Tidligere drabschef dømt for brud på tavshedspligt

Jens Møller var anklaget for flere brud på tavshedspligten. Han blev frifundet for langt det meste.
Tidligere drabschef Jens Møller Jensen. | Foto: Emil Agerskov
Tidligere drabschef Jens Møller Jensen. | Foto: Emil Agerskov
af ritzau

Den tidligere drabschef i Københavns Politi Jens Møller er idømt 15 dagbøder a 1000 kroner for brud på tavshedspligt og for uberettigede opslag i sager i politiets sagssystem.

Sagen drejer sig om bogen "Opklaret - drabschefens erindringer", hvor Jens Møller taler om nogle af de sager, han arbejdede med som leder af Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet.

Møller var anklaget for at have brudt sin tavshedspligt i forbindelse med ni passager i bogen. Men kun én af passagerne var ifølge retten et brud på tavshedspligten.

"Det overrasker mig, at jeg er dømt for brud på tavshedspligten ved at fortælle, at der er fundet vævsrester på et projektil, som er gået gennem foden på en mand," fortæller Jens Møller.

"At han er blevet skudt gennem foden, har været offentligt fremme i retten, og man skulle tro, at det var selvindlysende, at der så er fundet vævsrester og dna på projektilet," siger han.

Dommer Elisabeth Larsen fra Københavns Byret har vurderet, at følgende passage fra bogen var et brud på tavshedspligten:

"Skuddet gik igennem ham, og projektilet ramte et stort vindue i kontoret og smadrede det ene lag glas i termoruden. Vores senere tekniske undersøgelser af projektilet viste vævsrester fra ekssvigersønnen"

Passagen beskriver en sag, hvor en ældre mand i Københavns Byrets afdeling for fogedsager skød og dræbte en advokat. Han skød også sin tidligere svigersøn, som overlevede.

I forbindelse med omtalen af netop den sag var Jens Møller anklaget for at have brudt sin tavshedspligt hele syv gange. Men kun i det ene tilfælde havde anklagemyndigheden ifølge dommer Elisabeth Larsen ret.

Dommeren har langt hen ad vejen givet Jens Møller ret i, at de oplysninger han citeres for i bogen, tidligere har været offentligt fremme. Enten i form af medieomtale eller i domme, som også er offentligt tilgængelige.

Derfor har Jens Møller i de tilfælde ikke brudt sin tavshedspligt. Heller ikke i forbindelse med sætningen "Vi ved, at skuddet gik gennem ekssvigersønnens højre fod".

Men oplysningen om, at der efterfølgende blev fundet vævsrester på projektilet har altså ikke efter dommerens vurdering været selvindlysende. Tværtimod var det et brud på tavshedspligten.

Sagen har også handlet om 17 opslag i to sager i politiets sagssystem. Retten har vurderet, at Jens Møller gjorde det for at faktatjekke oplysninger til bogen. Det har Møller dog selv afvist.

"Og jeg er umiddelbart overrasket over, at det skal føre til en dom for overtrædelse af straffeloven," siger Jens Møller.

Han henviser til, at mindre overtrædelser af reglerne på området afgøres i politiets eget disciplinære system, hvor man kan blive mødt af en irettesættelse, en advarsel, en bøde eller i værste fald en fyreseddel.

Forleden blev en betjent hos Fyns Politi frifundet for uberettiget have slået op i sagssystemet. Han blev frifundet, da dommeren vurderede, at det var under bagatelgrænsen for, hvad der er omfattet af straffeloven.

Men i Jens Møllers tilfælde har hans opslag i systemet altså efter dommerens vurdering været så alvorlige, at der er tale om en straffelovsovertrædelse. Det fremgår ikke af dommen, hvorfor overtrædelsen er over bagatelgrænsen.

Umiddelbart kan dommen ikke ankes til Østre Landsret, da straffen ikke er højere. Men Jens Møller vil nu sammen med sin advokat Jakob Lund Poulsen nærlæse dommen og så overveje, om han vil søge om særlig tilladelse til at anke.

"Men jeg er glad for, at der er sat et punktum i sagen. Om det så bliver et foreløbigt punktum, det må vi se," lyder det fra Jens Møller.

Tidligere drabschef tiltalt for brud på tavshedspligt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også