaerne opmærksomme på.

"Vi søger både en advokat og en fuldmægtig til området, fordi vi har travlt med børsretlige sager, hvor vi har en pipeline med børsnoteringer på First North både her i efteråret og foråret 2021," siger Søren Ingerslev, advokat og partner i Elmann, til AdvokatWatch.

Det københavnske advokatfirma har tidligere bistået selskaberne Penneo og Konsolidator i deres bestræbelser på at blive børsnoteret, og nu er de i færd med at hjælpe Alefarm på børsen.

"Vi beskæftiger os blandt andet med kapitalrejsning, og når det marked flytter sig, så følger vi med, og lige nu er en del flyttet over på First North i forhold til både pre-IPO og IPO-investeringer," siger Søren Ingerslev, der leder Elmanns afdeling for selskabsret og M&A, som består af fire jurister ud over ham.

De syv selskaber, der er blevet introduceret på First North hidtil i år, har ifølge Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq i København, sammenlagt rejst omkring 230 mio. kr. i forbindelse med børsnoteringerne.

Hos advokatfirmaet Lundgrens er meldingen også, at man vil satse endnu mere på området efter at have ageret juridiske rådgivere for virksomhederne Led Ibond og Mdundo frem mod deres noteringer i år.

"I starten var der lidt berøringsangst, og det skyldes, at det har været et marked, som man har været påpasselig med – også fra rådgiversiden," siger Peter Mollerup, der er partner i Lundgrens' M&A-forretning.

"Det har ikke været betragtet som lige så "fint" i forhold til large cap-markedet, fordi der har været nogle dårlige historier, men når man nu kan se, at selskaberne har klaret sig godt, så begynder der at komme en optimisme i markedet," forklarer han.

Han beretter om flere sager i sigte efter debuten i år.

"Vi er i Lundgrens ikke traditionelt i markedet for børsnoteringer på fondsbørsen. Det er domineret af Plesner, Gorrissen Federspiel, Bech-Bruun og Kromann Reumert. Regelgrundlaget er anderledes på First North, og det giver os andre mulighed for at komme ind i det marked," siger Peter Mollerup.

Advokatfirmaet Nielsen Nørager med base midt i København, der bistod it-selskabet Monsenso med dets børsnotering i juni, vil ifølge partner Peter Lyck fortsat have fokus på markedet.

"Det er et spændende marked som rådgiver at være i, fordi nogle af de virksomheder, der noteres, vil være med til at forme Danmarks fremtid og være med til at skabe den udvikling og vækst, som er vigtig for et lille land som vores," skriver han i en mail til AdvokatWatch.

Hård konkurrence

Efter et år med flere nye elever i klassen, som noteringschef Carsten Borring ynder at kalde børsbabyerne, ser udviklingen ud til at fortsætte.

"Pipelinen ser meget fornuftig ud," siger Carsten Borring og forklarer:

"Vi er godt hjulpet af stigende aktiekurser, og vi er godt hjupet af en stigende aktiekultur i Danmark, hvor de private investorer får gode afkast, som skal geninvesteres, og de ser mod First North."

Derfor er konkurrencen også hård blandt rådgiverne.

"Det er både en kapacitets-, kompetence- og prismæssigt hård opgave. Vi får ikke nogen af de her opgaver uden at afgive et bud, og det gør vi altid i konkurrence med tre-fire andre," siger Peter Mollerup fra Lundgrens.

På advokatkontoret i Hellerup er der ifølge den 47-årige partner 10-12 jurister, der arbejder med den type sager i firmaets M&A-afdeling.

"Vi har en god kapacitet, men hvis sagerne lige pludselig vælter ind, bliver vi nødt til at rekruttere," siger Mollerup.

Hos Elmann er de derimod på jagt efter flere kræfter til at ordne paragrafferne.

"Der er en skønhedskonkurrence engang imellem, hvor man skal pitche mod andre advokatfirmaer," lyder det fra partner Søren Ingerslev.

Senest har Accura også smidt et lod i puljen med tilføjelsen af Anne Zeuthen Løkkegaard fra Nasdaq, der som ny partner skal styre advokatfirmaet ind på markedet for børsintroduktioner.

"Den bliver endnu hårdere med Accura. Det har vi noteret os. De er dygtige M&A-folk i forvejen, så jeg regner med, at de kommer meget stærkt ind på det marked," siger Lundgrens-partner Peter Mollerup.

Svarer til mindre M&A-handler

Hvis man skal tro advokaterne, er det ikke nødvendigvis penge, der trækker dem mod børsen som bier til honningkrukken.

"Der er typisk tale om mindre vækstvirksomheder, og konkurrencen om opgaverne er hård, så man kan ikke tillade sig at tage for mange penge for opgaven. Ellers får man den ikke. Det kræver, at man er i stand til at køre en meget effektiv proces. Ellers kan du ikke tjene penge på det," siger Søren Ingerslev.

Den 52-årige advokat vil dog ikke røbe honorarerne for arbejdet med Penneo og Konsolidators introduktioner.

"Man skal gøre det, fordi man interesserer sig for fagområdet og det samarbejde, der er med andre rådgivere og med virksomheden om sagen," siger Ingerslev.

Nu siger du, at man skal interessere sig for det, men det handler vel også om at tjene penge?

"Konkurrencen går selvfølgelig blandt andet på det beløb, du tager for det, og hvis du giver en konkurrencedygtig pris, så er du også nødt til at være effektiv i løsningen af opgaven, og sådan er det med enhver opgave, at man skal sætte mål og midler i forhold til hinanden."

Ifølge Peter Mollerup fra Lundgrens svarer det til en M&A-handel mellem små eller mellemstore virksomheder.

"Det er ikke kæmpe sager i rådgiverkroner, men det er fine sager, og de er på niveau med almindelige M&A-transaktioner, men vi skal helst have flere end to, fire og fem sager," siger han.

Befinder vi os et sted mellem 500.000 kr. og en million kroner i salær for sådan en opgave?

"Det er ikke noget dårligt bud på et spænd," svarer Mollerup, som ikke vil komme det nærmere.

Ny Accura-partner skal styre advokatfirmaet ind på markedet for børsintroduktioner

Lundgrens hjælper lysfirma på børsen

Københavnsk advokatkontor hjælper investorfavorit på børsen

Ungt advokatfirma tager Astralis på børsen: Vigtigt at få profilerede sager 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også