Boligadvokater under pres: "Det svarer til en bette fluevægter i kamp mod Mike Tyson"

Boligadvokaterne er stærkt udfordret af de store ejendomsmæglerkæder, der med store finansielle institutter i ryggen i højere grad satser på at rådgive boligkøbere. Men det er ikke konkurrence på lige vilkår, mener boligadvokater, der retter skarp kritik af ejendomsmæglerkæderne.
"Den konkurrence vi får fra de store ejendomsmæglerkæder, de store banker og de store realkreditinstitutter svarer til, at en bette fluevægter skal i kamp mod Mike Tyson. Det er den kamp, vi har. Det er en rimelig stor modstander," lyder det fra medstifter af Vilsøe Boligadvokater. | Foto: Colourbox
"Den konkurrence vi får fra de store ejendomsmæglerkæder, de store banker og de store realkreditinstitutter svarer til, at en bette fluevægter skal i kamp mod Mike Tyson. Det er den kamp, vi har. Det er en rimelig stor modstander," lyder det fra medstifter af Vilsøe Boligadvokater. | Foto: Colourbox

Ejendomsmæglerkædernes indtog på markedet for køberrådgivning har givet boligadvokaterne nogle knubs de seneste år.

Advokaterne har tidligere være vant til at stå alene i ringen, men ejendomsmæglerkæderne har meldt sig på banen, og med store finansielle institutter i ryggen har de udviklet sig til et regulært tæskehold, lyder kritikken fra boligadvokater, der mener, konkurrencen til en vis grad er "sat ud af spil".

"Der er ingen tvivl om, at vi er udfordret og har været det nogle år," siger Kristian Elvang-Gøransson, advokat og medstifter af Vilsøe Boligadvokater.

"Den konkurrence, vi får fra de store ejendomsmæglerkæder, de store banker og de store realkreditinstitutter, svarer til, at en bette fluevægter (vægtklasse for boksere under 51 kg, red.) skal i kamp mod Mike Tyson. Det er den kamp, vi har. Det er en rimelig stor modstander," lyder det fra boligadvokaten.

Det har betydet færre kunder, der henvender sig til boligadvokaterne, og en større kamp på markedet for Vilsøe Boligadvokater, der ifølge eget udsagn er "Danmarks største advokatfirma indenfor juridisk rådgivning til private om køb og salg af fast ejendom".

Den skærpede konkurrence har desuden været en medvirkende faktor til, at Vilsøe Boligadvokater måtte lukke flere kontorer, fortæller Kristian Elvang-Gøransson.

Vilsøe-advokaterne er ikke ene om at mærke presset, fortæller Niels Erlandsen, formand for Danske Boligadvokater, der også har lagt mærke til ejendomsmæglerkædernes iver efter at få sluset flere boligkøbere ind i kartoteket.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening afviser man, at der skulle være ved at udvikle sig monopollignende tilstande, hvor ejendomsmæglerkæderne presser boligadvokaterne ud af markedet. Men køberrådgivning er et større fokusområde, lyder det.

"Det er et stigende forretningsområde for ejendomsmæglerne – ikke kun hos kæderne, også hos mange selvstændige og mindre mæglere," udtaler Thomas Le Dous, pressechef i Dansk Ejendomsmæglerforening, i en kommentar til AdvokatWatch.

Færre kunder

Niels Erlandsen, formand for Danske Boligadvokater, hæfter sig ved, der er blevet taget større skyts frem, når det gælder om at kapre kunderne.

"Vi ser i stor stil, at bankerne anbefaler, at deres samarbejdspartner (ejendomsmæglerkæde, red.) bliver brugt, og at de finansielle supermarkeder forsøger at hegne kunden inden for koncernen," siger Niels Erlandsen og uddyber:

"Nogle finansielle supermarkeder ser det som mæglernes fornemmeste opgave ved et salg samtidig at sørge for, at køber også bliver repræsenteret af en fra samme mæglerkæde."

Men markedet har ikke altid set sådan ud. I 2015 blev begrebet købermægler ifølge formanden for Danske Boligadvokater opfundet, hvilket gav ejendomsmæglerne chancen for at bevæge sig ind på køberrådgivningen.

Og det har de nu for alvor gjort.

Ejendomsmæglerkæderne får sælger ind i folden i forbindelse med salget af ejendommen og har dermed også direkte adgang til at kapre rådgivningsopgaven om sælgers køb af næste bolig ifølge boligadvokaterne.

Samtidig har ejendomsmæglerkæderne den fordel, at banker og realkreditinstitutter henviser kunderne til at benytte sig af deres egne ejendomsmæglere. For eksempel henviser Nordea til Danbolig, mens Nykredit henviser til Nybolig, fortæller Kristian Elvang-Gøransson, medstifter af Vilsøe Boligadvokater.

"På den måde sætter de finansielle institutioner sig på køberne og får solgt den ydelse med. Og dermed er der færre købere, der går til os, for nu har de jo også fået dækket sig af på rådgiversiden," siger Kristian Elvang-Gøransson.

"Det er konkurrence på ulige vilkår, fordi de store ejendomsmæglerkæder har de store banker og de store realkreditinstitutter i ryggen."

Finansieringen af bolighandlerne er bankernes og realkreditinstitutionernes klart største forretning, og derfor kan de presse boligadvokaterne på prisen, lyder det.

"Dermed behøver bankerne og realkreditinstitutterne ikke at tjene så meget på boligkøberrådgivningen, for de tjener også penge på noget andet, som har en langt større værdi – mens vi kun skal tjene på køberrådgivningsydelsen. Det er jo en voldsom, voldsom ulig konkurrence," siger Kristian Elvang-Gøransson.

Interesseorganisationen Finans Danmark forholder sig ikke til kritikken, men udtaler i en skriftlig kommentar, at man opfordrer køberne til at indhente flere finansieringstilbud.

"Vi støtter op om, at det er en god ide at rette henvendelse til en uvildig rådgiver i forbindelse med et boligkøb – det må så være op til køberen, om de ønsker rådgivningen fra en ejendomsmægler eller advokat," udtaler Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

"Klemt af isblokkene"

Samarbejdet mellem ejendomsmæglerkæderne og de finansielle institutter ender med at sætte "konkurrencen ud af spil", lyder det fra boligadvokaten.

"Den uafhængige advokat har ikke noget at slå tilbage med – vi har jo ikke samme ressourcer til markedsføring," siger Kristian Elvang-Gøransson og tilføjer:

"Vi er som det lille egern i Ice Age 4, der bliver klemt af isblokkene."

Gør I noget aktivt for at vinde markedsandele og imødekomme konkurrencen?

"Vores modsvar er kvalitet og høj service – blandt andet i form af hurtig rådgivning på købsaftaler inden for 24 timer. Vi lever meget af at have tilfredse kunder, som kommer igen," siger Kristian Elvang-Gøransson og tilføjer:

"Vi er advokater, vi har god selvtillid – vi regner selvfølgelig med at kunne slå igen og få større markedsandele på sigt."

AdvokatWatch har forelagt kritikken for Dansk Ejendomsmæglerforening, der i et skriftligt svar ikke forholder sig til kritikken.

Boligadvokater usikre på fremtiden: "Vi sidder ude på kanten af stolen" 

Boligadvokater har lagt røde tal bag sig 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også