AdvokatWatch

Advokathus bag Danske Bank-søgsmål: "Vores klienter har været meget indignerede"

To advokatkontorer, som sammenlagt har tre advokater og fire fuldmægtige, står bag et gruppesøgsmål for mindre danske aktionærer mod Danske Bank. Men ressoucerne bliver ikke et problem, siger indehaveren af det ene firma til AdvokatWatch.

Christian Hindkjær, indehaver af Hindkjær Advokatfirma, udgør halvdelen af duoen, som står bag et gruppesøgsmål mod Danske Bank og forhenværende topchef Thomas Borgen. | Foto: PR

I søndags stævnede Foreningen af Danske Aktionærer i Danske Bank med hjælp fra Hindkjær Advokatfirma og Bjerregaard Advokatfirma landets største finanshus, Danske Bank og dets forhenværende topchef Thomas Borgen.

Foreningen, som er stiftet i forbindelse med søgsmålet, vil kræve erstatning for kurstab, som kan tilskrives hvidvaskssagen.

Gruppesøgsmålet kom i kølvandet på, at Danske Bank sidste fredag afviste, at banken og Thomas Borgen havde handlet ansvarspådragende.

Ifølge Christian Hindkjær, som er indehaver af det ene advokatfirma bag stævningen, Hindkjær Advokatfirma, kommer søgsmålet efter massiv interesse fra klienter.

"Vores klienter har været meget indignerede på trods af, at de ellers er ret loyale danske bankaktionærer," siger Christian Hindkjær til AdvokatWatch.

AdvokatWatch har også forsøgt at komme i kontakt med Morten Bjerregaard, som er indehaver af det andet firma bag stævningen, Bjerregaard Advokatfirma, men da han er på ferie, har det ikke kunnet lade sig gøre.

Christian Hindkjær oplyser, at omkring 100 aktionærer har tilmeldt sig gruppesøgsmålet.

Går efter fri proces

Søgsmålet drejer sig om mindre aktionærer, og ræsonnementet bag at gøre det til et gruppesøgsmål er enkelt, forklarer Christian Hindkjær.

"Der er nogle, der har for et par millioner kr. af aktier, og nogle der har for få tusinde kroner. Normalt ville det ikke kunne betale sig at rejse kravet, hvis man er en mindre aktionær – men med et gruppesøgsmål kan det blive forfulgt," lyder det fra Christian Hindkjær, som også fortæller, at de to advokatfirma går efter at få fri proces, hvilket betyder, at det dermed er statskassen, der skal betale, uanset udfaldet.

Fri proces kan jo betyde, at det ikke bliver til den højeste sats. Hvad får I ud af søgsmålet?

"Det er en spændende sag. Hvis det er sådan, at man giver fri proces, så bliver vi honoreret efter de satser. Det lever vi med," siger Christian Hindkjær.

Hvorfor er det en spændende sag for jer?

"Aspekterne i den er bare spændende. Når man taler med klienterne, kan man mærke indignationen over, hvad der er foregået. Det er en meget, meget stor sag, som bliver den første af sin slags i forhold til, om man kan gøre et erstatningskrav gældende over for en bank, der har tilsidesat hvidvaskreguleringen."

Knappe ressourcer bliver ikke et problem

Der pågår i forvejen flere gruppesøgsmål, hvor større advokatfirmaer repræsenterer udenlandske pensionskasser, men søgsmålet fra Hindkjær Advokatfirma og Bjerregaard Advokatfirma er det første danske søgsmål.

Ork, ja. Jeg har i forvejen ekstremt store sager. Det er overhovedet ikke noget problem at håndtere omfattende bilagsmateriale og mange klienter

Christian Hindkjær, advokat og indehaver af Hindkjær Advokatfirma

Hindkjær Advokatfirma tæller udover Christian Hindkjær en advokatfuldmægtig, mens Bjerregaard Advokatfirma er to advokater og tre fuldmægtige.

En større, international koalition af advokatfirmaer er også i gang med gruppesøgsmål, og du nævner selv, at det er en meget, meget stor sag. Er det realistisk, at I har ressourcerne til at føre sagen?

”Ork, ja. Jeg har i forvejen ekstremt store sager. Det er overhovedet ikke noget problem at håndtere omfattende bilagsmateriale og mange klienter," siger Christian Hindkjær, som bl.a. henviser til, at han i OW Bunker-sagen repræsenterede selskabets tidligere finansdirektør Kent Larsen.

I dit firma er I dig som advokat og en advokatfuldmægtig, mens Bjerregaard Advokatfirma er to advokater og tre fuldmægtige. Hvor mange ressourcer skal I bruge?

"Hvert af vores kontorer ville særskilt kunne have håndteret opgaven, men nu er vi jo endda to kontorer, der har slået os sammen. Men jeg tror, det er svært at sige, hvor mange ressourcer vi skal bruge. Umiddelbart forventer jeg ikke, at sagen bliver mere omfattende, end OW Bunker-sagen var," vurderer indehaveren af Hindkjær Advokatfirma.

Der er et omfattende materiale, og det er den første af sin slags. Hvordan kan det være, du er så overbevist om, at ressourcer ikke bliver en hæmsko?

"Jeg har ikke lavet andet end den her type sager i mange år, og der er ikke noget misforhold mellem størrelserne af vores kontorer og størrelsen af sagen," siger Christian Hindkljær.

Ifølge Hindkjær Advokatfirmas hjemmeside har Christian Hindkjær specialiseret sig i at føre store og komplicerede retssager, som blandt andet handler om ledelsesansvar.

Det handler ikke om profilering, men pt. har vi brug for opmærksomheden for at samle flere aktionærer til gruppesøgsmålet. Det er sagen som sådan, der er interessant

Christian Hindkjær, advokat og indehaver af Hindkjær Advokatfirma

Blandt andet var han advokat i Kromann Reumert mellem 2000-2013, hvor han var med til at stævne Capinordic, Eik Bank og Amagerbanken.

Ifølge Bjerregaard Advokatfirmas hjemmeside er firmaet specialiseret i insolvens, dødsboer og erhvervsstrafferet.

Advokat: Det handler ikke om profilering

Besøger man hjemmesiderne for Hindkjær Advokatfirma og Bjerregaard Advokatfirma, dukker der hurtigt information op omkring søgsmålet og et link til hjemmesiden, sagsoegdanskebank.dk, der er stiftet til lejligheden. Men sagen handler ikke om at profilere de to firmaer, forsikrer Christian Hindkjær.

"Det handler ikke om profilering, men pt. har vi brug for opmærksomheden for at samle flere aktionærer til gruppesøgsmålet. Det er sagen som sådan, der er interessant.”

Det er ikke noget i forhold til jeres fremtidige tiltrækningskraft, som gør, at I er ekstra motiverede for at tage sagen?

"Nej. Det er ikke derfor, vi har taget sagen. Det er en spændende sag," fastslår Christian Hindkjær.

Fratrådt Danske Bank-formand hyrer fire advokater til at forsvare sig i USA 

Danske Bank hyrer prominent advokathus til forsvar mod investors hvidvasksøgsmål 

Stort søgsmål fra institutionelle investorer på vej mod Danske Bank

 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier