Advokat om faldende troværdighed: "Lad os ikke håbe, at vi nærmer os tilstandene som i USA"

KOMMENTAR: Advokaters troværdighed er ifølge en måling af forskellige faggrupper faldende. Advokat Jan Al-Erhayem opfordrer til at gribe i egen barm og spørger, hvad advokater selv kan gøre for at komme mere i øjenhøjde.
Jan Al-Erhayem | Foto: PR/Mazanti-Andersen Korsø Jensen
Jan Al-Erhayem | Foto: PR/Mazanti-Andersen Korsø Jensen
JAN AL-ERHAYEM, ADVOKAT OG PARTNER I MAZANTI-ANDERSEN KORSØ JENSEN

Dette blogindlæg er oprindelig bragt i dagbladet Børsen.

Landmænd er mere troværdige end advokater.

Det var i hvert fald det, man kunne læse i en spritny troværdighedsmåling af en række forskellige faggrupper, foretaget af kommunikationsbureauet Radius. Blandt 26 forskellige faggrupper kommer advokater ind på en 18. plads ud af 26.

Og som om det ikke var deprimerende nok - for en advokat i hvert fald - er vores troværdighed som faggruppe også faldet de seneste 10 år. Lad os ikke håbe, at vi nærmer os tilstandene som i USA, hvor advokater er voldsomt upopulære, bl.a. på grund af såkaldte ambulance-chasers, deres no-cure-no-pay-modeller og så også selve den aggressivitet, der præger en del af dem.

Hvad er det, vi gør? Eller ikke gør?

Der er nok mange grunde til, at vores faggruppe roder rundt i bunden af listen. En væsentlig årsag kan måske tilskrives de mange historier i medierne, hvor advokater står i forreste række og forsvarer hårdkogte kriminelle eller måske endda selv er involveret i overskrifterne – hvilket vi desværre også har set en del af det sidste års tid. Vanvittigt høje honorarer i visse kulørte sager hjælper heller ikke. Ind imellem kan man - særligt indenfor visse typer sager - også få indtryk af, at honorarerne nærmest er et tag-selv-bord.

Ser vi lige bort fra de højt profilerede mediesager, der har farvet billedet af vores faggruppe, så er det jo bare ikke den eneste faktor. Det er for let bare at skyde skylden på mediedækningen.

Jeg tror, at det også handler om at følge med tiden. At agere på en måde, som er tidsvarende, og ikke med en adfærd, udstråling og sprog, der ligner noget fra et andet århundrede. Og her har vi altså ikke rykket os ligesom andre faggrupper. Det er svært, fordi at vi alle – det gælder i hvert fald for mig selv – nok helst vil bedømmes på vores arbejde og værdier. Det er bare ikke længere nok, fornemmer jeg.

Faglighed er fortsat vigtigst, men...

Og jeg skulle hilse at sige, at der er noget at arbejde på, hvis vi skal følge lidt mere med tiden. Som et lille eksempel tog jeg forleden "min egen medicin" og kiggede lidt på min LinkedIn-profil. Den var jo som ni ud af ti andre advokaters: Samme type billede, samme ord og samme signaler baseret på titel, virksomhed og faglige specialer. En lille ting, men det siger jo noget om selvopfattelsen, og hvad vi signalerer.  

Selvfølgelig vil faglighed fortsat være det vigtigste for os som advokater (vel lige som alle andre). Og vi skal ikke begynde at gå i hættetrøje og gro langt hipster-skæg. Det er simpelthen for banalt at tro, at det er ren overflade, den er gal med. Vi skal selvfølgelig fortsætte med at være fremragende advokater i Danmark.

Men jeg tror godt, vi kan tænke lidt over, hvad vi signalerer til omverdenen. Det der med, at vi er konservative, bedrevidende, grådige og måske en smule arrogante som faggruppe, det gavner altså ikke nogen. Det skal vi væk fra. Jeg tror, at vores fornyelse skal begynde med, at vi tænker lidt mere over at afspejle det samfund, vi er en del af. Så vi skal mere ned i øjenhøjde, men hvordan kommer vi det?

Det handler vel om at være de steder og i de kanaler, hvor folk er. Ikke bare i kedelige tidsskrifter og en annonce her og der. Men måske skal vi også i højere grad forholde os til samfundsproblemer, danskernes problemer og ikke bare vores egen forretning.

Men hvad er dit bud? Hvad kan vi advokater gøre for at komme mere i øjenhøjde?

Advokater får klø i troværdighedsmåling: "Du ser ikke naturlige helte blandt advokater. Du ser naturlige anti-helte" 

Danske Advokater: Møgsager har ramt advokaters troværdighed 

Gorrissen Federspiel har branchens bedste image

Advokat undrer sig over Advokatrådets afvisning af Schlüter-undersøgelse: "Det kan gøres bedre" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også