Nordjyske advokater frygter for hushandler under nedlukning

De skærpede restriktioner i syv nordjyske kommuner kan sætte sig på boligmarkedet, og det vil betyde færre opgaver, lyder det fra lokale advokater.
Coronanedlukning i Nordjylland kan betyde færre boligrelaterede opgaver, siger lokale advokater. | Foto: Søren Schnoor
Coronanedlukning i Nordjylland kan betyde færre boligrelaterede opgaver, siger lokale advokater. | Foto: Søren Schnoor

Flere nordjyske advokater forventer, at den lokale nedlukning vil sætte en dæmper på boligmarkedet, som der ellers har været godt gang i trods covid-19-pandemien.

Det gælder blandt andre Mogens Pahl Christensen fra Advokaterne Amtmandstoften i Hjørring.

"Jeg tror, at nedlukningen kan betyde, at folk holder lidt igen med at handle fast ejendom," siger Mogens Pahl Christensen til AdvokatWatch.

Han er én blandt fem indehavere af advokatfirmaet, som har 18 medarbejdere på kontorer i Hjørring og Hirtshals.

"På den anden side tog vi fejl i foråret. Der lå det fuldstændig stille i 14 dage, og så eksploderede det, men jeg forventer ikke, at det samme sker nu," tilføjer advokaten.

En ny analyse fra Spar Nord, der bygger på de seneste salgstal fra Finans Danmark, viser ifølge Børsen, at der i andet kvartal af 2020 blev solgt 11.869 parcel- og rækkehuse i Danmark, hvilket er det højeste niveau i 15 år.

Samtidig har sommerhussalget braget ufortrødent afsted under coronakrisen, og boligpriserne bliver ved med at stige, viser nye tal fra Boligsiden.

"Der er handlet så mange boliger i 2020, at det går hen og bliver det største handelsår i mere end ti år," siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit, ifølge Ritzau.

Stilstand til efter nytår

Men det kan altså ændre sig i forbindelse med de nye restriktioner, der gælder til og med 3. december, og som omfatter Hjørring, Jammerbugt, Frederikshavn, Brønderslev, Læsø, Thisted og Vesthimmerlands Kommune.

Og det vil i så fald også ramme advokaternes forretning, lyder det.

"I første omgang rammer det mæglerne, men derefter tror jeg også, at det vil ramme advokaterne, fordi vi så ikke får så mange opgaver med berigtigelse af fast ejendom – det vil sige tinglysning af skøder, gennemgang af købsaftaler osv.," siger Mogens Pahl Christensen.

Samme melding kommer fra Kristine Stokholm Østerballe, direktør for Advokatfirmaet Himmerland, som kalder nedlukningen for "et stort tilbageslag".

"Vi sidder med mange hushandler, og de lukker først op på den anden side af nytår," siger advokaten.

"Jeg har lige talt med to mæglere, som forventer stilstand til efter nytår," forklarer hun.

Der er ifølge Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, da også risiko for lidt "modvind" i de kommende måneder, selv om han overordnet set ser optimistisk på boligmarkedet.

"Mere bekymret kan man være for, at den seneste runde af restriktioner giver anledning til nye fyringer og mere usikkerhed blandt boligkøberne. Alt i alt er vi dog ikke voldsomt bekymrede for boligmarkedet. Det har vist sig at være langt stærkere end ventet," siger Søren V. Kristensen til Berlingske.

Regeringen har skærpet restriktionerne i syv nordjyske kommuner efter fundet af muteret coronavirus, som har spredt sig fra mink til mennesker.

Det indebærer blandt andet en kraftig opfordring til, at beboerne ikke krydser kommunegrænser, medmindre der er "væsentlige og uopsættelige hensyn", og at både offentlige og private arbejdspladser hjemsender alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner.

Flere nordjyske byretter har allerede udskudt sager, mens Retten i Hjørring har lukket ned for stort set alle aktiviteter.

Nordjyske advokater og domstole hårdt ramt af lokal nedlukning

Nordjysk byret lukker ned efter nye coronarestriktioner  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også