AdvokatWatch

Færøsk banksag ruller videre i landsretten

Opgør om Eik Bankis håndtering af store lån skal fortsætte i Østre Landsret. Tre dømte har anket.

Østre Landsret overtager opgøret om Eik Banki. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En af de store retssager om tab i kollapsede pengeinstitutter skal fortsætte i Østre Landsret.

Den dom, som Retten på Færøerne afsagde 18. november om forholdene i Eik Banki, er blevet anket til landsretten, oplyser en af advokaterne i sagen, som er anlagt af det statslige selskab Finansiel Stabilitet.

En direktør og to ledende bestyrelsesmedlemmer blev dømt til at erstatte tab på 150 millioner kroner. De skal hver betale en tredjedel. Oplysningen om anke kommer fra advokat Søren Lundsgaard, der repræsenterer den tidligere direktør.

De tre blev kendt erstatningsansvarlige på tab dels på et engagement med en koncern, som havde investeret i indkøbscentre i Tyskland. Og dels med hensyn til et byggeprojekt i Tórshavn, som drejede sig om opførelse af 268 boliger.

Dispositionerne foregik efter finanskrisens indtræden, og derfor havde de i særlig grad grund til at være opmærksomme på risikoen, fastslog retten i den 999 sider lange dom.

Derimod blev en fjerde sagsøgt, der havde titel af direktør, frifundet. Han havde ikke et overordnet ansvar for kreditsagsbehandlingen, og han deltog heller ikke i de konkrete bevillinger, som sagen har drejet sig om, hedder det i dommen.

I Finansiel Stabilitet (FS) oplyser direktør Henrik Bjerre-Nielsen mandag, at det endnu ikke er besluttet, om denne del af afgørelsen vil blive anket.

Undervejs i retssagen opgav det statslige selskab i øvrigt en oprindelig påstand om, at også revisionen skulle gøres ansvarlig for tabene.

Dette har i øvrigt fået som konsekvens, at FS skal betale for revisionens udgifter til advokat.

Regningen lyder på 12 millioner kroner. Og FS skal ifølge Retten på Færøerne også bære egne udgifter til advokat, fordi man kun fik medhold for 33,3 procent af påstanden om ansvarspådragende tab.

/ritzau/

Bankdirektører skal nemmere kunne straffes end andre

Lund Elmer Sandager og Kromann Reumert vinder i sag om erstatning i Eik Banki 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Der er fart på energi-rådgivningen, mens mindre advokatfirma bliver en del af forretningen fra årsskiftet, lød det i denne uge fra Bech-Bruun. Derudover bød ugen på kryptoadvokater og en ”tsunami” af regler, der kan blive en lukrativ forretning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier