AdvokatWatch

Bagmandspolitiet frafalder sag mod Danske Banks revisorer

Bagmandspolitiet opgiver at føre straffesag mod Danske Banks revisorer EY for svigt ved revisionen i de år, filialen i Estland havde mistænkelige transaktioner for milliarder. (Opdateret)

Foto: Lucas Jackson / Ritzau Scanpix

Opdateret kl. 11:53: Erhvervsstyrelsen oplyser nu, at det er korrekt, at sagen mod EY er droppet.

Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet, også kaldet Bagmandspolitiet, har opgivet at føre straffesag mod Danske Banks revisorer for svigt i forbindelse med revisionen af Danske Banks regnskab i den periode, hvor bankens filial i Estland blev brugt til mistænkelige transaktioner for milliarder af kroner. Det skriver Økonomisk Ugebrev Finans i udgaven, der udkommer søndag.

Afgørelsen fra Bagmandspolitiet er ikke offentliggjort endnu. Men Økonomisk Ugebrev har fået bekræftet fra to af hinanden uafhængige kilder, at Bagmandspolitiet har indstillet sin efterforskning og ikke mener, at der er grundlag for yderligere strafferetslig efterforskning eller at føre sagen videre.

Det var Erhvervsstyrelsen, der den 12. april 2019 anmeldte Danske Banks revisorer Ernst & Young til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK. Erhvervsstyrelsen angav i en pressemeddelelse selv, at den mente revisorerne havde svigtet i forbindelse med revision af specielt årsregnskabet for 2014 for Danske Bank i relation til afdækning af hvidvaskmistanker.

"Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at EY i forbindelse med revisionen af Danske Bank års- og koncernregnskab for 2014 blev bekendt med oplysninger, som fører til, at EY burde have foretaget nærmere undersøgelser, samt foretaget underretning til Hvidvasksekretariatet," skrev styrelsen således i en pressemeddelelse.

Erhvervsstyrelsen skrev også, at "politianmeldelsen vedrører en mulig overtrædelse af § 25, stk. 1 og § 26, stk. 1, i lov nr. 651 af 8. juni 2017 om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)." Reglen findes i tilsvarende lovgivning fra 2013, og Erhvervsstyrelsen har fokus på Danske Banks regnskab for 2014.

Danske Bank kom selv tilbage i september 2018 med sin egen advokatundersøgelse om forholdene i bankens afdeling i Estland. Her var konklusionen, at der gennem årene var strømmet op imod 1500 milliarder kroner gennem afdelingen. Og stort set alle transaktionerne bag disse beløb kunne karakteriseres som mistænkelig, konkluderede advokaterne.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har EY fået meddelelse om Bagmandspolitiets beslutning om ikke at føre en sag. Kilder oplyser, at det har medført en betydelig lettelse i alle afkroge af firmaet, men ingen fra EY ønsker at blive citeret.

Bagmandspolitiet selv har efter tre dagens daglige gentagne henvendelser ikke nået at finde frem til, hvorvidt det selv ønsker at bekræfte beslutningen offentligt.

Revisionsgiganten Ernst & Young indbringes for Revisornævnet i Danske Banks hvidvasksag

EY politianmeldt i Danske Banks hvidvasksag 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valg, tre advokater genopstiller til Folketinget, og en advokat blev tilkendt 400.000 kr. i en strid om fyring. Sidst, men ikke mindst, fortalte PWC-chef om sats på juridisk rådgivning.

EU om ventetider ved domstolene: Det går ikke

I sin tredje årlige rapport om retssikkerhed udtrykker EU-Kommissionen bekymring for domstolene i Danmark. ”Det er tid til at handle,” mener formanden for Advokatrådets internationale udvalg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier