Advokater øjner flere voldgiftssager på dansk jord med nye regler

Voldgiftsinstituttet i København satser med et opdateret regelsæt på at komme på omgangshøjde med udenlandske konkurrenter i kampen om virksomhedernes konflikter. En klar styrkelse, lyder det fra både advokater og erhvervsliv.
Voldgiftsinstituttet vil have flere virksomheder til at lægge arm i Danmark. | Foto: Colourbox
Voldgiftsinstituttet vil have flere virksomheder til at lægge arm i Danmark. | Foto: Colourbox

Det danske voldgiftsmiljø får en tiltrængt vitaminindsprøjtning med en række ændringer i Voldgiftsinstituttets regelsæt, som netop er trådt i kraft, og det kan sende flere opgaver i favnen på danske advokater.

"Jeg tror, at det skaber en sådan forbedring, at det bliver nemmere at tiltrække nogle sager, som måske tidligere har fundet deres løsning et andet sted," siger Frederik Kromann Jespersen, der leder afdelingen for konfliktløsning i advokatfirmaet Skau Reipurth & Partnere, til AdvokatWatch.

Han bakkes op af Jimmy Skjold Hansen, der er partner i procesafdelingen hos Plesner.

"Hvis danske klienter beslutter sig for at køre en voldgiftssag i udlandet, så er der da risiko for, at der ikke er nogen danske advokater, der får den sag," siger han.

Voldgiftsinstitutter verden over kappes i stor stil om virksomhedernes konflikter. Advokaterne er dog enige om, at de nye regler, der kort sagt har til formål at få bragt det danske voldgiftsinstitut på omgangshøjde med konkurrenterne i udlandet, stiller København stærkere i skønhedskonkurrencen.

"Voldgiftsinstituttet vil som alle andre voldgiftsinstitutter rundt omkring i verden gerne gøre sig lækker for kunderne, og kunderne er advokater og deres klienter. Man vil gerne være med på beatet, og det skal de nye regler være med til at sikre," siger Jimmy Skjold Hansen.

Med de nye regler sender Voldgiftsinstituttet ifølge Frederik Kromann Jespersen fra Skau Reipurth & Partnere således et signal om, at man er parat til at tilbyde deltagerne mere tidssvarende rammer omkring voldgiftssagerne.

"Det nye regelsæt medfører en markant styrkelse af instituttets position i forhold til andre institutter rundt omkring, og det betyder for os som brugere, at vi med endnu større gennemslagskraft vil kunne anbefale klienter at gøre brug af instituttet," siger Frederik Kromann Jespersen.

På tide med en overhaling

Det er otte år siden, Voldgiftsinstituttet sidst finjusterede reglerne. Derfor var det ifølge Steffen Pihlblad, generalsekretær i Voldgiftsinstituttet, på tide at give dem en overhaling.

"Der er en hård konkurrence institutterne imellem om, hvor virksomhederne og advokaterne skal anlægge deres voldgiftssager, og man konkurrerer blandt andet på at have de mest moderne regler, som tager højde for de nyeste tiltag på voldgiftsområdet, der er meget dynamisk," siger Steffen Pihlblad.

Reglerne indeholder med opdateringen mere end 50 bestemmelser, som blandt andet giver mulighed for i langt højere grad at gennemføre virtuelle retsmøder, hvilket ikke mindst coronakrisen har vist behov for.

Man er ifølge Jimmy Skjold Hansen fra Plesner noget længere fremme på det punkt ude i verden.

"Formålet er at gennemføre sagerne inden for rimelig tid, og i 2020 har vi set, at voldgiftssager i vidt omfang er blevet udsat i Danmark, fordi man nok ikke følte sig helt klar til at begive sig ud i det ubetrådte land med rent digitale retsmøder," siger advokaten.

Han peger sammen med sin advokatkollega Frederik Kromann Jespersen også på muligheden for at pålægge modparten at fremlægge bestemte dokumenter eller andet bevismateriale som en væsentlig ændring, der netop også afspejler tendenser i international voldgift.

Naboslagsmål

I 2020 blev der indledt 134 sager ved Voldgiftsinstituttet i Danmark. Det er en stigning på 4 pct. i forhold til året før. Internationale voldgiftssager, som oftest dækker over en tvist mellem en dansk og en udenlandsk virksomhed, tegner sig for 21 pct. af de sager.

Men der er plads til flere, lyder det fra Voldgiftsinstituttets generalsekretær, som meget gerne lægger neutral grund til naboslagsmål.

"De sager, hvor for eksempel en svensk og en norsk virksomhed havner i en strid, ryger for sjældent til Danmark, og det er jo en skam, fordi det er sager, hvor Danmark er et naturligt kompromis, og som vi godt kunne tænke os," siger Steffen Pihlblad.

"Det er ambitionen at prøve at gøre København til et centrum for internationale voldgiftssager, hvilket man ser byer som Genève, Paris, Stockholm og Singapore have held med," forklarer han.

Hvis det lykkes, vil det også være en gevinst for danske virksomheder, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

"Danske virksomheder har stor gavn af at kunne få deres konflikter håndteret i Danmark, og her spiller en kompetent voldgiftsbehandling en afgørende rolle," siger Kim Haggren, advokat og underdirektør i Dansk Industri.

Det skyldes primært "hensynet til velkendte retstraditioner og ressourcemæssige årsager", forklarer han.

"Samtidig betyder flere voldgiftsager, at vi fortsat kan tiltrække og udvikle dygtige voldgiftdommere, hvilket igen udvikler det juridiske rådgivningsmiljø i Danmark. En rådgivning, som virksomhederne nyder godt af i hverdagen, og som styrker vores erhvervsudvikling generelt."

De nye regler er dog kun brikker i et større puslespil, som hele advokatbranchen skal samle i flok, mener Jimmy Skjold Hansen.

"Det handler om generelt kendskab til Danmark som voldgiftsnation, der kan skaffe flere sager til os og vores kolleger rundt omkring i Danmark. De nye regler er et led i det, men der hviler et ansvar på hele advokatbranchen om at udbrede kendskabet til dansk voldgift," lyder det fra Plesner-partneren.

Tvister i kølvandet på corona fører til flere voldgiftssager

Efter flere år med fremgang tiltrækker København færre voldgiftssager

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også