Advokater langer ud mod tilsynet med advokater

Advokatsamfundet er ikke fulgt med tiden i sit tilsyn med advokatbranchen, mener advokaterne Allan Ohms og Eskil Nielsen ifølge Berlingske. Advokatrådet afviser kritikken og gentager, at tilsynet vil blive mere differentieret.
Allan Ohms, advokat i Roskilde, langer ud mod det nuværende tilsyn med advokatbranchen. | Foto: PR.
Allan Ohms, advokat i Roskilde, langer ud mod det nuværende tilsyn med advokatbranchen. | Foto: PR.

Advokatbranchens svækkede troværdighed kan blandt andet forklares med fremkomsten af meget store advokatkontorer og en tilsynsmyndighed, Advokatsamfundet, der ikke er fulgt med tiden, og som ikke gør forskel på tilsynet med store og små advokatfirmaer, men går frem efter samme tilsynsskema, mener Roskilde-advokat Allan Ohms, skriver Berlingske.

"Når man får så store enheder, skal man så ikke begynde at tænke på en anden måde? Er der ikke forskel på at føre tilsyn hos Kromann Reumert og Bech-Bruun og så enmandskontoret på Lolland? Det, synes jeg, er et tegn på, at man ikke følger med tiden," siger Allan Ohms, der desuden har fået bragt en kronik i avisen om emnet i anledning af, at Folketinget netop behandler et lovforslag fra Justitsministeriet, hvor et mere differentieret tilsyn indgår.

Hans synspunkter bakkes op af advokat Eskil Nielsen, København, der også peger på, at de store advokathuse har ført til flere sager om interessekonflikter, sådan som både Bech-Bruun og Kammeradvokaten aktuelt er havnet i, hvilket ydermere har svækket standens troværdighed.

Afgående generalsekretær i Advokatsamfundet, Torben Jensen, afviser kritikken:

"Tilsynet er ikke one-size-fits-all. Vi varierer tilsynet, når der er behov for det, eksempelvis med risikobaserede tilsyn. Det er vigtigt, at tilsynet er smidigt, så vi kan rette kanonen hen mod de problemområder, der løbende kan opstå. Om tilsynet skal være endnu mere differentieret, det kan så diskuteres," siger han til Berlingske og gentager dermed, hvad Peter Fogh, formand for Advokatrådet, sagde til AdvokatWatch i oktober.

"Vi er enige i, at det risikobaserede tilsyn, som er et relativt nyt tiltag, bør bruges mere målrettet. Det svinger fra år til år, hvor mange risikobaserede eller ekstraordinære tilsyn, der er. Det kan vi ikke definere på forhånd, mener jeg, men det er noget af det, vi vil være mere aktive med," sagde formanden dengang.

En undersøgelse af tilsynet med advokater fra rådgivnings- og revisionsselskabet EY viser, at der i 2016 var fem risikobaserede tilsyn med advokater.

Advokatrådet svarer igen på kritik: Der var flere tilsynsbesøg end tallene viser

Advokatrådet vil undersøge branchens omdømme: Vi kommer aldrig til at kæmpe med jordemødre om førstepladsen i troværdighedsmålinger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også