AdvokatWatch

Højesteret skærper straf i bestikkelsessag mod politifolk

Landets øverste domstol fordobler straffen til to politifolk, som fik safariophold af rigmanden Karsten Ree.

Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Borberg.

Højesteret har onsdag skærpet straffen mod to politifolk, som er dømt for at modtage bestikkelse fra rigmanden Karsten Ree.

Bestikkelsen blev givet i form af et ophold på Karsten Rees farme i Kenya og Zanzibar. Højesteret har bestemt, at det skal straffes med 40 dages betinget fængsel.

Politifolkene lærte Karsten Ree at kende tilbage i 2014, da rigmanden blev efterforsket for menneskehandel. En afrikansk kvinde skulle være stuepige for ham, men det endte med, at sagen blev droppet.

Senere kontaktede Ree de to og bad om gode råd, da han var blevet bekymret over et hjemmerøveri hos en nabo.

Derefter udviklede bekendtskabet sig. Og det endte med, at begge fik en del af udgifterne til en safarirejse betalt. Opholdet på Karen Blixen Camp og på Bluebay Beach Resort på Zanzibar og andet løb op i 26.661 kroner.

Bestikkelse. Sådan lød i hvert fald vurderingen fra Statsadvokaten i København, som rejste tiltale mod de to.

I byretten i Helsingør blev politifolkene dog begge frifundet. Det skete tilbage i september 2017.

Godt nok mente retten, at de havde modtaget en gave, og at det var sket i forbindelse med deres tjenstlige virke. Men retten mente ikke, at betjentene havde indset, at det hang sammen med tjenesten.

Den afgørelse blev anket til Østre Landsret. Og i foråret 2018 nåede landsretten frem til, at de to mænd alligevel skulle idømmes 20 dages betinget fængsel.

Kun yderst sjældent bliver skyldsspørgsmålet i straffesager behandlet i Højesteret. Det sker, når sagen enten er principiel, eller når der er særlige grunde.

Højesteret afviser da også i dommen at tage stilling til, hvorvidt politifolkene kunne anses for at være i offentlig tjeneste eller ej, da de besøgte Rees farme.

Kun spørgsmålet om, hvorvidt de indså det - det såkaldte forsæt - har landets øverste dommere behandlet. Og de er nået frem til, at vurderingen i Østre Landsret var fejlfri.

Højesteret har desuden vurderet, at landsrettens strafudmåling var for mild. De to mænd, der i dag er 65 og 58 år får fordoblet deres straf, som dog ikke skal afsones, hvis de holder deres sti ren i ét år.

SØIK giver rekordbøde til Hempel i bestikkelsessag

Danmarkshistoriens største sag om bestikkelse ruller igen

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier