AdvokatWatch

Advokater i oprør over Naser Khaders angreb på Mette Grith Stage

Hadbeskeder og trusler er taget til i styrke, efter Naser Khader har beskyldt Mette Grith Stage for medansvar for terror, fortæller forsvarsadvokaten. Advokatrådet og flere advokater er rystede over den konservative retsordfører, som fastholder sin kritik.

Naser Khader kritiserer Mette Grith Stage, der er forsvarsadvokat for den terrormistænkte syrienkriger Jacob el-Ali. | Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Søndag aften tikker en besked ind på den fremtrædende forsvarsadvokat Mette Grith Stages telefon.

"Hej Mette. Du er med til at ødelægge Danmark. Husk, at vi holder øje med, hvor du går rundt. Du ved aldrig, hvornår ulykken rammer dig," står der.

Den slet skjulte trussel er blot en ud af flere, der er blevet rettet mod Mette Grith Stage enten direkte eller på sociale medier, efter retsordfører Naser Khader (K) i weekenden kom med et hidtil uset angreb fra en folketingspolitiker på en forsvarsadvokat.

"Mette Grith Stage. Du har hjulpet en farlig IS-terrorist til Danmark – og dermed importeret en stor sikkerhedsrisiko. Du har et stort medansvar den dag, han begår terror i Danmark," skrev Naser Khader på Facebook.

Anledningen til det hårde angreb var, at Mette Grith Stage er forsvarer for den terrormistænkte syrienkriger Jacob el-Ali, der netop er kommet til Danmark.

Khaders udmelding møder opbakning blandt en lang række af de mere end 42.000 danskere, der følger politikeren på Facebook. Og Mette Grith Stage, der er vant til at være genstand for en del kritik og hadbeskeder, oplever, at det er blevet markant værre efter Khaders angreb.

"Jeg er rystet over, at en politiker, ovenikøbet en retsordfører, går ud og siger sådan noget. Det er en rigtig ubehagelig situation for mig," siger hun til AdvokatWatch og tilføjer:

"En ting er, at alle mulige "tosser" sender mig beskeder om, at jeg er en so og en landsforræder. Det lader jeg bare gå ind ad det ene øre og ud ad det andet. Men når en fremtrædende politiker siger, at jeg bærer et ansvar for klientens evt. fremtidige kriminalitet, er han med til at legitimere hadbeskeder rettet mod forsvarsadvokater."

Britiske tilstande i Danmark

Mette Grith Stage mindes ikke, at en dansk politiker tidligere er kommet med en lignende kritik. Men fænomenet er velkendt i for eksempel Storbritannien, hvor blandt andre konservative politikere og endda ministre fører en hård kampagne imod asyladvokater, der fører sager for flygtninge og migranter.

Den hårde retorik opildner ifølge den britiske efterretningstjeneste højreekstreme grupper, og politiet har stoppet mindst et konkret forsøg på terror mod et advokatfirma med speciale i asylsager.

"Konsekvensen er, at man som forsvarsadvokat kan føle sig lidt utryg. Jeg vil ikke dramatisere det mere end højst nødvendigt, men det medfører da en risiko, som man også ser det i Storbritannien i forhold til asyladvokater. Derfor er det meget uhensigtsmæssigt, at han kommer med de her udtalelser," siger Mette Grith Stage.

Flere andre forsvarsadvokater bakker Mette Grith Stage op og mener, at Naser Khader er helt galt på den.

"Det er rigtig ærgerligt at se det her fra en retsordfører. Han ved godt, hvordan retsstaten hænger sammen, og at alle har ret til et forsvar. Så det er usædvanligt," siger den erfarne forsvarsadvokat Henrik Stagetorn.

Formanden for danske forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, mener, at det er "helt uacceptabelt at bebrejde advokaten, at hun varetager den opgave, der skal varetages".

Mølgaard giver Stage ret i, at politikere og andre meningsdannere risikerer at legalisere og udbrede kritik af forsvarsadvokater.

"Politikere har en forpligtelse til ikke at viderebringe den slags misopfattelser, og han bør kunne forstå og agere i det retssamfund, vi er i," siger Kristian Mølgaard.

Advokatrådet: Kommentarer er grove og upassende

Også Advokatrådet opfatter Naser Khaders kritik som så alvorlig, at formand Peter Fogh må på banen for at holde advokatfanen højt.

Naser Khader er "på vildspor med sine kommentarer til Mette Grith Stage. De er grove og upassende, for han ved godt, at alle anklagede borgere har ret til en advokat i et retssamfund", udtaler Peter Fogh i en skriftlig kommentar til AdvokatWatch.

Peter Fogh er tilfreds med, at Naser Khader siden den oprindelige kommentar på Facebook har trukket en smule i land.

"Er voldsomt engageret i sagerne om syriensterrorister. De er farlige, og den danske stat skal ikke hjælpe dem til Danmark. De, som kender mig, forstår nok hvorfor. Følelserne har overskygget her. Selvfølgelig har alle ret til en forsvarer, og forsvarsadvokater har ikke et medansvar," skrev Khader på Twitter i weekenden.

Men det er ikke nok, mener Mette Grith Stage. Hun vil have en undskyldning fra Naser Khader.

"Khader siger blot noget generelt om, at forsvarsadvokater ikke bærer noget ansvar. Når han har været så eksplicit i forhold til mig, så mener jeg, at han bør gå ud at sige, at selvfølgelig har Mette Grith Stage ikke noget ansvar for fremtidige terroraktioner," siger hun.

Khader fastholder kritik

AdvokatWatch ville gerne have talt med Naser Khader om, hvad han egentlig mener om forsvarsadvokaters arbejde og medansvar for klienters handlinger. Men han har ikke ønsket at stille op til interview.

I stedet skriver han i en sms, at han er "kritisk og fastholder min kritik af advokat Mette Stages aktivisme og politisering af sit advokatvirke".

Naser Khader kritiserer blandt andet Mette Grith Stage for at reklamere for sit advokatfirma blandt indsatte i fængsler, ligesom han ikke mener, at hun bør tage aktivt del i at hjælpe syrienkrigere som Jacob el-Ali til Danmark.

"Vi beslutningstagere har politisk besluttet os for ikke at hjælpe ham og andre af Islamisk Stats terrorister og tilhængere til Danmark. Men det har Mette Grith Stage modarbejdet," skriver Naser Khader.

Mette Grith Stage mener omvendt, at det er hendes pligt som forsvarsadvokat at arbejde på at få hendes klient til Danmark, når det er det, han ønsker.

I forhold til det stigende antal hadbeskeder til Mette Grith Stage mener Naser Khader, at hun ligger, som hun har redt.

"At Mette Grith Stage får hadbeskeder er meget beklageligt, og det har jeg kritiseret på min Facebook. Men hadbeskederne skyldes ikke kun min seneste udmelding, men hendes måde at være advokat på," skriver Khader.

Khader raser over IS-krigers advokat: "Du har stort medansvar den dag, han begår terror"

Britiske ministre fortsætter angreb på asyladvokater trods terrortrussel

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier