AdvokatWatch

Advokat fik topchef i kommune til at tage sig af forskudsbetaling på 100.000 kr.

Tidligere chefjurist i Københavns Kommune sikrede i over to år opgaver og ulovlige millioner til advokat Anders Valentiner-Branth. Nu viser nye dokumenter i sagen, at chefjuristen insisterede på at betale et forskudshonorar til advokaten, selv om det er i strid med transaktionsprincipperne, skriver B.T.

Foto: Tycho Gregers / Ritzau Scanpix

Partner i advokatfirmaet Nielsen Nørager har specifikt insisteret på, at en chefjurist i Københavns Kommune skulle tage ansvaret for, at han kunne få udbetalt et forskudshonorar på over 100.000 kr. Advokaten fik efterfølgende pengene i strid med reglerne om transaktioner.

Det skriver B.T., som har fået indsigt i en intern mailkorrespondance mellem flere parter i sagen om advokat Anders Valentiner-Branth og firmaet Nielsen Nørager, som over en periode på to år fik udbetalt 14,8 mio. kr. af Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Det skete ifølge specialister i udbudsret i strid med udbudsloven, fordi advokatopgaverne ikke havde været gennem lovpligtige udbud. Samtidig blev der ikke lavet skriftlige kontrakter mellem parterne, men mundtlige aftaler. I foråret kunne B.T. også fortælle, at øverste chef i Københavns Kommunes juridiske afdeling, Malene Møller Ruszkai, havde sikret opgaverne og de ulovlige millioner til advokatfirmaet og partner Anders Valentiner-Branth, som fik honorarerne i perioden 2016-2018.

Nu skriver B.T., at Anders Valentiner-Branth 21. december 2016 personligt har bedt en anden chef i Københavns Kommune om, at Malene Møller Ruszkai skulle håndtere en regning på 300.000 kr. for rådgivning i forbindelse med den såkaldte fortovsordning. Selv om Anders Valentiner-Branth kun havde arbejdet for 200.000 kr., skulle chefjuristen Malene Møller Ruszkai personligt have sørget for, at Anders Valentiner-Branth blev udbetalt de 300.000 kr.

En kommune må ikke forudbetale, og det er tilmed i strid med det såkaldte transaktionsprincip, har Københavns Kommune erkendt i et notat i sagen og beklaget, skriver B.T.

I en mail skriver Anders Valentiner-Branth følgende til B.T.:

"Da spørgsmålet om forskud blev rejst, var det vigtigt for os, at Stab Jura (som Malene Møller Ruszkai er chef for, red.) i Teknik- og Miljøforvaltningen som intern rådgiver var orienteret herom. Vi har i øvrigt udarbejdet en redegørelse for vores arbejde i perioden, og TMF har blandt andet på den baggrund konkluderet, at kommunen har modtaget de ydelser, som de har betalt for."

Forvaltningens to øverste direktører er siden blevet fyret, og i øjeblikket er en intern undersøgelse af forvaltningens køb af advokatydelser i gang.

Medie: Juridisk chef i forvaltning belastes af intern mail om advokatindkøb

Forvaltning skal stå skoleret om advokatindkøb 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Efterårsferien blev skudt i gang med nyheden om, at Horten får ny ledende partner til nytår. Derudover satte undersøgelse fokus på danskernes holdning til lokale advokater, mens afsat kurator fik lov til at bringe Højesteret på banen efter "vidtgående" afgørelse.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier