Landsret kritiserer anklagemyndigheden i hashsag

Østre Landsret har fundet de dadlende gloser frem i kendelse i hashsag. Anklagemyndighed får hård kritik.
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.
AF RITZAU

Selv om Østre Landsret ikke vil ophæve byretsdom i omstridt hashsag og lade sagen starte forfra, så holder landsretten sig ikke tilbage, når det gælder kritik af anklagemyndigheden.

Landsretten kalder i en kendelse torsdag blandt andet anklagemyndighedens fremgangsmåde i sagen for "kritisabel".

Sagen handler om anklageres forudgående kontakt med politifolk, der skulle vidne i retten. En kontakt, som fik forsvarsadvokater til at kræve en byretsdom ophævet, så sagen kunne starte forfra.

Blandt andet fik agenterne på forhånd at vide, hvilke spørgsmål de ville få. I enkelte tilfælde gav en anklager også sin opfattelse af, hvad svaret på spørgsmålene ville være.

Kontakten mellem anklageren og agenterne kalder landsretten i sin kendelse for "helt uantagelig" - både for så vidt angår omfanget og karakteren af kontakten.

Når landsretten alligevel ikke vil ophæve byrettens dom og hjemvise sagen til fornyet behandling, så bunder det i en opfattelse af, at det ikke har haft betydning for dommen.

De 12 tiltalte blev idømt mellem to og fem års fængsel for at deltage i organiseret handel med hash på Christiania.

"Vi finder ikke grundlag for at antage, at den anvendte fremgangsmåde i sig selv har indebåret risiko for urigtig domfældelse af de tiltalte," skriver landsretten blandt andet i sin kendelse.

Anklagemyndigheden selv har allerede erkendt, at alt ikke er foregået efter bogen. Derfor valgte Rigsadvokaten i fjor at udstykke nye retningslinjer for, hvordan sager med politiagenterne skal håndteres.

En af landsrettens seks medlemmer - tre dommere og tre domsmænd har deltaget i voteringen - var dog klar til at sende sagen tilbage i byretten.

"Jeg finder efter en samlet vurdering, at det må antages, at den anvendte fremgangsmåde kan have indebåret risiko for urigtig domfældelse af de tiltalte," skriver vedkommende i landsrettens kendelse.

Flere af forsvarsadvokaterne har ifølge dagbladet Politiken varslet, at de vil føre sagen helt til Højesteret. En af dem, advokat Luise Høj, har sagt til Politiken, at hun vil føre sagen helt til Menneskerettighedssdomstolen i Strasbourg.

Til Ritzau kommer forsvarsadvokat Bjørn Elmquist med samme melding. Han minder om, at afgørelsen drejer sig om to spørgsmål. Dels om hjemvisning og dels om politiagenterne.

"Retten argumenterer med, at de ikke har følt sig udsat for påvirkning, og det er jo ikke så overraskende, at politiagenterne siger sådan. Det bør underkastes en mere objektiv vurdering," siger Elmquist.

Rigsadvokaten skærper reglerne efter anklager løj i retten

Sag om anklagers løgn i retten bliver ikke anket 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også