Rigspolitichefen blev advaret om teledata allerede i 2010

En medarbejder i Rigspolitiet advarede om alvorlige problemer om teledata for nu år siden. Advarslen nåede politiets absolutte top, men Rigspolitiet kan ikke svare på, om der blev reageret.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF INFORMATION FORMIDLET AF RITZAU

En medarbejder advarede allerede i 2010, ni år før teledataskandalen begyndte at rulle, den allerøverste ledelse i Rigspolitiet om alvorlige problemer i den enhed, der håndterer teledata.

Det fortæller den tidligere medarbejder, Jørn Holm-Pedersen, til Dagbladet Information. Og det understøttes af dagbogsnotater og en mailkorrespondance, Information har set.

"Jeg kunne allerede dengang levende forestille mig, at det her kunne bringe nogle uskyldige mennesker i fængsel," siger Jørn Holm-Pedersen.

De nye oplysninger kommer frem, efter at Rigsadvokaten tidligere på måneden besluttede at udvide undersøgelsen af afsluttede straffesager, hvor teledata har indgået, til at gå helt tilbage til netop 2010. Tidligere har undersøgelsen kun omfattet sager fra 2012 og frem.

Advarslerne stiller Rigspolitiets ledelse i et dårligt lys, mener Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening.

"Man har haft en helt utilstrækkelig håndtering af teleoplysninger, og man har tilsyneladende set igennem fingre med de advarsler, der – viser det sig nu – har været i helt op til ni år," siger han.

Jørn Holm-Pedersen arbejdede med at analysere teledata i Rigspolitiet i 13 år. I august 2010 kontaktede han sin leder i Nationalt Efterforskningsstøttecenter (NEC) for at gøre opmærksom på en række problemer vedrørende teledata.

"Jeg bad dig forleden dag om at 'gøre et eller andet' for at få Telecenterets håndtering af teledata på sporet igen. Jeg er bange for, at det er for sent," skrev Jørn Holm-Pedersen i en mail.

Datasæt var "ubrugeligt"

Telecenteret er den enhed i Rigspolitiet, der på begæring fra efterforskere i de enkelte politikredse indhenter teledata fra teleselskaberne. Det er i Telecenteret, at de store problemer med databehandling, der er omdrejningspunktet i den aktuelle skandale, har fundet sted.

Jørn Holm-Pedersens advarsel udsprang af en konkret sag, hvor han havde fået et datasæt fra Telecenteret, der var "ubrugeligt", som han formulerede det i sin dagbog.

I en skriftlig kommentar til Information kalder Rigspolitiet det "nærliggende", at et af de konkrete problemer, Jørn Holm-Pedersen påtalte, er identisk med et problem, der først kom til offentlighedens kendskab i år. Fejlen resulterede ifølge en redegørelse fra revisionsfirmaet Deloitte i en forskydning af mastekoordinater med cirka 222 meter.

Ud over de konkrete tekniske problemer advarede Jørn Holm-Pedersen om, at "man i Telecenteret har samlet den absolut ypperste inkompetence fsv angår systemdesign", og at medarbejderne i enheden ikke havde det fornødne "kendskab til brugen af teledata eller kendskab til, hvordan operatørernes data skal fortolkes".

Den ledende medarbejder i NEC svarede, at der skulle holdes et møde, og at vedkommende ville vende tilbage. Jørn Holm-Pedersen hørte dog aldrig noget, og få måneder senere indgav han sin opsigelse.

I den forbindelse sendte Jørn Holm-Pedersen i december 2010 en email til politiets øverste chef, rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, hvor han beskrev, hvorfor han stoppede i politiet, og vedlagde sin oprindelige advarsel til NEC-lederen.

"Nedenstående kopi af mailkorrespondance viser, at jeg har forsøgt at gribe ind," skrev Jørn Holm-Pedersen.

Heller ikke Rigspolitichefen vendte tilbage.

I en skriftlig kommentar til Information oplyser Jens Henrik Højbjerg, at han videresendte Jørn Holm-Pedersens mail til den daværende leder af Politiområdet – den del af Rigspolitiet, som Telecenteret hører under.

Adspurgt om Rigspolitiet foretog sig noget konkret baseret på Jørn Holm-Pedersens advarsel, svarer politiets presseafdeling:

"Der er tale om forhold, der ligger ni år tilbage i tiden, men Rigspolitiet har løbende forsøgt at optimere arbejdet i Telecenteret. Udfordringerne i den forbindelse er beskrevet i redegørelsen."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information.)

Særlig gruppe skal granske ti års teledatasager

Rigspolitiet overhørte mindst ti advarsler om fejl i teledata 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også