Venstre: Kammeradvokaten er inhabil i SSI-sag

Kammeradvokaten tjener i forvejen millioner på Sundhedsministeriet og har ifølge Venstre været inhabil i undersøgelse af forhold på Statens Serum Institut.
Preben Bang Henriksen (V). | Foto: Aleksander Klug
Preben Bang Henriksen (V). | Foto: Aleksander Klug
AF KRISTELIGT DAGBLAD FORMIDLET AF RITZAU

10.066.000 kroner har staten betalt for en undersøgelse af "visse forhold på Statens Serum Institut, SSI". Kammeradvokaten, advokatfirmaet Poul Schmith, afleverede for nylig undersøgelsen til Sundheds- og Ældreministeriet.

Den blev sat i værk sidste efterår og resulterede blandt andet i skarpe anklager mod SSI's direktør, læge Mads Melbye, for at have brudt lovgivningen på flere områder, og den anbefalede en tjenestemandssag mod ham.

Siden har Mads Melbye selv opsagt sin stilling, men han har i flere offentlige interviews beskyldt Kammeradvokaten for ikke at have inddraget afgørende oplysninger fra ham i den endelige rapport.

Nu anfægter Venstres fungerende politiske ordfører Preben Bang Henriksen Kammeradvokatens habilitet i sagen.

"Det er dog ganske paradoksalt, at man fra ministeriets side ønsker en undersøgelse af, om man har ret i sin kritik af SSI-direktørens habilitet. Ministeriet retter henvendelse til Kammeradvokaten, som har tjent mange millioner på ministeriet, uden at spekulere over, om Kammeradvokaten er habil," siger Preben Bang Henriksen til Kristeligt Dagblad.

"Man bider jo ikke af den hånd, der fodrer en. Så jeg synes faktisk, at Kammeradvokaten har været inhabil i denne sammenhæng, når han kritiserer direktøren for Statens Serum Institut for inhabilitet," siger han.

Selve sagen drejede sig om, hvorvidt Mads Melbye og en førende forsker på Statens Serum Institut, Peter Lawætz Andersen, overholdt de danske regler om habilitet i samarbejdet med internationale institutioner om patenter, som de selv har haft økonomiske interesser i.

Venstre har gennem Folketingets sundhedsudvalg stillet flere spørgsmål til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), blandt andet om, hvorfor opgaven med at undersøge sagen ikke blev sendt i udbud til andre advokatfirmaer, som kontrakten mellem staten og Kammeradvokaten fra 2015 åbner for.

Ministeren har svaret, at man ikke har fundet grund til at bruge en anden advokat.

"Formålet med Kammeradvokataftalen er bl.a. at give staten mulighed for at udnytte de tværgående faglige syn­ergier, der følger af, at statens advokatopgaver som udgangspunkt løses samme sted," skriver ministeren i sit svar.

"Det er det rene vås, at Magnus Heunicke mener, at der skulle være en eller anden form for synergi, som begrunder, at man kun retter henvendelse til et advokatkontor. Hvis kunden har Magnus Heunickes opfattelse, bringer det godt nok Kammeradvokaten i en økonomisk ønskeposition," siger Preben Bang Henriksen.

Der har i mange år været diskussion om Kammeradvokaten som institution og ikke mindst firmaets voldsomme afregninger med staten. Det var helt tilbage i 1936, at advokatfirmaet Poul Schmith fik status som Kammeradvokat, det vil sige fast advokat for staten.

Siden 2009 er statens udgifter til firmaet mere end fordoblet fra 246 millioner kroner til 531 millioner kroner sidste år.

Partner i advokatfirmaet Poul Schmith, Sune Fugleholm, afviser at have haft et habilitetsproblem.

"Vi står fuldt ud på mål for det faktuelle indhold og det faglige grundlag for undersøgelsen, og vi har ikke været forudindtagede. Vi er faste advokater for ministeriet, og det har vi jo aldrig nogensinde lagt skjul på. Vi har også bistået i sagen forud for undersøgelsen, men vi har ikke været forudindtagede," siger Sune Fugleholm til Kristeligt Dagblad.

Kristeligt Dagblad forsøgte tirsdag at få en kommentar fra Magnus Heunicke, men det lykkedes ikke inden redaktionens slutning.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Kristeligt Dagblad.)

Kammeradvokatens undersøgelse af fratrådt SSI-chef har kostet over ti millioner

Direktør svarer igen: "Kammeradvokatens konklusion var skrevet på forkant"

Ministerie trodser Kammeradvokatens anbefaling i sag om fratrådt SSI-direktør

SSI-direktør fratræder efter advokatundersøgelse

Kammeradvokaten vil have direktør for seruminstitut fyret 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også