Danske Advokater: Pape er på vej til at svække retssikkerheden

Justitsministerens lovforslag om, at embedsmænd skal kunne føre sager ved retterne møder kritik og bekymring hos Danske Advokater og Advokatrådet.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Retssikkerheden for borgere og virksomheder vil lide under justitsministerens forslag om, at embedsmænd skal kunne møde i byretten, Sø- og Handelsretten og landsretten.

Sådan lyder det fra advokaternes brancheforening Danske Advokater i Politiken.

Som AdvokatWatch tidligere har skrevet, har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sendt et lovforslag til ændring af retsplejeloven i høring. Med ændringen skal det blive lettere for det offentlige at repræsentere sig selv ved domstolene i civile sager i stedet for at hyre ekstern advokatbistand.

Men det er uhensigtsmæssigt, at en offentlig myndigheds egne ansatte selv skal vurdere, om en sag skal køre i retten og selv føre den, mener Danske Advokater. Ifølge foreningens formand, Lotte Eskesen, risikerer man, at embedsmændene tilrettelægger deres generelle vejledning af borgerne med det for øje, at de efterfølgende skal kunne mødes med den pågældende borger eller virksomhed i en retssal om sagen.

"Inden for det offentligt retlige system har myndigheden jo en forpligtelse til at vejlede borgere og virksomheder i de konkrete sager, og nu lægger man så op til, at den selvsamme myndighed ved den pågældende myndigheds embedsmænd nu pludselig har en opgave, som går ud på at vinde over borgerne og virksomhederne i en retssal. Det er modsatrettede interesser, og der er kasteforvirring over det," siger Lotte Eskesen til Politiken.

Der er desuden - fremgår det af et høringssvar til Justitsministeriet - risiko for, at en embedsmand ansat i samme myndighed ifølge foreningen være mere tilbøjelig til at prøve flere sager i retten – til gene for den borger eller virksomhed, myndigheden er i konflikt med.

Både Danske Advokater og Advokatrådet peger i høringssvar til Justitsministeriet på risikoen for, at embedsmænd i diverse myndigheder vil være tilbøjelige til at prøve flere sager i retten, hvis de selv har fungeret som sagsbehandler i en sag.

"Det gør sig især gældende i det tilfælde, hvor det er den offentligt ansatte, der selv har været sagsbehandler på sagen, som skal føre sagen i retten. Der er således en risiko for, at der vil blive ført sager, som slet ikke burde være kommet for retten," skriver Advokatrådet i sit høringssvar.

Advokatfirmaer risikerer at miste forretning med nyt lovforslag 

Nyt lovforslag: Jurister i det offentlige skal have sagsomkostninger dækket 

Ny lov mod bande bekymrer eksperter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også