Ejendomsejere vil trække Københavns Kommune i Østre Landsret

Over natten blev det op til tre gange så dyrt for et antal boligejere i København at købe deres ejendom fri fra kommunen. Nu vil de have sagen prøvet i retten. De har en stærk sag, mener advokater.
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.
AF TV 2 LORRY

Efter over et års forberedelse stævner 27 boligejere Københavns Kommune. Det sker i sagen om den såkaldte ”hjemfaldspligt”, skriver TV 2 Lorry.

Boligejerne føler sig uretfærdigt behandlet af kommunen, fordi det sidste år - uden varsel - blev meget dyrere for dem at købe deres boliger fri.

"Det har haft vilde konsekvenser. Folk er gået ned med stress og er knækket økonomisk," siger Hanne Rosenkrantz-Theil til TV 2 Lorry.

Hun er formand for Foreningen Hjemfaldspligt, som er en samling af mere end 150 borgere, der er ramt i sagen.

Helt konkret har foreningens medlemmer fået forhøjet deres frikøbsbeløb med cirka en million kroner i gennemsnit, oplyser hun.

"Folk har fået at vide, at de var grådige boligspekulenter. Men når folk bliver insolvente, bliver de kede af at blive fremstillet som klynkere."

Politikerne i Københavns Borgerrepræsentation udviste sympati for den økonomiske klemme, som borgerne er havnet i på grund af ændringerne.

På et møde i Borgerrepræsentationen den 27. april 2017 blev det besluttet at undersøge juridisk, om det er lovligt at sælge til den gamle pris for dem, Københavns Kommune har givet tilbud om frikøb, inden for det sidste år.

En ekstern advokatundersøgelse konkluderede, at det ikke var muligt.

Så er det realistisk, at I kan vinde søgsmålet?

"Det er det! Det var blålys med den undersøgelse. Den forholdt sig kun til Venstres forslag (som beskrevet ovenfor, red.), svarer Hanne Rosenkrantz-Theil.

Foreningens advokater, Finn Lynge Jepsen og Henrik Græsdal fra advokatfirmaet Elmann, vurderer også, at borgerne har en stærk sag.

"Borgere, i dette tilfælde boligejere med hjemfaldspligt, skal kunne regne med, at kommunen forvalter efter grundlæggende principper og ens for alle. Det har kommunen ikke gjort i forhold til administrationen af frikøbsordningen. Kommunen har for at øge egne indtægter uden varsel ensidigt besluttet at ”hæve prisen” på en boligordning voldsomt meget mere end udviklingen på boligmarkedet retfærdiggør," siger Finn Jepsen.

Ifølge foreningen er prisen for at købe sig fri for de fleste steget mellem 100 og 200 procent, mens markedsudviklingen kun tilsagde en stigning på 50 procent.

Sagen søges anlagt ved Østre Landsret, fordi sagen er principiel og har stor betydning for en ”ikke ubetydelig mængde borgere mod en offentlig myndighed”.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV 2 Lorry.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også