Kommune frikender sig selv efter sag om mundtlige advokataftaler

Københavns Kommune har undersøgt sig selv, efter B.T. tidligere i år skrev kritiske artikler om aftaler om juridisk bistand, som blev indgået mundtligt. Konklusionen er, at kommunen har fået de juridiske ydelser, der er betalt for.
Københavns Kommune har undersøgt sig selv i sag om juridisk bistand. | Foto: Cushman & Wakefield RED
Københavns Kommune har undersøgt sig selv i sag om juridisk bistand. | Foto: Cushman & Wakefield RED

Der er ikke noget at komme efter.

Sådan lyder det mere eller mindre i en undersøgelse om advokatbistand, som Københavns Kommune har foretaget.

Kommunen har undersøgt sig selv i forhold til indkøb af advokatbistand, efter B.T. i foråret skrev om, at nogle aftaler var indgået uden skriftlige aftaler, hvilket ifølge eksperter er i strid med udbudsloven. Og netop det punkt er dog bemærket.

"Undersøgelsen viser desværre, at vi i Teknik-og Miljøforvaltningen har haft en generel udfordring med notat-og journaliseringspligten, når vi bestiller advokatydelser."

"Vi skal blive bedre til at skrive, hvad vi aftaler med advokaterne og journalisere aftalen. Det tager vi alvorligt, og vi er i fuld gang med at rette op," siger adm. direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen Søren Wille i en pressemeddelelse.

Teknik- og Miljøforvaltningen har foretaget en stikprøveundersøgelse, hvor 65 fakturaer fra en række advokatfirmaer, som forvaltningen har brugt fra 2016 til midt i 2019, er udtrukket til kontrol.

Det fremgår af undersøgelsen, at Teknik- og Miljøforvaltningen har brugt i alt næsten 58 mio. kr. på advokatbistand i perioden. Horten står for langt den største del med en samlet regning til forvaltningen på 22,6 mio. kr., mens Nielsen Nørager sendte regninger til Teknik- og Miljøforvaltningen på 17 mio. kr.

I den første del af undersøgelsen har Teknik- og Miljøforvaltningen desuden undersøgt, hvorvidt Nielsen Nørager har faktureret forvaltningen flere gange, efter at firmaet med måneders mellemrum havde udstedt to forskellige fakturaer til to forskellige afdelinger i forvaltningen, hvor leverancerne stort set var enslydende, men beløbene forskellige.

"Den viser, at forvaltningen har fået de ydelser, som er beskrevet på fakturaerne, og som forvaltningen har betalt for. Advokatfirmaet Nielsen Nørager har således ikke faktureret forvaltningen to gange for den samme ydelse," lyder det fra Københavns Kommune. 

Horten, Bech-Bruun, Molt Wengel og DLA Piper er på forvaltningens rammeaftale. Ifølge B.T. har Anders Valentiner-Branth fra Nielsen Nørager fået 800.000 kr. i salær baseret på en "hemmelig rammeaftale", hvor alle timeafregningerne blev foretaget mundtligt. Det var blandt andet den sag, der satte gang i undersøgelsen, som altså nu er afsluttet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter